Teksti: Anja Hiltunen

Kun sairastut, voit netissä olevan Omaolo-oirekyselyn avulla arvioida tarvetta hoitoon. Tällä hetkellä arvion saa kahdeksaan oireeseen, mutta määrä laajenee vuoden mittaan yli kymmeneen oireeseen.

Sairastuminen ei katso aikaa eikä paikkaa, ja silloin haluaisi mahdollisimman pian saada tietää, mikä minua vaivaa, ja onko tarve mennä lääkäriin vaivan takia. Netissä on tarjolla sivustoja, joilta monet etsivät terveyteen liittyvää tietoa. Kaikki tieto siellä ei ole kuitenkaan luotettavaa.

Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyshuolto otti helmikuussa käyttöön valtakunnallisen, sähköisen Omaolo-sotepalvelun. Kaksitoista kaupunkia ja kaksi sairaanhoitopiiriä on ollut mukana palvelun kehittämisessä.

-Omaolossa oleva tieto perustuu Käypä hoito -suosituksiin ja Duodecimin lääketieteellisen tietokantaan. Samaa tietokantaa käyttävät lääkärit päätöstensä tukena. Tieto on myös puettu kansan kielelle, kertoo kehittämisessä mukana oleva Kuopion kaupungin innovaatiopäällikkö Arto Holopainen.

Palvelussa on myös linkkejä luotettaviin muihin sivustoihin ja artikkeleihin, jotka auttavat oman terveysongelman määrittämisessä ja antavat siitä tietoa.

Tällä hetkellä terveyttä koskevan oirearvion voi tehdä alaselkäkivusta tai -vammasta, polven oireesta tai vammasta, olkapään kivusta, jäykkyydestä tai vammasta, virtsatietulehduksesta, ja hengitystietulehduksesta, korvan kivusta tai lukkoisuudesta, yskästä sekä kurkkukivusta tai nieluoireesta.

Sosiaalihuollon palveluarvion voi tehdä henkilökohtaisesta avusta, liikkumisesta kodin ulkopuolella ja omaishoitotilanteesta. Sosiaalihuollon arvioita tulee myös lisää.

Oireet ja sosiaalihuollon palvelut ovat tyypillisimpiä, joissa ihmiset kääntyvät sosiaali- ja terveyspalvelujen puoleen.

Jatkossa yhteys myös Omakantaan

Omaoloon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Sen jälkeen vastataan oireeseen liittyviin kysymyksiin. Kysymykset ovat samoja, joita terveyskeskuksen terveydenhoitaja kysyisi ajanvarauksen yhteydessä. Vastausten perusteella sivusto antaa hoitosuosituksia tai suosituksen varata ajan esimerkiksi hoitajalle tai lääkärille.

Sosiaalihuollon palveluarviossa edetään samalla tavalla kyselyn kautta toimintasuosituksiin. Palveluarvioiden avulla palvelun käyttäjä voi arvioida, millaista tukea ja apua hänen tai hänen läheisensä elämäntilanteeseen olisi tarjolla.

Omaolosta tulee aikaa myöten oman hyvinvoinnin tietopankki itselle. Sinne tallentuvat terveystiedot, hoitosuositukset ja tieto varatuista lääkäriajoista.

-Voi valita näkeekö tiedot vain itse, vai onko ne jonkun muunkin nähtävänä. Esimerkiksi täytetty kysely on jo pohjatietona hoitohenkilökunnalle, mikäli annat siihen luvan. Tarkoitus on myös linkittää Omaolo Omakantaan, Holopainen kertoo.

Omat tiedot pystyy myös poistamaan sivustolta.

Tämän vuoden aikana Omaolo-sivustolle tulee lisäksi kaksi uutta osiota. Toisessa voi tehdä itselleen hyvinvointitarkastuksen, joka tuottaa analyysin omasta nykytilanteesta ja terveydestä sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä riskeistä. Hyvinvointitarkastus tarjoaa ehdotuksia hyvinvoinnin kehittämiseksi ja ohjaa tarvittaessa avun luo.

Toinen uusi osio on Hyvinvointivalmennukset. Osiossa on linkkejä sähköisiin palveluihin, jotka kannustavat hyvinvointia kohentaviin elin- ja elämäntapamuutoksiin.

-Omaolo on parasta lähipalvelua, koska se on saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Sillä ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia palvelukanavia, vaan tuoda niiden rinnalle uusi sähköinen tapa asioida ajasta ja paikasta riippumatta, Arto Holopainen tarkentaa.

Omaolon kehittämisestä ja levittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy. Omaolossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Turku, Tampere, Oulu, Siun Sote, Hämeenlinna, Kuopio, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä, Porvoo, Sodankylä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Keski-Suomen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

omaolo.fi
oda.medidemo.fi