Nuorille ja perheille suunnatut maksuttomat EtäSporttileirit kutsuvat liikkumaan yhdessä, mutta erikseen. Seuraava etänä toteutettava leiriviikonloppu pidetään 23.–24.5.

Pohjois-Savon Liikunnan järjestämät EtäSporttileirit kannustavat liikkumaan ja tutustumaan uusiin lajeihin etäyhteyksien avulla. Kyse on reilun kuukauden mittaisesta liikuntapaketista, missä osallistuja pääsee kokeilemaan viittä toisistaan poikkeavaa lajia. Ensimmäiselle 16.–17.5. toteutetulle EtäSporttileirille osallistui 86 perhettä ja 306 osallistujaa.

– Leirit ovat osa Etänä neuvoen ja liikkuen (ESR) –hanketta, joka käynnistyi huhtikuun 24. päivä ja jatkuu syyskuun loppuun saakka, kertoo hankepäällikkö Niina Markkanen.

EtäSporttileirejä toteutetaan yhteistyössä viiden paikallisen liikunta- ja urheiluseuran kanssa. Ensimmäisen leiriviikonlopun ohjausten vetovastuu oli Kuopion Suunnistajilla.

– Viikonlopun aikana tutustuttiin karttamerkkeihin, opeteltiin suunnistamaan niiden avulla ja etsittiin rasteja metsästä ja kaupunkimaastosta.

Viikonloput toteutetaan lataamalla kunkin viikonlopun teemaan liittyvää sisältöä verkkoon Sporttileirin omille sivuille. Materiaali koostuu videoista, kirjallisista ohjeista ja harjoituksista.

– Kaikille viikonloppuun ilmoittautuneille lähtee viikonloppua edeltävänä perjantaina sähköinen infokirje, minkä mukana ilmoittautuja saa linkit videotallenteisiin ja muuhun leirin aikana tarvittavaan materiaaliin.

Leirien toiminnallinen puoli toteutetaan jokaisen osallistujan omassa kotipihassa tai sen lähiympäristössä. Jokaisen viikonlopun jälkeen maanantaiaamuisin julkaistaan lisäksi edellisen viikon tehtävään liittyviä haastetehtäviä. Tehtävien suorittaneiden kesken arvotaan viikoittain neljä palkintoa.

– Haasteeseen voi osallistua myös ilman leiri-ilmoittautumista julkaisemalla Instagramissa kuvan haastetehtävän suorittamisesta aihetunnisteella #PSLetänäliikkuen.

Ensi viikonloppuna leiriläiset pääsevät tutustumaan salibandyyn Salibandyseura Welhojen ohjaamana. Ohjelmassa on tekniikoiden perusteiden opettelua ja runsaasti harjoittelua. Pelivälineinä voidaan käyttää sähly- tai jääkiekkomailaa ja pallona sähly- tai tennispalloa.

– Tämä on uudenlainen tapa tutustua lajeihin monipuolisen, matalan kynnyksen yhdessä tekemisen kautta. Viikonloppujen kautta avautuu myös mahdollisuus tutustua eri lajien seuroihin ja ohjaajiin sekä mahdollisuus tulla seuran toimintaan mukaan.

Seuroissa pääsee harrastamaan kohtuullisin kustannuksin.

– Toki harrastamisen hinnat usein nousevat, kun siirrytään aktiivisen kilpailutoiminnan puolelle. Perheen elämäntilanteen ollessa haastava, on mahdollista hakea tukea lasten ja nuorten harrastamiseen esimerkiksi Pohjois-Savon Liikunta ry:n 20-vuotisjuhlarahastosta, Markkanen sanoo.

Kaikki EtäSporttileirien materiaalit ladataan leirin verkkosivuille osoitteeseen https://sporttileirit.sporttisaitti.com/

  • Lisätietoa leireistä: anne.kekalainen@pohjois-savonliikunta.fi / 050 560 5437
  • Lisätietoa hankkeesta: niina.markkanen@pohjois-savonliikunta.fi / 050 322 3971

EtäSporttileirien teemat, ajankohdat ja ohjaajat

  • Lähdetään luontoon 16.-17.5. / Kuopion Suunnistajat
  • Perhepihapelit ja peliharjoitteet 23.-24.5. / Salibandyseura Welhot
  • Pyörät Pyörimään 30.-31.5. / Kuopion Pyöräilyseura
  • Perhepihapelit ja peliharjoitteet 6.-7.6. / Kuopio Rugby Club
  • Posket punaisiksi, ulkona yleisurheillen 13.-14.6. / Kuopio Reipas

Teksti: Maiju Korhonen
Kuva: Esa Pietikäinen