Kuopio tukee nuoria monenlaisen toiminnan kautta. Muun muassa verkossa toimiva nuorten portaali Po1nt.fi ja Turusta tullut Rock Academy -toiminta tukevat nuoren elämää ja kannustavat kohti unelmia.

Vuonna 2006 avatun Po1nt.fi –sivuston toimintaa kehitettiin edelleen lokakuussa 2018, jolloin käyttöönotettiin reaaliaikainen chat-palvelu. Chatissa toimii kaksi live-chat -kanavaa ja lisäksi marraskuun lopussa 2019 julkaistu tietokoneohjelma Chatbot, joka vastaa nuorten kysymyksiin chatin ollessa suljettuna.

– Po1nt-chatissa nuori voi keskustella luottamuksellisesti hänen mieltään askarruttavista asioista nuorisotyöntekijöiden kanssa, sanoo Po1nt-koordinaattori Milla Porkka.

Suosituimpia puheenaiheita ovat olleet ihmissuhteet ja seurustelu sekä terveys ja hyvinvointi. Myös koulutus, opiskelu ja vapaa-aika ovat askarruttaneet nuoria toisinaan. Kaiken kaikkiaan vuoden 2019 aikana Po1nt-chatissa käytiin vajaat 800 keskustelua.

– Suurin osa kävijöistä on viipynyt chatissa vain hetken, mutta joukossa on ollut myös paljon heitä, jotka ovat tarvinneet jopa tunnin keskusteluajan.
Läksy-chat on suunnattu puolestaan yläkouluikäisille ja toisen asteen opintojaan aloitteleville nuorille, jotka tarvitsevat apua kotitehtäviinsä ja muihin kouluun liittyviin asioihin.

– Päivystäjinä toimivat Savonian, XAMKin ja HUMAKin sosionomi- ja yhteisöpedagogiopiskelijat. Valmiiden vastausten sijaan Läksy-chat tarjoaa tsemppausta ja rinnalla kulkijan läksyihin liittyvissä asioissa. Se tuo läsnäoloa nuoren arkeen, Porkka sanoo.

Po1nt-chat on auki ti-to klo 16–18 ja pe klo 20–22. Läksy-chat auttaa ti-to klo 16–18.

Turusta 2011 startannut Rock Academy pyrkii puolestaan edistämään ammattilaismuusikon urasta haaveilevia nuoria bändivalmennuksen kautta. Samalla se on suunnattu nuorten ja heidän elämänsä tukemiseen. Akatemia laajensi toimintaansa vuoden 2019 alussa viiteen uuteen kaupunkiin. Tampereen, Jyväskylän, Joensuun, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Rauman lisäksi mukana ovat nyt myös Kuopio, Kouvola, Rovaniemi, Kemi ja Raahe.

– Kunkin kaupungin akatemia ottaa vuosittain ohjaukseensa 2-4 bändiä. Karsinnat tehtiin Kuopiossa demojen perusteella, mistä valittiin 4 lupaavinta bändiä jatkoon, sanoo nuorisonohjaaja, muusikko Sakari Hietala.

Hakukriteereitä ovat alle 29 vuoden ikä, vankka oman instrumentin soittotaito, oma bändi ja sen tuottamat kappaleet. Kuopiossa akatemiaa vetävät nuorisonohjaajat Jarno Pöyhönen ja Tarot-yhtyeestä tunnettu Hietala.

– Käymme esimerkiksi jokaisen bändin treeneissä, teemme demoja, videoita ja keikkaesiintymisharjoituksia sekä pr-valokuvauksia.
Toiminta ei vaadi musiikinalan pohjakoulutusta, vaan painoarvo on harrastajan osaamisella ja tavoitteella kehittyä musiikin ammattilaiseksi.

– Tarvittaessa voimme antaa myös sovitusapua bändin omiin kappaleisiin, kehittää bändin imagoa sekä tarjota mahdollisuus studiotyöskentelyyn ja ammattitasoisiin promokuviin, Hietala sanoo. 

Chat-palvelut ovat vuosina 2018–2019 toimineen Po1nt on chat –hankeen tulos. Mukana toiminnassa ovat Heinävesi, Iisalmi, Kangasniemi, Kuopio, Mikkeli, Pieksämäki, Puumala, Varkaus ja Vieremä.Kuopion Rock Academy -hanke toteutetaan 1.2.2019–31.12.2020. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuopion kaupunki.