Kuopion talvi tarjoaa hiihtolomalaisille monenlaista aktiviteettia lumitilanteesta riippumatta. Alueen monipuoliset palvelut takaavat toimintaa jokaiseen makuun.

Lähialueeseen tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi Kolmisoppi-Neulamäen ulkoilualueelta Pilpan majalta, jonne pääsee myös jalan polkua pitkin. Majalle on parkkipaikalta noin 800 metrin kävelymatka, minkä vuoksi se sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi.  Pilpalla voi hiihtämisen ja mäenlaskun lisäksi lämmitellä ja paistaa omat makkarat majan takkatulen ääressä. Lisäksi kävijä voi etsiä Pilpalle piilotettua geokätköä, jonka myötä selviää, mitä sana ’pilppa’ tarkoittaa. Pihapiiristä löytyy kaksi laavua, jotka ovat ulkoilijoiden käytettävissä klo 7-22. Majan ulkoilukahvio palvelee laskiaisviikonloppuna la– su 22.2.–23.2. klo 10–15.

Lisätietoa tulevista ajankohdista löytyy Pilpan majan verkkosivuilta.

Kolmisoppi-Neulamäen alueella kiertelevät 2, 4 ja 5 kilometrin mittaiset luontopolut, joiden varrella retkeilijä pääsee tutustumaan alueen historiaan, eläimistöön ja kasvistoon. Pilpalta matka jatkuukin luontevasti luonnonsuojelualueen läpi kohti Tervaruukin ulkoilumajaa, joka on jo vuosikymmenien ajan ollut kuopiolaisten suosima retkikohde. Reilun viiden kilometrin mittainen Neulamäen kierto johdattaa näköalapaikkojen, Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle.

Neulamäen luonnon lisäksi nähtävää löytyy myös Puijolta, jossa on Kolmisoppi-Neulamäen tavoin kolme luontopolkua kierrettäväksi. Lisäksi uudistettu Puijon torni tarjoaa huikeita näköaloja yli kaupungin sekä vatsanpohjaa hivelevää virtuaalimäkihyppyä. Torni on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10–18 ja sunnuntaisin klo 10–16.

Tornikahvilassa kävijä pääsee nauttimaan kupposen kuumaa Puijon tornin aukioloaikoina, ja lisäksi Torniravintola palvelee asiakkaita tiistaista lauantaihin klo 17–21. Lisäksi Tornin juurella sijaitseva Puijon Maja tarjoaa lounasta arkisin klo 10.30–14. Viikonloppuisin aamu aloitetaan Retkiaamiaisella klo 9-12, ja sen jälkeen buffapöydässä on tarjolla lohikeittoa klo 12–15.

Puijolta matka jatkuu Kuopion matkustajasatamaan, jossa luistellaan Finland Ice Marathon jo 37. kerran. Tapahtuma alkaa perjantaina 21.2. klo 7. Ensin kisataan 200 kilometrin luistelussa, ja klo 9 alkavat nastapyöräilykilpailut. Lauantaina jatketaan klo 8 alkaen luistellen ja potkukelkkaillen nuorten, naisten ja miesten sarjoissa. Oikukkaasta säätilanteesta johtuen aikataulumuutokset ovat mahdollisia.

Tarkemmat aikataulut ja mahdolliset muutokset löydät Finland Ice Marathonin verkkosivuilta.

Lisää tekemistä talvilomaviikoille löytyy Tahkolta, jossa matkalaisia palvelevat kylpylän, keilahallin ja SuperCornerin lisäksi peli- ja leikkikenttäalueesta koostuva aktiviteettipuisto sekä Tahko Farmi, jossa perheen pienimmät pääsevät tutustumaan kotieläintilaan ja sen asukkaisiin. Tahkon hiihtokoulussa saa opetusta niin lasketteluun, maastohiihtoon kuin lumilautailuunkin. Viikkojen 8-10 aikana hiihtokoulu järjestää lisäksi lapsille suunnattuja talvisia urheilukisoja.

Rauhallisemmasta menosta pääsee nauttimaan Tahkon näköalatornissa Tahkonrinteiden huipulta ja mikä sen mukavampaa kuin tehdä koko perheen laturetki Nallelaavulle. Ravintola Kunkku tarjoaa lisäksi kouluikäisille hiihtolomalaisille iltapäivän Limudiskon 25.2., 26.2. ja 4.3.

Teksti: Maiju Korhonen