Kuntavaaleissa äänioikeutetut saavat äänioikeusilmoitusten mukana ohjeet terveysturvallisesta äänestämisestä.

– Äänestäminen on jokaisen täysi-ikäisen kansalaisen perusoikeus, joten kannustan kaikkia käyttämään äänioikeuttaan, toteaa Kuopion kaupungin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Osmo Huopainen.

Osmo Huopaisella on kokemusta vaalijärjestelyistä ja kansainvälisen vaalitarkkailijan pätevyys.

– Keskusvaalilautakunta on päätösvaltainen viisijäsenisenä, ja se on kokoontunut nyt osittain Teams-yhteydellä.

Äänestäminen turvataan koronapandemian aikana

Koronatilanteeseen on varauduttu vaalijärjestelyissä monin tavoin. Äänestyspaikoilla tehdään erityisjärjestelyitä äänestämisen turvaamiseksi. Äänestää voi ennakkoon missä tahansa Suomen ennakkoäänestyspaikassa tai vaalipäivänä äänioikeusilmoituksensa äänestyspaikassa. Vaalivirkailijat valvovat turvallisuutta äänestyspaikoilla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa.

– Mikäli oma terveystilanne sallii, suosittelen käyttämään äänioikeutta jo ennakkoäänestysaikana. Mahdollinen sairastuminen voi estää äänioikeuden käyttämisen vaalipäivänä.

Jos on ennakkoäänestysaikana flunssainen, kannattaa käydä ohjeiden mukaisesti koronatestissä, ja tulla äänestämään vasta negatiivisen testituloksen jälkeen ja kun flunssa on parantunut.

Useita äänestysmahdollisuuksia – uutena Drive in -äänestys

Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan. Karanteenissa olevan äänestäminen on mahdollista vaalipäivänä äänestyspaikan pihalla tai kotiäänestyksessä. 

– Kotiäänestykseen ilmoittautuvien määrän ennakoidaan nyt nousevan. Jos haluaa äänestää ennakolta kotonaan, on ilmoitettava siitä kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 1.6.2021 klo 16 mennessä keskusvaalilautakunnalle.

Kotiäänestyksen ilmoituslomakkeita saa kaupunginkansliasta, ja puhelimitse tehtäviä ilmoituksia otetaan vastaan virka-aikana numerossa 044 718 2180. Avustajan käyttäminen äänestämisessä on edelleen mahdollista.

Kaupungintalon takana, pääkirjaston edessä ja Matkus-kauppakeskuksen pihalla järjestetään myös ulkona tapahtuva Drive in -äänestäminen ennakkoäänestyspäivinä.

Toimi näin tullessasi äänestämään: 1. Käytä kasvomaskia tai -visiiriä, jos siihen ei ole estettä. 2. Pidä ainakin 2 metrin etäisyys muihin. 3. Käytä käsihuuhdetta, jota äänestyspaikalla on tarjolla. 4. Seuraa vaalivirkailijoiden antamia ohjeita.

Ohjeita äänestäjille

Äänestäjiä valvotaan ja ohjeistetaan pitämään vähintään kahden metrin turvaväliä muihin paikallaolijoihin.  Äänestäjien käyttöön on varattu käsidesiä ja tarvittaessa maski. Äänestäjien toivotaan käyttävän äänestämisessä omaa kynää ja ennakkoäänestyspaikalla äänestäjien käytössä olevat tilat ja kynät desinfioidaan säännöllisesti.

Lue lisää kuntavaalien järjestelyistä ja turvallisuudesta www.kuopio.fi/kuntavaalit -sivulta.