Päivät pitenevät, luonto heräilee, muuttolinnut ilahduttavat paluullaan. Vaikka arjen rutiinit ovat mullistuneet ja huoli terveydestä ja taloudesta on koko ajan läsnä, jatkuu luonnon kiertokulku. 

Ehkä juuri se osaltaan auttaa meitä jaksamaan. Kuopiossa luonto on meitä lähellä ja tärkeä meille kaikille. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa katse tarkentuu lähemmäs, elämän oleellisimpiin asioihin. 

Jo ihan kulman takana on ilon aiheita, joita ei ole aiemmin arjen kiireissä havainnut. Näitä kokemuksia, löytöjä ja lämmön läikähdyksiä on hyvä jakaa kuvina ja puheluina heidän kanssaan, joita ei voi nyt kutsua vierellä kulkemaan. 

Yhteisön ja yksilöiden vastuuntunto testataan vaikeina aikoina. On ollut huojentavaa huomata, kuinka hienosti kuopiolaiset ovat muuttuneeseen tilanteeseen reagoineet. Vanhemmat ja opettajat ovat ottaneet oppilaiden tukemisen etäopetuksessa vakavasti, vaikka uudet opetusjärjestelyt piti polkaista käyntiin yllättävän nopealla aikataululla. 

Riskiryhmässä olevista ihmisistä ovat ammattihenkilökunnan lisäksi heidän läheisensä ja vapaaehtoiset ottaneet vastuuta, neuvoneet ja pitäneet yhteyttä – etäyhteydellä, kuten epidemian aikana on suositeltu. Suuria kokoontumisia on vältetty, palveluja suljettu ja tapahtumia peruttu. Rajoitustoimenpiteisiin, jotka ovat meidän kaikkien terveyden parhaaksi, on suhtauduttu vastuullisesti ja ymmärtävästi, vaikka ne arkipäivää hankaloittavatkin. Tästä kuuluu jokaiselle kuopiolaiselle lämmin kiitos. 

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi määrätyt rajoitustoimenpiteet aiheuttavat merkittäviä muutoksia myös Kuopion kaupungin palveluihin. Tässä lehdessä kerromme keskeisimmistä rajoitustoimenpiteiden vaikutuksista. Esittelemme palveluita, jotka tukevat kuopiolaisten pärjäämistä epidemian aikana. 

Nyt on aika tukea toisia, mutta myös hakea tukea itselleen, kun tarve vaatii. Poikkeusaikana Kuopion kaupunki yhdessä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa tarjoaa monipuolista tukea ja apua arjessa jaksamiseen. Lehdessä on myös kaavake, jonka lähettämällä voi pyytää kaupunkia ottamaan yhteyttä ja keskustelemaan tarjolla olevista palveluista. 

Tällä lehdellä tahdomme tavoittaa jokaisen kuopiolaisen, niin että tieto palveluista, rajoituksista ja ohjeista saavuttaa kaikki. Jokainen voi auttaa rajoittamaan epidemian leviämistä pitämällä huolta itsensä ja läheistensä suojaamisesta. Tavoitteemme on, ettei kukaan sairastu sen vuoksi, ettei tiennyt kuinka koronavirus on vältettävissä. 

Rajoitukset iskevät rajusti myös elinkeinoelämään. Kuopion kaupungin yrityspalvelut on paikallisten yritysten tukena ja valtioneuvoston päättämiä yritystukia kanavoidaan osaltaan kaupungin kautta. Jokainen voi myös omilla ostopäätöksillään tukea paikallisia yrityksiä. Kriisiaika kirkastaa meille entisestään yritysten merkityksen hyvinvoinnin tuojina. 

Vaikka jotkin maat jo lieventävät koronan vuoksi asettamiaan rajoituksia ja Suomessa Uudenmaan eristys lopetettiin, kriisi ei vielä ole ohi. Ennusteiden mukaan alueemme tartuntojen huippu on päinvastoin vasta edessä. Perusjutut on muistettava: Pysy kotona, pese kädet, pidä turvaväli. Tärkeää on edelleenkin noudattaa kokoontumisrajoituksia ja muita ohjeita, jotta epidemia ei lähtisi leviämään hallitsemattomasti. Haluan olla kuitenkin toiveikas: Kun maltamme viettää vappua perhepiirissä tai etäyhteyksillä niin ehkäpä saamme kokoontua juhannustulille jo suuremmalla joukolla!  

Jarmo Pirhonen 
Kaupunginjohtaja