Rakkaus, erotiikka ja kuolema. Elämän pyhä tai epäpyhä kolminaisuus. Katsontakanta riippuu tulkitsijasta. Nämä kolme seikkaa ovat läsnä meidän kaikkien elämässä ja nämä kolme elementtiä olivat erittäin vahvasti läsnä myös Espanjan kansallisrunoilija Federico García Lorcan teksteissä, runoissa ja näytelmissä. Ne ja järjetön vallankäyttö.

Lorcan viimeiseksi jääneessä näytelmässä, Bernarda Alban talossa, isä kuolee. Julma ja katkeroitunut äiti sulkee viisi tytärtään kotiinsa viettämään kahdeksan vuoden suruaikaa. Äidin motiivina on maine ja kunnia. Hän vartioi tyttäriensä moraalia. Kukaan mies ei ole tarpeeksi hyvä heille. Äiti uskoo tekevänsä oikein. Mutta mitä tapahtuu, kun rakkaus kielletään ja tyttäret kapinoivat erotiikan kaipuussaan? Voiko elämä ja elämänhalu murtaa järjettömän vallankäytön luomat henkisen vankilan muurit vai tuoko kapinointi mukanaan ennalta-arvaamatonta tuhoa?

Bernarda Alban talon Kuopion kaupunginteatteriin ohjanneen Anne Rautiaisen ensikosketus Lorcan teksteihin tapahtui vuosikymmeniä sitten. Se tapahtui musiikin kautta.

– Espanjalaisen Carmen Linaresin levy Canciones Populares Antiguas sisältää Lorcan runoja, ja se on ollut yksi lempilevyistäni jo sen ilmestymisestä asti 25 vuotta. Ja sitä kautta minä sukelsin Lorcan upeisiin teksteihin.

Lorcan kirjoituksissa Rautiasta kiehtoo niiden väkevä tunne- ja aistivoimaisuus. Niissä on jo valmiina vahva visuaalisuus ja symboliikka.

– Kaikesta näkee, että Lorca oli monipuolinen taiteilija, Rautiainen toteaa. Hän oli runoilija, kuvataiteilija, säveltäjä, näytelmäkirjailija ja ohjaaja.

Rautiainen sai itse ehdottaa, minkä näytelmän hän ohjaa Minna-näyttämölle. Granadassa, Lorcan kotiseudulla paljon oleskelleelle ohjaajalle valinta oli varma.

– Lorca rakensi Bernarda Alban talosta voimakkaan visuaalisen kudelman, joka kietoutuu kiinnostavien teemojen, kuten alistaminen ja järjetön vallankäyttö, ympärille.

– Nämä teemat kiehtovat minua. Maailma on yhä samanlainen.

Rautiainen vakuuttaa, että Bernarda Alban talo tulee varmasti olemaan yksi kauden vaikuttavimmista elämyksistä.

 – Siinä musiikki, liike ja tunne yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla.

Järjetön vallankäyttö, rakkaus, erotiikka ja kuolema leimasivat myös Lorcan elämää. Katolisen kasvatuksen saanut, vuonna 1898 syntynyt Lorca sai kasteessa nimen Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca – eli Jeesuksen Pyhän Sydämen Federico. Oliko nimi enne? Siltä se vaikuttaa. Syvästi uskonnollinen Espanja ei sietänyt homoseksuaaleja. Hyväntahtoisen ja hyväsydämisen Lorcan rakkaus oli kiellettyä. Hän ei korostanut sitä kirjoituksissaan tai elämässään, mutta se sulki hänet henkiseen vankilaan ja koitui lopulta hänen tuhokseen.

Andalusialaisen elämäntyylin ylistäjä, kuoleman kuvien kaunistelematon taltioija, köyhien ja alistettujen ja erityisesti naisten puolestapuhuja sinetöi sanansa verellään. Järjetön vallankäyttö koitui hänen kohtalokseen. Hänet teloitettiin raa’asti Espanjan sisällissodan alkuvaiheessa elokuun 16. päivä 1936, vain kaksi kuukautta Bernarda Alban talon valmistumisen jälkeen.

Joku oli ilmiantanut Lorcan fasisteille. Kerrotaan, että ensimmäinen laukaus ei tappanut häntä. Lorcaa ammuttiin vielä kaksi kertaa takapuoleen kostoksi homoseksuaalisuudesta. Joukkohautaan heitetyn runoilijan ruumista ei ole koskaan löydetty.

Bernarda Alban talo

Elämyksiä kaikille aisteille, esitykset syyskaudella 25.9.- 7.12.2019. Tervetuloa viihtymään!

Liput
39,50 € / peruslippu
36,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
33,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan.

Osta liput tästä

Facebook | Instagram