Lötjösten perhettä auttaa poikkeustilan arjessa lukujärjestys. Eikä ihme, kun vanhemmat ovat kaksi etätyötä tekevää opettajaa.

Kevätaurinko paistaa puutalojen katveessa, kun Lötjösten perhe astuu rivitalon pihalle päivittäistä ulkoiluhetkeä varten. Perheen 6- ja 3-vuotiaat lapset Onni ja Anni syöksyvät leikkeihinsä. Lasten vanhemmat Heini ja Pauno kertovat lapsiperheen arjesta poikkeustilanteessa, jossa molemmat heistä tekevät töitä kotoa käsin.

Heini opettaa kieliä lappeenrantalaisessa yläkoulussa ja Pauno matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa Minna Canthin koulussa Kuopiossa. Koronaviruksen leviämisen vuoksi suurin osa kouluista suljettiin lähiopetukselta maaliskuussa ja Pauno ja Heini siirtyivät etäopetukseen tietokoneiden ja kännyköiden avulla. Samalla Anni ja Onni jäivät pois päiväkodista. Arki muuttui nopeasti, kun koko perhe oli yhtäkkiä kotona kellon ympäri.

Heini myöntää, että ensimmäinen viikko poikkeustilassa oli hirveä. Siksi opettajapariskunta päätti tehdä lukujärjestyksen, josta näkee, milloin heillä on live-opetusta, eli oppitunteja videokameran välityksellä. Lukujärjestyksen lisäksi he sopivat edellisenä iltana tarkemmin, mitä seuraavana päivänä tehdään.

– Sen mukaan mennään. Jos Heinillä on aamulla live-opetusta, niin minä hoidan lasten aamupalan. Sitten voin itse hoitaa vajaan tunnin verran kiireisempiä sähköposteja, ja sen jälkeen lähdetään lasten kanssa pihalle. Ja läpsystä vaihto.

Vanhemmat ovat halunneet pitää kiinni normaaleista päivärutiineista mahdollisimman paljon, mutta he haluavat olla myös armollisia itselleen. Vaikka lapset heräävät tuntia myöhemmin kuin päiväkotiin lähdön aamuina, se ei ole maailmanloppu.

Ruudut antavat aikaa työnteolle

Pientä syyllisyyttä Heini tuntee kuitenkin siitä, että lapsilla television ja tabletin ääressä vietetty ruutuaika on lisääntynyt. Kun lapset katsovat televisiota, on vanhemmilla hetki aikaa keskittyä työntekoon yhtä aikaa. He tarkastavat tehtäviä ja vastaavat oppilaiden kysymyksiin.

– Meillä on ennen ollut tosi tarkkaa se, paljonko on ruutuaikaa. Nyt ei pysty olemaan niin tarkka, koska koko ajan tulee oppilailta yhteydenottoja.

Useimmiten toinen vanhemmista on kuitenkin lasten kanssa toisen keskittyessä töihin. Lasten kanssa on leivottu tavallista enemmän sekä askarreltu. Myös lasten viikonloppuiset harrastukset tehdään nyt etäyhteydellä, joten vanhemmat ovat päässeet mukaan yhteiseen hauskanpitoon.

– Anni on tanssikoulussa ja Onni on sirkuksessa. Etäopetusmateriaalin avulla ollaan tehty Onnin kanssa sirkusjuttuja, kuten rakennettu temppuratoja olohuoneeseen, Pauno sanoo.

Kaksin ollessaan Anni ja Onni ovat keksineet enemmän omia leikkejä. Se on näyttänyt vanhemmille, että lapset eivät tarvitse heidän apuaan kaikessa, vaan he ovat osanneet touhuta itsenäisesti.

Ulkoilu auttaa

Lukujärjestyksen ja päiväohjelman lisäksi arjen rutiineja Lötjösten perheessä tukee jo pitkään käytössä ollut sähköinen kalenteri, mihin on kirjattu perheen menot. Kodin sisällä on myös vedetty rajoja. Lapset ovat oppineet, että työhuoneeseen ei saa mennä, jos ovessa on lappu ”ei saa häiritä”. Joskus vanhemmat käyttävät kuulosuojaimia työskennellessään.

Poikkeustilanteessa korostuu hyvä kommunikaatio. Lapsille kerrotaan etukäteen, mitä milloinkin tapahtuu. Myös jouston varaa on oltava.

– Ei me orjallisesti noudateta mitään aikataulua. Vaikka kello näyttäisi, että nyt olisi hyvä mennä pihalle, mutta samalla on ihana, rauhallinen askartelu kesken ja lapsilla mukavaa, niin ei me lähdetä rikkomaan sitä hetkeä.

Arjessa Lötjösiä piristää paljon jokapäiväinen ulkoilu. Joskus he osallistuvat taloyhtiön pihalla järjestettävään koronajumppaan. Heiniä ja Paunoa auttaa jaksamaan myös juttelutuokiot kavereiden kanssa ja pariskunnan kahdenkeskiset lautapeli-illat. Pauno kertoo, että hänen on täytynyt rajata työntekoa niin, että heille jää Heinin kanssa kahdenkeskistä vapaa-aikaa.

– On pakko rauhoittaa joitain iltoja töiltä, että ehtii nähdä toista ihmistä muutenkin kuin läpsystä vaihdossa.

Luonnollisesti joskus tarvitaan aikaa yksikseen. Silloin auttaa se, että voi lähteä kävelylle, käydä kaupassa tai pyykkituvassa. Poikkeustilan aikana ei voi tavata kavereita tai sukulaisia, ei edes lasten isovanhempia. Isovanhempia on harmittanut, että he eivät tässä tilanteessa voi tarjota lastenhoitoapua. Välillä he ovat jättäneet Lötjösten oven taakse kassillisen valmiita ruokia, mistä Heini ja Pauno ovat hyvin kiitollisia.

Katse tulevaan

Kun poikkeustilanne on tulevaisuudessa ohi, perhe tahtookin ensimmäisenä mennä tapaamaan lasten isovanhempia. Toistaiseksi vietetään aikaa tiiviisti oman perheen kesken. Lasten uutisia seurannut Onni tietää, että kotona ollaan luultavasti kesään asti, jotta koronavirus ei leviäisi.

Kuopiolaisille Heini ja Pauno haluavat sanoa, että vaikka perheissä on nyt poikkeukselliset olosuhteet, niin liikaa ei kannata stressata.

– Meille toimii paremmin joustavuus kuin se, että on pakko jaksaa tämä ja tämä. Liika murehtiminen pois ja kyllä se siitä suttaantuu, Heini tsemppaa kuopiolaisia.


Lötjösten vinkit poikkeustilan arkeen

  1. Tee lukujärjestys pakollisista menoista paperille.
  2. Ole valmis joustamaan suunnitelmista.
  3. Tee rajoja työn ja vapaa-ajan välille.
  4. Vanhemmille oltava myös kahdenkeskistä vapaa-aikaa.
  5. Hauskanpitoa yhdessä, esim. musiikki soimaan ja koko perheen bailuhetki pystyyn.
  6. Ulkoilkaa joka päivä.

Teksti: Kaisu Nevasalmi
Kuvat: Vicente Serra