Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen

Tulossa kaikkien aikojen tanssifestivaali. Kuopio Tanssii ja Soi täyttää huikeat 50 vuotta ja tuo kaupunkiin tänäkin kesänä iloa ja festivaalitunnelmaa. Riemukas tapahtuma tuo tanssin lähelle ja tarjoaa pääesitysten lisäksi paljon muuta ohjelmaa. Oheistapahtumat ja ilmaisohjelmat, kurssit ja seminaarit tekevät tanssiviikosta ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea tanssia kaikilla aisteilla.

Pääohjelman esiintyjät ja koreografit ovat nykytanssin huippunimiä. Dresden Frankfurt Dance Company tunnetaan atleettisesta ja energisestä tyylistään. Ryhmältä nähdään Kuopiossa kolmen teoksen kokonaisuus; Postgenoma, Echoes from a Restless Soul sekä High Breed. Hofesh Shechter tekee näyttävän paluun festivaalille ja hänen teoksensa Grand Finale on saanut maailmalla ylistävät arviot. Teos tutkii vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja nykyajan ihmisen elämässä. Shechterin ura koreografina lähti nousuun Kuopiossa 2003 järjestetyn koreografikilpailun jälkeen.

Compagnie Pál Frenákin vahva, fyysinen ja rouhea tyyli on tehnyt ryhmästä tunnetun. Erilaisia ilmaisumuotoja aivan erityisellä ja omintakeisella tavalla yhdistelevä Frenák ei pyri sovinnaisuuteen vaan tekee vahvasti oman näkemyksensä mukaisia teoksia. LUTTE on rohkea ja ilmaisultaan voimakas teos, joka hämmästyttää rajoja rikkovalla tyylillään. Esiintyjinä nähdään myös upea Sydney Dance Company kauniilla ja häikäisevällä teoksella ab [Intra]. Tero Saarinen Company tuo Kuopioon Suomen ensi-iltansa saavan Third Practicen, joka on saanut innoituksensa Claudio Monteverdin musiikista. Helsingin Barokkiorkesterin kanssa yhteistyössä luotu teos peilaa arvojen ja perspektiivien muutosta murroksessa. Zoltán Grecsó & Beatrix Simkó tanssivat #Oprheus #Eurydice -teoksessa uuden tulkinnan antiikin klassiselle rakkaustarinalle. Kuinka parin käy, kun he kohtaavat nykyajan ja modernin maailman uusine arvoineen? Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos tuo festivaalille ”Otteita kevätnäytöksestä”.

50v-juhlagaalat ovat ylistys festivaalin pitkälle taipaleelle ja täynnä tanssin taitoa. Gaalailloissa nähdään tähtiä niin klassisen baletin kuin nykytanssinkin puolelta. Au Revoir Jorma -gaalassa sanomme näkemiin festivaalin pitkäaikaisimmalle taiteelliselle johtajalle. Samalla tervehdimme uutta taiteellista johtajaa Riku Lehtopolkua. Ohjelmassa on merkittäviä teoksia Uotisen uran varrelta ja yhtenä illan kohokohdista on hänen oma koreografiansa Jord. Vaikuttava teos yhdistää Australian punaisen maan ja Apocalyptican kiehtovan musiikin. Tämä gaala tulee olemaan täynnä tunteita!

Kuopion konservatorio on mukana omalla ohjelmallaan. Poikien tanssileirin päätösesitys on tänä vuonna nimeltään JU-JU! ja Tanssioppilaitokset On Stage -esitykset ovat myös mukana ohjelmistossa.

Kuopio Tanssii ja Soi kutsuu kaikki mukaan maailman parhaaseen tanssijuhlaan. Hämmästy, ylläty ja innostu!

Katso esityskalenteri www.kuopiodancefestival.fi