Kuopion kansallinen kaupunkipuisto tarjoaa erityisen hyvät puitteet kalastukseen ympärivuotisesti. Näin avovesikauden alkaessa kannattaa tutustua erityisesti Etelä-Kallaveden saaristoon.

Kansallisen kaupunkipuiston laaja saaristo ja Kallavesi tarjoavat monipuolisia kalastusmahdollisuuksia kalastajille eri pyyntimuodoissa. Matalikoista, kapeikoista ja penkoista sekä selkävesistä ja rikkonaisesta saaristosta löytynevät mieleiset kalapaikat jokaiselle. Saaristo pitää sisällään vapaassa käytössä olevia ja huollettuja kalamajoja, laavuja, nuotiopaikkoja, huusseja ja laitureita, joten yhden tai useamman yön retket on helppo järjestää. Myös mantereen puolella Kuopiossa on venepaikkoihin ja veneenlaskupaikkoihin panostettu. Matkaa kaupungin keskustasta tulee saariston ytimeen noin 13 kilometriä laivaväyliä pitkin Ollinselän yli.

Virvelöintiä Tuomaansalossa
Kesäpäivää voi viettää esimerkiksi virvelöimällä kansallisen kaupunkipuiston alueella.

Saaliiksi Kallavesi tarjoaa heittokalastajalle ja vetouistelijalle erityisesti kuhaa, haukea ja ahventa eikä taimenenkaan saanti ole mahdottomuus. Muutokset vesien tilassa, alkukesän kasvuoloissa ja kalastonhoidossa on johtanut siihen, että kuha on noussut 90-luvulta yhdeksi tärkeimmistä saalislajeista ja sen kanta on vahvistunut koko ajan. Kuha onkin hyvä kohde aloittelevalle heittokalastajalle tai uistelijalle. Verkkokalastaja puolestaan tavoittaa myös muikkua ja siikaa. Pienemmällä veneellä liikkuessa kannattaa huomioida sääolosuhteet isoilla selillä ja talvella pitää huomioida syväväylän ylitys syvemmälle saaristoon mentäessä. Kuopiossa toimii myös useita kalastusoppaita, joiden palveluihin kannattaa tutustua.

Aina ei tarvitse lähteä saaristoon ja ilman venettäkin pääsee kalastamaan, sillä Kuopion pinta-alasta neljäosa on vesialuetta, joten rantaviivaa ja lähikalastuskohteita kaupungissa riittää. Esimerkiksi keskustassa sijaitseva Valkeinen, joka kuuluu Kuopion vapakalastuslampiin, tarjoaa runsaasti ahventa, haukea ja siikaa. Erikoisuutena lammessa on myös siperiansampia ja luontaisesti lisääntyvä suutarikanta. Lampeen istutetaan säännöllisesti siikaa ja tapahtumien yhteydessä myös kirjolohta.

kalastusta Valkeisenlammella ja lapsia
Koululaisten kalastuspäivä Valkeisenlammella.

Mikäli saalista haluaa saada ilman kalastusta, niin kannattaa suunnata Kuopion kauppahalliin, jossa on Kallaveden antimia tarjolla, tai tutustua syksyisin satamatorilla järjestettäviin Kalaryssäys-kalamarkkinoihin, joista saa kalaruuan lisäksi vinkit resepteihin ja kalankäsittelyyn.

kalaruoka pöydällä ja taustalla järvimaisema ja Koski-laiva
Paistettuja muikkuja pääsee maistelemaan vaikkapa Kalaryssäyksessä.

Kuopion alueella on hyvin laajat yleiskalastusoikeudet, joiden perusteella pilkkiminen ja onkiminen on kaikille ilmaista. Viehekalastukseen (virveli, perho) yhdellä vavalla tulee 18 – 64 -vuotiaiden maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Useammalla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaativat myös vesialueen omistajan luvan. Kuopion kaupungin pyydys- tai vapaluvat tai Etelä-Kallaveden yhtenäisluvan useammalle vavalle voi ostaa kalakortti.com:sta.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto
tarjoaa hienot mahdollisuudet monenlaisiin kalastusretkiin niin mantereelle kuin erämaisempaan saaristoon. Kireitä siimoja kaupunkipuiston vesille.

Tutustu lisää:
Kalastus Kuopiossa
Kuopion kaupungin kalastusluvat
Kalastonhoitomaksu – Metsähallitus
Kalastuskielto- ja rajoitusalueet kartalla
Retkikartta – Retkeilykohteet ja veneenlaskupaikat kartalla

Lue lisää kansallisista kaupunkipuistoista Suomessa.

Teksti: Tino Hovinen/Kuopion kaupunki
Kuvat: Vicente Serra/Kuopion kaupunki