Hiihtokausi starttaa jälleen. Yli 600 latukilometrin Kuopio tarjoaa parastaan maastohiihdon ystäville. 

Kuopio on suomalaisen maastohiihdon tärkeimpiä keskuksia. Sen vaihtelevissa ja luonnonkauniissa maastoissa kulkee latuja jopa 600 kilometrin verran sekä vapaan että perinteisen hiihtotavan ystäville. 

Kuopion kaupungin valvoja Hannu Parviaisen mukaan reittivalikoimasta riittää sivakoitavaa, olitpa sitten kokenut karpaasi tai aloitteleva hiihtoharrastaja.   

– Yksi suosittu kohde on Puijon tornin kupeessa sijaitseva Ylä-Antikkala, jonka profiililtaan helppo latu sopii myös aloittelijoille. Lisähaastetta kaipaava voi jatkaa syvemmälle Puijon maastoihin, kuten Iivo Niskasen mukaan nimetylle Iivon lenkille. Kokeneemmille voi suositella myös Jynkänvuoren maastoja, Parviainen vinkkaa. 

Kaupungin ylläpitämien latujen lisäksi kunnan alueella on myös yksityisten seurojen ja kyläyhdistysten huoltamia latuja. Parviainen kehottaa tutustumaan myös näihin vähemmän tunnettuihin reittivaihtoehtoihin.  

– Liikkuvan Kuopion sivuilla on lisää tietoa eri laduista. Esimerkiksi Kuhasen latu Hiltulanlahdessa on esimerkki yksityisen seuran ylläpitämästä ladusta, Parviainen sanoo.  

Kuopion hiihtokausi alkoi jo lokakuussa Tahkon ensilumenladun avauduttua. Tuttuun tapaan kaupungin latukartta löytyy Fluent Outdoors -palvelusta, josta voi seurata myös latujen kunnostusta reaaliaikaisesti. Tulevan talven uutuutena palvelussa ovat myös Nilsiä–Tahko-alueen ladut. 

Monien odottamat jääladut kunnostetaan ja hoidetaan jääolosuhteiden mukaan. Niiden kunnostuksen aloittamisessa tärkein kriteeri on jään paksuus, joten sesongin huippu ajoittuu oletettavasti helmi-maaliskuun viikoille. Olosuhteiden jäällä myös tulee vakiintua. 

Kevättalven koittaessa onkin mukava nautiskella jäällä aurinkoisista päivistä. Jääreittien varrella on myös muutamia taukopaikkoja, kuten latu- ja ulkoilukahviot Pilpan majalla ja Tervaruukissa, Parviainen neuvoo.   

Kuopion ja Tahkon ajankohtaiset latutilanteet löytyvät osoitteesta: https://kuopio.fluentprogress.fi/outdoors 

Poimintoja latureiteistä 

1. Tahkon maisemalatu 

Pituus: 6,0 kilometriä 

Vaikeus: vaativa 

Korkeuseroiltaan vaativa reitti palkitsee uskomattoman upeilla talvimaisemilla Tahkovuoren huipulta. Parhaimmillaan lumisina talvina kevättalven puolella, kun voi alas lasketellessa nautiskella samalla auringosta.  

2. Tervaruukin lenkki 

Pituus: 10,9 kilometriä  

Vaikeus: helpohko  

Erämainen hiihtoreitti metsäisen Neulamäen uumenissa. Vaikeustasoltaan helpohko reitti sopii myös aloittelijoille, kunhan muistaa käyttää harkintaa jyrkimpien mäkien kohdalla. Reitin varrella voi nauttia juomaa ja pientä suolaista Pilpan ulkoilukahviossa ja Tervaruukin latukahvilassa.  

3. Jääladut 

Vaikeus: helppo 

Mikä olisi mukavampaa kuin nauttia hiihtämisen iloista aurinkoisella Kallavedellä tai Syvärillä? Olosuhteiden salliessa Kuopioon avataan vuosittain kymmenien kilometrien pituinen jäälatuverkosto, jossa hiihtäminen sopii koko perheelle.  

Teksti Oodia/Joona Paakkanen