Teksti: Päivi Savinainen, kirjastotoimenjohtaja

Museon peruskorjauksen yhteydessä pääkirjasto ja museo yhdistetään tilallisesti uudisrakennuksella yhdeksi kokonaisuudeksi – Tiedon ja tarinoiden kortteliksi. Tämän remontin ohella remontoidaan hieman myös pääkirjastoa, joka mahdollistaa pääkirjaston toiminnallisen kehittämisen. Olemme päätyneet siirtämään lasten- ja nuorten kirjastopalvelut alakertaan nykyisen musiikkiosaston tilalle ja musiikkikirjastopalvelut yläkertaan nykyiselle lastenosastolle aikuistenosaston yhteyteen.

Musiikkikirjastopalveluita sekä lasten ja nuorten kirjastopalveluita käyttävät asiakkaamme ovat ahkerasti piirtäneet ideoita pohjapiirustuksiin. Tulevaisuuskahvilassa olemme pohtineet yhteistyötahojemme kanssa näitä lisää. Olemme poimineet jo saamiamme ajatuksia ja työstäneet yhdessä arkkitehdin kanssa toiminnallisia kokonaisuuksia.

Lapset, nuoret ja perhepalvelut saavat omat tilansa kirjaston alakerrasta. Alakertaan on helppo tulla vaunujen ja rattaiden kanssa ja satu- ja opetustilat saadaan mukavasti osaston yhteyteen. Osastoa kehitetään toiminnalliseen suuntaan: tiloja taaperoille, lapsille ja nuorille, pelitilaa, esiintymislava, roolivaatteita, pehmeä lukupysäkki, jossa jokaisesta voi tulla sadunkertoja ja tietenkin paljon, paljon lukemattomia kirjoja!

Musiikkikirjastopalvelut taas siirtyvät yläkertaan osaksi aikuisten kirjastopalveluja. Tännekin on toivottu esiintymislavaa, jossa on mahdollisuus soittaa esimerkiksi pianoa esiripun takana itsekseen tai esirippu avattuna yleisölle. Suositut ja kovasti käytetyt musiikinkuuntelupaikat siirtyvät myös yläkertaan musiikkiaineiston mukana. Suunnitteilla on myös maker space –tila aikuisille, istuinrykelmiä kohtaamisiin jne. Ja tottahan toki, kun kirjastossa ollaan, niin myös tässä aineistot ovat tärkeässä roolissa! Asiakkaiden toiveista myös yläkertaan tulee pieni lukunurkkaus lapsille helpottamaan aikuisten asiointia. 

Remontista seuraa myös väliaikaisia muutoksia. Lehtisalin toiminta on siirretty väliaikaisesti yläkertaan. Kokoussali, hiljainen lukutila ja sukututkimushuone ovat museon remontin ajan suljettuja. Koska myös museokatua ja kirjaston portaita remontoidaan, ovat kulkuväylät pääkirjastolle muuttuneet: kuitenkin koko ajan kulkeminen turvataan myös liikuntaesteisille asiakkaille.

Remontti on harmillista aikaa mm. siitä aiheutuvan melun ja väliaikaisten tilojen supistumisen vuoksi. Mutta ”no pain no gain” eli kestetään tätä pientä tuskaa ja nautitaan sitten tuloksista kesällä 2021! 

Tiedon ja tarinoiden kortteli – yksi ovi, miljoona mahdollisuutta. 

Kuopion pääkirjasto ja museo yhdistyvät ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, joka avataan yleisölle kesällä 2021. Kokonaisuus rakentaa osaltaan hyvän elämän pääkaupunkia.

Tiedon ja tarinoiden kortteli on kaikenikäisten paikka ajattelulle, kohtaamisille, toiminnalle, oppimiselle ja yhteiselle muistille. Miljoonan vuosittaisen kävijän kortteli on enemmän kuin osiensa summa: tarjolla on kokonaisvaltainen elämys ja viiden tähden asiakaskokemus kaikille. 

Tiedon ja tarinoiden korttelissa kuuluu yhteisöllinen porina!

KUVAT:
Musiikkiosastolle jätettyjä asiakaspalautteita ja –toiveita
Lastenosastolle jätetty lapsen piirtämä kuva uudesta lastenosastosta
Luonnos uudesta lasten ja nuortenosastosta