Teksti: Anna Pohjalainen

Lukuisat teatteriesitykset, tanssinäytökset, konsertit ja näyttelyt täyttävät kansalaisopistoväen kalenterit keväisin. Kuvataideryhmät, kädentaitajat, teatteriharrastajat, musiikin harrastajat sekä tanssiryhmät kokoavat lukuvuoden saldon yleisölle esitettäväksi. Esitys tai työn esille laittaminen on osa prosessia, joka taideharrastukseen liittyy. Jännitys, itsensä likoon laittaminen, onnistuminen ja ilo ovat tunteita, jotka näinä aikoina voi opiston käytävillä aistia. Kuopion kansalaisopisto on oppimisen talo ja todellinen taiteiden talo!

Jokainen opiskelija tulee kansalaisopiston opiskelijaksi omien tavoitteidensa kanssa. Yhdessä opettajan tukemana lähdetään kulkemaan kohti niitä tavoitteita. Joskus taideharrastus on opistoon tullessa aivan alussa. Silloin liikkeelle lähdetään alkeista. Monesti taideryhmissä opiskelee aloittelevia ja konkareita yhdessä. Aloittelevalle opiskelijalle tämä on mahdollisuus nähdä mihin voi edetä ja saada kokeneemmilta opiskelijoilta vertaiskannustusta omaan työhön. Kaikki ovat tervetulleita opiston taideryhmiin. Kullakin ainealueella on oma vastuuopettaja, joka auttaa löytämään taitotasoltaan ja sisällöltään sopivan kurssin.

Taideaineitten opettajina toimivat taiteen alojen ammattilaiset. Opettajat opettavat omaa alaansa sydämellä. Oppitunneilla hiotaan teknisiä taitoja mutta harrastuksen edetessä kiinnitetään huomiota oman ilmaisun kehittymiseen, sisältöön ja opitaan syventäviä tietoja. Esimerkiksi kuvataideryhmissä opiskelevat aikuiset ovat kiinnostuneita taidehistoriasta ja nykytaiteesta. Erilaisten tehtävien kautta harjoitellaan taiteen tekemisen tekniikkaa ja teorioita mutta myös perehdytään kuvataidekenttään kuvia katsomalla sekä niistä oppimalla ja innostumalla. Taideryhmissä saadaan tavoitteellista taidekasvatusta mutta toisaalta saadaan mahdollisuuksia irtaantua arjen kuvioista ja uppoutua toisenlaiseen tekemiseen. Ryhmässä opiskelulla, hyvillä keskusteluilla ja porukan tsempillä on suuri merkitys opiskelijoille.

Taideharrastuksessa ei voi koskaan tulla täysin valmiiksi. Taide peilaa elämää ja siinä riittää tutkimista loputtomasti. Monille taidekursseilla käymisestä tulee elinikäinen harrastus, jonka äärelle palataan vuosi toisensa jälkeen.

Kaikki ensi vuoden kurssit ovat netissä avoinna ilmoittautujille 20.5.2019 alkaen. tervetuloa mukaan, ehkä sinunkin töitäsi nähdään kevätnäyttelyssä 2020!