Jos etäisyys kavereista ja tavallisesta arjesta tuntuu jo tylsältä, niin ota tämän listan vinkit talteen kotona ja ulkona viihtymistä varten.

Anna elokuvan viedä mennessään

Elokuvia ja tv-sarjoja löydät niin suomalaisista kuin ulkomaisistakin suoratoistopalveluista sekä Yle Areenasta. Joistakin palveluista voi myös vuokrata yksittäisiä elokuvia. Kirjastoilla on oma videopalvelu Viddla, jonka kautta voi katsoa elokuvia maksutta omalla kirjastokortilla. Youtubesta löytyy historiallisia elokuvia, kuten esimerkiksi Charlie Chaplinin tuotantoa.

Ryhdy lukutoukaksi

Lue läpi kotikirjastosi klassikot ja ne joululahjakirjat, joille ei ole ollut aikaa. Kirjastojen Biblio-palvelusta löydät e-kirjoja. E-kirjojen lukulaitetta ei välttämättä tarvitse, sillä kirjoja voi lukea tietokoneella tai kännykällä. Uuden lukuelämyksen saat, jos pistät olohuoneeseen pystyyn majan tai teltan ja otat kirjan käteen siellä.

Leiki pihalla

Ota esiin pihapelit kuten mölkky, petankki, kroketti ja tikkataulu. Turvavälit muistaen ulkona voi leikkiä pienellä porukalla esimerkiksi peiliä, väriä, tervapataa tai piilosta.

Pidä hauskaa pelaamalla

Pelejä löytyy moneen lähtöön niin yhdessä pelattaviksi kuin yksin nautittavaksi. Pelejä voi pelata kännykällä, pelikonsolilla, pelikorteilla tai lautapeleinä. Jos kotoa ei löydy omaa lautapeliporukkaa, niin monia pelejä voi pelata myös tietokoneella ja mobiilisovelluksissa. Perinteisemmän pelailun ystävät voivat haastaa toisensa itse laadittuun tietovisaan. Älä unohda ristisanatehtäviä, sanapelejä ja sudokuja, sillä ne tarjoavat aivopähkinöitä niin nuorille kuin varttuneemmille pelaajille.

Ota työn alle kotiprojekti

Maalaa talo, nikkaroi kuistilla, tapetoi makuuhuoneen seinä, ompele uudet verhot tai kunnosta ruokapöydän tuolit.

Anna musiikin voimaannuttaa

Kaiva esiin vanhat vinyyli- ja CD-levyt ja tutustu uudelleen suosikkeihisi, joita kuuntelit 10, 20 tai 40 vuotta sitten. Voit vaikka ottaa tavaksi valita joka päivälle yhden voimabiisin. Ota etäyhteys kavereihin ja pelaa levyraatia pisteyttämällä toistenne soittamat kappaleet. Keikkakokemuksia saa myös omaan olohuoneeseen vaikka Yle Areenan tarjontaan tutustumalla. Monet muusikot ovat poikkeusaikana tehneet konsertteja etänä sosiaalisen median kautta tai jakaneet ennen julkaisematonta musiikkia verkkosivuillaan. Entä miltä kuulostaisi kotikaraoke tai yhteislaulu puhelimessa?

Ole tietoisesti läsnä

Päiväkirjan kirjoittaminen, hengitysharjoitukset ja tietoinen rentoutuminen auttavat rauhoittamaan ajatuksia poikkeustilassa.

Hassuttele esiintymällä

Etsi omasta tai perheenjäsenen vaatekaapista hullunkurisimmat vaatteet ja pitäkää muotinäytös. Voit haastaa pukukilpailuun myös kaverin lähettämällä kuvan tai videon asustasi. Vai löytyisikö sinusta hassujen vaatteiden avulla jonkin näytelmän tai sketsin hahmo? Somessa leviää karanteenin inspiroima tanssihaaste, jossa hytkytään eri puolilla omaa kotia islantilaisen Daði Freyrin euroviisukappaleen tahtiin. Kuvaa oma videosi ja piristä ystävää.

Jumppaamalla voimaa

Ulkona tai sisällä voi pitää oman perheen kesken tai kavereiden kanssa videoyhteydellä kuntopiirin, jossa jokainen päättää vuorollaan jonkin jumppaliikkeen. Jos et itse keksi hyviä liikkeitä, niitä löytää myös verkosta. Laita taustalle menevää musiikkia ja aloita kotidisko, sillä tanssiminen on erinomaista liikuntaa ja siitä tulee hyvä mieli. Lihaskuntoliikkeitä voi tehdä oman kehon painolla, eikä sen kummempia välineitä välttämättä tarvita. Tehokas kodin siivoaminen saa myös hien pintaan.

Käteväksi käsistä

Opettele uusi kädentaito tai harjaannuta vanhaa. Löytyisikö isovanhemmilta neuvoja kutomis-, neulomis- tai virkkausharrastukseen? Korjaa reikiintyneet villasukat, huolla kengät ja ulkovaatteet. Kokeile rakentaa linnunpönttö tai hyönteishotelli ja seuraa vuoden etenemistä luonnossa. Edistyneemmät voivat ottaa itselleen vaativamman nikkarointiprojektin, kuten hyllykön tai jakkaran tekemisen.

Päästä luovuus irti

Maalaa ikkunastasi näkyvä maisema. Piirrä sukulaisen tai ystävän muotokuva valokuvasta. Perheen pienten kanssa voi testata sormivärejä, savitöitä tai kotiaineksista syntyvän taikataikinan muovailua. Askartele kortti ja lähetä se ystävälle, jota et ole nähnyt vähään aikaan. Entä milloin viimeksi kirjoitit kirjeen?

Virkisty ulkoillen

Lähde perinteiselle lenkille kävellen, hölkäten tai juosten. Vaihtelua tarjoaa sauvakävely. Voit ottaa lenkkikohteeksi vaikka kaupunginosan, jossa et ole ennen käynyt. Yhdistä lenkki juttutuokioon kaverin kanssa puhelimen ja kuulokkeiden avulla. Rauhallisiin paikkoihin voi lähteä retkelle. Pakkaa mukaan eväät, lämmintä juotavaa sekä tikkupullataikinaa. Ulkoilla voi myös ilman hikoilua. Lähde ulos ottamaan valokuvia, bongaa lintuja tai opettele tunnistamaan kasveja.

Haaveile tulevasta

Mieti, mitä tahdot tehdä silloin, kun rajoituksista luovutaan. Millaiset juhlat haluat järjestää, minne matkustaisit tai keitä kaikkia tahdot tavata. Unelmointi piristää!

Lähteet: MLL:n, Marttojen ja Kuopion kaupungin verkkosivut.
Teksti: Kaisu Nevasalmi
Kuva: Soile Nevalainen

Hyvän mielen kioskilta virtuaalista ajanvietettä koteihin

Poikkeusoloissa on erityisen tärkeää vaalia omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä pitää yllä hyvän arjen rutiineja:

  • syö terveellisesti ja nuku riittävästi
  • pidä itsesi liikkeellä: kuntoile kotona tai liiku luonnossa 
  • tee itsellesi mielekkäitä asioita
  • pidä yhteyttä perheenjäseniisi ja ystäviisi puhelimitse ja netin kautta 

Vaikka Kuopion kaupungin kulttuurilaitokset, liikuntapaikat ja muut hyvinvointipalvelut ovat suljettuna Valtioneuvoston linjauksen mukaan näillä näkymin 13.5. asti, se ei tarkoita sitä, etteikö näistä asioista voisi nauttia, vaikka kotisohvalla tai olohuoneen lattialla.

Hyvän mielen kioskille on kerätty erilaisia Kuopion kaupungin ja myös muiden toimijoiden tarjoamia kulttuuri- ja liikuntavinkkejä sekä apua elintapamuutoksiin. Sisältöä päivitetään jatkuvasti, kun uutta materiaalia on saatavilla. Ehkä juuri nyt on hyvä hetki oppia uutta, huolehtia kunnosta, parantaa elintapoja tai nauttia elämyksistä, joihin ei aiemmin ollut aikaa tai mahdollisuutta? Tutustu Hyvän mielen kioskiin ja valitse hyllyltä omaa mieltäsi virkistävä herkkupala: kuopio.fi/hyvanmielenkioski