Kuopion kansallisen kaupunkipuiston saaristossa on loistavat mahdollisuudet retkiluisteluun. Saaristossa on upea luonto, mikä luo hienot puitteet talviseen retkeilyyn. Etelä-Kallaveden saaristoon on rakennettu kattavat retkisatamapalvelut veneilijöitä ja melojia varten. Talviaikaan kyseiset palvelut ovat niin retkiluistelijoiden, hiihtäjien, moottorikelkkailijoiden kuin kalastajienkin käytössä. Rantautumispaikoilla on normaalisti nuotiopaikka ja huussi sekä monilla paikoilla myös laavu tai kalamaja. Palvelut ovat kaikkien käytössä jokamiehenoikeuden perusteella.

Kuopiossa on viime vuosina mahdollistunut retkiluistelu luistinratojen ulkopuolella aina vaan paremmin. Retkiluistelu Kallaveden luonnonjäillä on ollut mahdollista muutaman viikon ajan sekä alku- että lopputalvesta. Luonnonjäillä luistelun ”esteenä” on yleensä jään päälle satava lumi, mikä käytännössä estää luistelun rata-alueiden ulkopuolella.

Keskitalvella aurinko on vielä matalalla.

Retkiluistelu on todellista talviretkeilyä parhaimmillaan. Retkiluistimilla pääsee liikkumaan vapaasti paikasta toiseen eikä retkiluistelussa olla sidottuna esimerkiksi hiihtoladun sijaintiin. Retkiluistelussa on samanlainen vapauden tunne kuin melonnassa kesäaikaan. Retkiluistelussa kulkureittiä määrittelee jääolosuhteet, sääolosuhteet ja muut luontotekijät. Retkiluistelija hakee luisteltavuudelta parhaita jäitä ja monesti suunnitelmat muuttuvat retken aikana moneenkin kertaan. Yleensä luisteluretkillä on mukana myös retkieväät, koska retket saattavat kestää useita tunteja tai kokonaisen päivän. Retken kesto saattaa myös muuttua suunnitelmien vaihtuessa retken aikana.

Jäinen ja luminen Kallaveden pinta keskitalven aikaan
Luisteluolosuhteet vaihtelevat lumimäärän mukaan.

Kallaveden saariston läpi kulkee syväväylä, mikä tulee erityisesti huomioida retkiluistelussa. Laivaliikenne syväväylällä jatkuu normaalisti tammikuun loppupuolelle, mikä retkiluistelijan tulee ottaa huomioon luisteluretkiä suunniteltaessa. Syväväylän ylitys edellyttää erityistä varovaisuutta, eikä väylän ylittäminen kaikissa olosuhteissa ole mahdollista ollenkaan.

Luonnonjäillä luistellessa luistelijan turvallisuuden varmistaminen on aina peruslähtökohtana. Kenenkään ei tule lähteä yksin luistelemaan ja kaikki tarvittavat turvavälineet on syytä olla mukana: jäänaskalit, heittoköysi, jääsauva, täydelliset varavaatteet kuivapussissa, ja kuivapussi luistelijaa kelluttavassa repussa. Myös kännykkä on syytä olla mukana ja sekin mielellään kuivapussissa.

Maisemia luisteluretken varrelta Kallaveden saaristosta. Taustalla höyryävä Ollinselkä.


Luistelutekniikkaa voi käydä harjoittelemassa Kuopion matkustajasatamasta lähtevällä Finland Ice Marathon -radalla ja Lippumäen tekojääradalla.

Uusille lajin harrastajille on tarjolla myös jäsenyhdistysten järjestämiä tulokaskursseja, joissa opetetaan luonnonjään lukemista, retkiluisteluvarusteiden käyttöä sekä turvallisuusasioita. Tulokaskurssilla myös neuvotaan, miten on mahdollista päästä yhteisille retkille kokeneempien retkiluistelijoiden seurassa. Tutustu lisää esimerkiksi Suomen retkiluistelijat ry:n sivuilla.

Parhaimmillaan retkiluistelussa saa hyviä retkikavereita ja sellaisia luontoelämyksiä, jotka muistaa koko loppuelämänsä ajan.

Tutustu tarkemmin Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon.

Teksti ja kuvat: Seppo Jauhiainen / Kuopion kaupunki