Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella on kesäisin paljon nähtävää ja koettavaa. Aurinkoisia hetkiä voi viettää keskusta-alueen puistojen kukkaloiston parissa, pulahtamalla Kallaveden viileään veteen tai vain ihmettelemällä torin ihmisvilinää. Entä miltä kuulostaisi kesäpäivä tutustuen Haapaniemen puutaloalueeseen tai Hietasalon saareen?

Kaikki nämä kohteet kuuluvat vuonna 2017 perustettuun Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon, jonka pinta-ala on kokonaisuudessaan 7 300 hehtaaria. Kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön myöntämä arvonimi ja sillä tarkoitetaan maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyä kaupunkiympäristöissä sijaitsevaa arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laajaa kokonaisuutta. Kuopion kansallinen kaupunkipuisto on järjestyksessään 9. kaupunkipuisto Suomessa.

Kansallinen kaupunkipuisto kattaa Kuopion historiallisesti ja kulttuurillisesti merkittäviä paikkoja, kuten rakennuksia, rännikatuja, puistoja, saaria ja muita nähtävyyksiä. Alueeseen kuuluvat myös tutut Väinölänniemi, satama ja kauppatori ympäristöineen.

-Kansallinen kaupunkipuisto on helppo ja mielenkiintoinen tapa tutustua Kuopioon – sen ominaispiirteisiin, luonteeseen ja kasvutarinaan. Jokainen voi valita itselleen kiinnostavat piirteet tarkempaan tarkasteluun. Tätä kautta luodaan ja vahvistetaan jokaisen oma side kansalliseen kaupunkipuistoon ja omaan koti- tai opiskelukaupunkiin, kuvailee Kuopion kaupungin yleiskaavapäällikkö Heli Laurinen kaupunkipuistoa.

Väinölänniemi on monelle kuopiolaiselle tuttu kesänviettopaikka, ja samalla tärkeä osa kaupunkipuistoa. Sen historia puistoalueena ulottuu 1850-luvulle, ja urheilua on harrastettu paikalla yli sata vuotta. Alueen kolme huvimajaakin ovat ehtineet ilahduttaa asukkaita liki 130 vuotta. Väinölänniemellä kesäpäivä kuluukin vauhdikkaasti erilaisten aktiviteettien kuten uimisen ja pallopelien parissa.

Matkustajasatama on lisännyt merkittävästi Kuopion matkailua ja se kuuluukin kokonaisuudessaan kansallisen kaupunkipuiston alueeseen. Laivaliikenteen avulla on mahdollista seikkailla Kallaveden saaristossa tai matkata vaikkapa Savonlinnaan asti. Syksyllä valmistunut sataman laajennushanke parantaa alueen tapahtumamahdollisuuksia ja houkuttelee nauttimaan sataman tunnelmasta. Satamasta voi kulkea rännikatuja pitkin kauppatorille asti.

Kauppatori on olennainen osa Kuopion kansallista kaupunkipuistoa. Ihmisvilinän ja kauppatuotteiden lisäksi torilla voi nähdä kaupungintalon sekä kauppahallin ja tutustua toria ympäröivien rakennusten arkkitehtuuriin. Kesäisin tori täyttyy tapahtumista, joista löytyy jokaiselle jotakin. Keskeiseltä paikalta voi helposti suunnata myös kohti keskustan puistoalueita, joiden kukkaistutuksissa riittää ihailtavaa.

Kaupunkimme kaupan ja kohtaamisten keskukset kertovat tarinaa historiasta ja nykypäivästä. Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa voit kohdata, viihtyä ja virkistyä ympäri vuoden.

Lisätietoja Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta löytyy osoitteesta www.kuopio.fi/kansallinen-kaupunkipuisto tai osoitteesta: kansallisetkaupunkipuistot.fi

Kuvat: Vicente Serra/Kuopion kaupunki
Teksti: Helmi Ylitalo