Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, joita löytyy kotoa, kun kauppaan ei pääse. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi eli 72 tunniksi, ja jopa viikoksi. Kotivaran säilytysajat tulee tarkistaa säännöllisesti, ja tarvittaessa niitä tulee käyttää normaalissa arjessa ja hankkia tilalle uudet.

– Tilanne, että kauppaan ei pääse, voi yllättää monestakin syystä. Yksinasuva voi sairastua, jolloin hän ei pysty käymään ostoksilla tai kelirikko aiheuttaa häiriöitä liikenteessä. Erityisesti sähkökatkojen varalle kotivara on tärkeä, Kuopion kaupungin ma. turvallisuuspäällikkö Petri Huttunen muistuttaa.

 Varaudu sähkökatkoon

Erilaiset luonnonilmiöt, kuten myrskyt, tykkylumi ja jäätyvä sade aiheuttavat sähkökatkoksia. Lyhyenkin sähkökatkon varalta kotona tai mökillä tulisi löytyä ainakin seuraavat varusteet:

  • juomavettä
  • kuivamuonaa, esim. pussi- ja tölkkiruokaa
  • paristo- tai akkukäyttöinen radio / autoradio
  • taskulamppu ja paristoja
  • kynttilöitä ja tulitikkuja
  • polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija
  • retkikeitin

Kotivaraan kuuluvat myös välttämättömyystarvikkeet, kuten lääkkeet, joditabletit ja hygieniatarvikkeet.

– Varavirtalähde on hyvä olla olemassa esimerkiksi matkapuhelimen lataamiseen. Myös käteistä rahaa on syytä varata talteen kaiken varalta.

Varaa vettä riittävästi

Päivittäinen vedentarpeemme on 2-3 litraa vettä. Siksi kotona ja työpaikalla on hyvä olla puhdas kannellinen astia tai kanisteri, johon voi varata vettä tarvittaessa tai jolla voi noutaa jakelupisteestä lisää juomavettä.

– Vettä voi ja kannattaakin säilöä myös etukäteen. Puhtaassa ja tiiviissä astiassa viileässä ja pimeässä säilytetty puhdas vesi säilyy käyttökelpoisena useita kuukausia.

Hanavettä voi säilyttää muutamia päiviä myös huoneenlämmössä, mutta pullotettu vesi säilyy jopa vuodesta kahteen vuoteen.

Avoin koulutus kansalaisopistolla 18.2.2020

Kuopion kansalaisopistolla on 72 tuntia -koulutus opintosalissa B059 tiistaina 18.2.2020 klo 17.30-19. Tilaisuuden järjestelyistä vastaa Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto ry. ja kouluttajana on Kuopion kaupungin ma. turvallisuuspäällikkö Petri Huttunen. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lisää www.facebook.com/kansalaisopisto.kuopio -sivulla.

Lue lisää: Pahasti poikki – näin selviät pitkästä sähkökatkosta (pdf)

Pärjäisitkö omin avuin? Lue lisää: 72tuntia.fi.