Kuopion lähiseudulla riittää koettavaa. Maaseutualueet osallistuvat innokkaasti kaupungin teemaviikkoihin, kuten hyperhiihtolomaan. Naapuripitäjiin voi tutustua myös hiihtäen tai moottorikelkkaillen, sillä hyvin huollettua reitistöä riittää! Kokosimme tähän muutaman poiminnan: 

Juankoski / Museo Brunou 

Museo Brunou, Juankosken tehtaan- ja työväen museo esittelee Juankosken teollista historiaa vuodesta 1746 alkaen. Museossa esitellään ruukkilaisten elämää, työtä ja asumista, Juicea unohtamatta. Vaihtuvien näyttelyiden tilassa vuoden 2023 näyttelysarjan aloittaa seinävaatenäyttely. Museo on esteetön. Museo, museokauppa ja kahvila palvelevat pe–su klo 13–17. 

www.museobrunou.fi | www.juankoski.fi 

Maaninka / Nakurannan talviuintipaikka 

Maaningan Haatalasta löytyy yhteisöllinen sauna, jossa kelpaa löylytellä ja avantouida vaikkapa hiihto- tai moottorikelkkalenkin päätteeksi. Saunalla on kaksi yleistä vuoroa, joihin voi osallistua tiistaisin ja perjantaisin klo 18–21. Tiloja voi vuokrata myös yksityiskäyttöön: maanalaiset saunatilat ovat 15 henkilölle ja kotaan mahtuu peräti 30 ihmistä. Paikkaa ylläpitää Haatalan kyläyhdistys.  

Maaningan Pulkonkoskella ja Kurolanlahdessa joulun tunnelmalliset tapahtumat toteutetaan yhdessä Kallaveden seurakunnan kanssa. Länsi-Maaningan Viitoset -kyläyhteisön vierailukohteista ja tapahtumista saa tietoa Pulkon Puoti ja Kahvilasta. 

Haatalantie 2019 | www.kahvilapulkko.com | www.maaninka.fi 

Riistavesi / Koko perheen Riistavesi 

Talven aikana Riistavedellä järjestetään monenlaisia tapahtumia. Riistavesi liittyi Kuopioon vuonna 1973, joten uudenvuodenaattona järjestetään ”Riistavesi Kuopion kruununa 50 vuotta” -tapahtuma klo 18–20. Vanhalla Pappilalla järjestetään 22.1. Sunnuntai Soppa klo 11 ja Pakkaspäivät klo 12–14. Helmikuussa Vanhan Pappilan Sunnuntai Soppa järjestetään 19.2. klo 11 ja laskiaistapahtuma klo 12–14. 

www.riistavesi.fi 

Nilsiä / Nilsiän museo 

Nilsiän museon mittavan esinekokoelman perustan muodostavat talonpoikaiseen elämänmuotoon liittyvät esineet. Museossa järjestetään erilaisia teemapäiviä esimerkiksi laskiaisena, Kalevalan päivänä ja naistenpäivänä. Nilsiän museo ja tupakahvio ovat avoinna päivittäin 18.2.–10.4. klo 10–14. Muina aikoina avoinna tilauksesta. Simolaan pääsee myös Nilsiä–Tahko–Nilsiä ilmaisella SkiBussilla. 

www.nilsiankotiseutukeskus.fi | www.nilsia.fi