Monet ihmiset ovat alkaneet koronaviruspandemian aikana ostaa paikallisten yrittäjien palveluja. Näin tekee myös Annika Rönkön perhe.

Kuopiolainen Annika Rönkkö viettää koronaviruksen rajoittamaa elämää kolme kuukautta vanhan Ella-tyttären ja puolisonsa Jussi Kajanin kanssa. Rönkkö kertoo, että poikkeustila ei ole kovin paljon muuttanut perheen arkea. Hän on itse äitiyslomalla, ja päivät kuluvat siksi muutenkin kotona. Mies käy töissä työpaikallaan eikä ole etätöissä.

 -Tietysti elän vauvan kanssa nyt eristäytynyttä elämää, kun ei pääse vauvaharrastuksiin ja tapaamaan muita äitejä ja vauvoja. Sellainen nettifoorumi olisikin nyt mukava, jossa tuoreet äidit voisivat jakaa fiiliksiään ja ajatuksia, Rönkkö ehdottaa.

 Poikkeustilan myötä perheellä on herännyt huoli erityisesti pienten paikallisten yritysten selviämisestä. Siksi he käyttävät pienten kauppojen kauppakassipalveluja ja tilaavat välillä ravintoloista ruokaa kotiin.

 Paikalliset yrittäjät perustivat huhtikuussa Kuopio.shop-verkkokaupan, josta voi myös ostaa palveluja ja tuotteita. Rönkön perhe aikoo käyttää myös tätä palvelua

-Saatamme ostaa sieltä esimerkiksi vaatteita ja leluja. Olisi sääli, jos paikalliset palvelut häviäisivät, Annika Rönkkö toteaa.

Kerhoon ei pääse, mutta ohjaaja muistaa puhelulla joka viikko

Koronapandemia on muuttanut monen kotona asuvan ikäihmisen arjen, kun tuttuja palveluja ei saa kotiin.

Lea Honkalampi, 82, on pärjännyt yksin kotona normaaliaikana erilaisten palvelujen turvin, ja kun omat pojat ovat hoitaneet kauppa-, pankki- ja apteekkiasiat. Tänä poikkeusaikana tauolla ovat muun muassa 4H-kerhon siivoojan käynnit.

-Nyt siivoan itse siten kuin pystyn, ja poika auttaa myös. Ruokaa laitan itse puolivalmisteista.

 Yksityisen hoito- ja kotipalveluyrityksen hoitaja käy kuitenkin edelleen kerran viikossa huolehtimassa lääkkeenjakelusta ja lakanapyykin pesusta.

  Juuri ennen poikkeustilan alkamista Honkalammen poika ehti sopia fysioterapeutin kotikäynneistä, mutta niidenkin ollessa tauolla, on fysioterapeutti antanut ohjeet omatoimiseen liikuntaohjelmaan.

 Tauolla ovat nyt myös kaupungin toimintakeskusten ikäihmisten ryhmät, joihin Lea Honkalampikin on osallistunut.

– Mutta olen oikein iloinen, kun ryhmänohjaaja soittaa kerran viikossa. Hän kysyy kuulumisia, ja juttelemme myös jostain ajankohtaisesta asiasta, kuten viimeksi luonnonkukista. Toimintakeskuksesta sain myös liikuntaohjeita. Vielä olisin iloinen, jos taas saisin ulkoilutusapua.

Teksti: Anja Hiltunen
Kuvat: Vicente Serra