Kuopio on elävä tanssikaupunki, jonka monet tanssikoulut ja -seurat tarjoavat harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille.

Kuopion Reippaan Voimistelijoiden tanssijaoksen KRVDance Academyn puheenjohtaja Hanna Rissasen mukaan tanssi kuuluu kaikille.

– Harrastustarjonta alkaa 3-vuotiaista lähtien. Usein ne, jotka ovat harrastaneet tanssia lapsena, harrastavat sitä läpi elämän. Viime vuosina ryhmissä on eniten noussut aikuisten osuus, Rissanen sanoo.

Tanssilajeja on tarjolla laidasta laitaan. On balettia, tanssiakrobatiaa, DanceMixiä, show-tanssia, hip hopia ja jazzia. Myös lavatansseja opettavia seuroja ja kouluja löytyy Kuopiosta useita.

– Pääasia, että tanssiminen on hauskaa. Siksi on tärkeää, että harrastaja harrastaa omalla tasollaan. Syksyllä ja vuodenvaihteessa on hyvät hetket käydä tutustumassa maksutta eri tanssilajeihin, jos oma suunta mietityttää.

Kuopiossa tanssia voi harrastaa kansalaisopistossa, tanssikouluissa, konservatoriossa ja seuroissa. Lisäksi tanssipainotteinen Minna Canthin yläkoulu sekä oman tanssilinjan tarjoava taidelukio Lumit ovat hyviä paikkoja etsiä tanssin iloa.

– Ja jos ammattilaisuus kiinnostaa, Savoniassa on mahdollista suorittaa tanssinopettajan opinnot. Meillä on paljon tanssinopettajaopiskelijoita töissä KRVDance Academyssä ammattiopettajien lisäksi.

Työllistyä voi tanssikoulujen ohella myös kansalaisopistoihin ja konservatorioon. Lisäksi Kuopiossa toimii tanssiteatteri Minimi. Joskus voi olla myös niin, että päälaji on joku muu ja tanssi pidetään oheislajina.

– Tanssi kehittää kehonhallintaa ja rytmitajua. Lisäksi se parantaa liikkuvuutta ja haastaa aivoja, mikä parantaa tutkitusti muistia.

Polkuja 2020- palkinnon voitti Team Alien/KRVDance Academy

Tanssista pääsee nauttimaan myös tapahtumien muodossa. Jokakesäisen Kuopio Tanssii ja Soi festivaalin lisäksi kaupungissa järjestetään useita pienempiä tapahtumia. Esimerkiksi KRVDance Academyn Polkuja koreografiakilpailu pidettiin tammikuussa jo 7. kerran Kuopion Musiikkikeskuksella.

– Kilpailu kokoaa tanssikoulut yhteen ympäri Suomen ja se on lunastanut paikkansa laadukkaana tanssitapahtumana maanlaajuisesti. Tänä vuonna toteutimme sen laajempana kuin koskaan aikaisemmin. Tapahtuma oli kaksipäiväinen ja mukana olivat ryhmien lisäksi soolot ja duot.
Rissasen mukaan yhteistyö Musiikkikeskuksen ja kaupungin kanssa toimii erittäin hyvin.

– Erään tanssikoulun koreografi kertoi minulle, että Kuopion Polkuja on heidän vuotensa tärkein tapahtuma, koska sinne pääsee osallistumaan koko tanssikoulu.

Tanssitapahtuman myötä myös kuopiolaiset palveluntarjoajat saivat kiitosta ystävällisyydestään. Yhteisöllisyys näkyy vierailijoiden mukaan koko kaupungissa.

– On hienoa, että pystymme välittämään kaupunkimme tunnelman näiden tapahtumien kautta, Rissanen sanoo.

Maaliskuussa tanssia on luvassa lisää, kun Kuopiossa järjestetään ensimmäistä kertaa Finnish Dance Organizationin Performing Arts SM-karsinnat. Paikkana toimii Ylä-Pyörön koulu ja järjestäjänä on KRVDance Academy. Lisäksi 5.-7.6. vietettävien Voimistelupäivien valmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa helmikuussa.

Teksti: Maiju Korhonen
Kuvat: Kuopion Reippaan Voimistelijat