Teksti: Elina Saarela // Kuvat: Vicente Serra

Kuopion tavoitteena on olla paras paikka lapsille. Kuopiolaiset lapsiperheet sekä apulaiskaupunginjohtajat Jari Saarinen ja Pekka Vähäkangas kokoontuivat 6.3. Kuopion Perheentalolle suunnittelemaan, miten tähän tavoitteeseen päästään. Asiaa pohdittiin kahdessa eri toimintapisteessä niin hyvinvoinnin, kuin myös sosiaali- ja terveyspalveluiden näkökulmasta.

Leikkipuistoja, puita ja lisää kiikkuja – niistä on unelmien Kuopio lasten silmin tehty

Toiveiden puulla lapsia pyydettiin piirtämään ja nimeämään, mikä on parasta Kuopiossa ja mitä he toivoisivat kaupunkiin lisää. Paikalla keskustelemassa lapsiperheiden kanssa oli hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas.

Lasten kommenteissa Kuopion parhaina puolina korostuivat leikkipuistot, luonnon läheisyys ja uimapaikat. Useat mainitsivat myös puut ja eläimet kysyttäessä, mitä heidän mielestään tulee olla unelmien kaupungissa.

Rezaei Motaherehin mielestä Kuopiossa on paljon tekemistä ja mukavia paikkoja. Yksi toive hänellä kuitenkin on mielessään: Puijonsarven koulun pihalle tarvittaisiin lisää kiikkuja. Pekka Vähäkangas kertoo, että alueelle on suunnitteilla lähiliikunta-alue. Asiaan voisi siis olla tulossa parannusta. 

-Lasten toiveista heijastui, että Kuopiota arvostetaan: täällä on hienoa luontoa ja toimivat palvelut, Vähäkangas kommentoi päivän antia.

Nalleneuvolassa ideoitiin sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä

Nalleneuvolassa lapset pääsivät hoitamaan Mauri Mäyräkoiraa yhdessä perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueen apulaiskaupunginjohtajan, Jari Saarisen kanssa. Leikin lomassa lapsiperheet saivat myös tuoda esille ideoitaan Kuopion sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseksi.

Nalleneuvolassa lastensa Nellan ja Laurin kanssa vieraillut Tiina Valkonen kertoo olevansa tyytyväinen Kuopion terveyspalveluihin.

-Olimme esimerkiksi vastikään päivystyksessä, ja pääsimme vastaanotolle todella nopeasti. Meidät myös huomioitiin erittäin hyvin. Lapsenkin mielestä lääkärissä on kivaa, Valkonen kommentoi.

Terveyspalveluiden lapsiystävällisyyden osalta esille nostettiin toive niiden sijoittumisesta mahdollisimman lähelle lapsiperheitä ja esimerkiksi päiväkoteja. Neuvolapalveluilta kaivattiin entistä enemmän tukea ja ymmärrystä vanhemmuuteen.

Jari Saarinen kertoo lapsiperheiden kanssa päivän mittaan käytyjen keskustelujen olleen antoisia.

-Oli ilo kuulla, että enemmistö vanhemmista on tyytyväisiä lasten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluihin Kuopiossa. Olemmekin yrittäneet panostaa niihin. Yksi esimerkki ovat myöhäisemmät neuvola-ajat, jotka otettiin käyttöön vanhempien toiveesta, hän kertoo.

KUVAT:
Pekka Vähäkangas: Parasta Kuopiossa on uiminen, luisteleminen ja tanssiminen.Unelmien Kuopiossa olisi enemmän pomppimista”, toteavat Pekka Vähäkankaalle.

Jari Saarinen: Terveyspalvelut ovat Kuopiossa hyvällä tolalla. Jatkossa asiakkaita tuetaan entistä vahvemmin yhteistyössä eri palvelujen kanssa. Tällöin asiakkaalle tulee tunne, että kaikki työskentelevät hänen hyväkseen. Kuvassa apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen, Tiina Valkonen sekä Nella ja Lauri, jotka hoitivat Mauri Mäyräkoiraa.