Melonta on loistava vaihtoehto tutustua Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon. Kansallisen kaupunkipuiston alueeseen kuuluva Etelä-Kallaveden saaristo soveltuukin luontonsa puolesta hyvin myös melontaa varten. Saaristossa on niin paljon saaria, että vähänkin kokeneempi meloja pärjää oikein hyvin saariston sokkeloissa. Hyvällä melontareitin suunnittelulla pääsee saarien suojassa etenemään kohtalaisella tuulellakin. Kaupungin lähivesillä liikkuu paljon veneitä ja vesiskoottereita, mikä on hyvä muistaa ottaa meloessa huomioon.

Aloittelijalle voi suositella harrastuksen aloittamista suojaisilla vesialueilla sataman, Saaristokadun, Rauhalahden ja Jynkänlahden alueilla, missä on aloittelevien melojien käyttöön sijoitettu myös kajakkilaitureita. Aivan vasta-alkajalle melomiseen sopivat Väinölänniemen sekä Rönön, Varvisaaren, Lehtosaaren ja Honkasaaren ympäristöissä olevat vesialueet.

Melonnan ensitaitojen hankkimisen jälkeen voikin lähteä melomaan pidemmälle saaristoon. Lähimpänä saarikohteena on Hietasalon saari, missä on upea hiekkaranta. Matkaa satamasta tulee noin 5 km, joten aikaa on syytä varata omien melontataitojen mukaan puolesta päivästä kokonaiseen päivään. Hietasalossa on uimarannan lisäksi nuotiopaikkoja ja laavu retkeilijöiden käyttöön. Nuotiopaikoilla on polttopuuhuolto ja suurimmassa osassa myös roskahuolto. Telttailu on myös sallittua, mikäli haluaa yöpyä saaressa.

Mikäli haluaa tutustua meloen saariston erämaisempaan osaan, on syytä varata aikaa sen verran, että voi myös yöpyä saaressa. Etäisyydet satamasta Etelä-Kallaveden erämaisempaan osaan vaihtelevat 9 – 16 kilometrin välillä, joten melontakokemusta pitää olla jo jonkin verran.

Saaristossa on laavuja ja kalamajoja, joissa voi yöpyä vapaasti jokamiehenoikeudella. Telttailu on myös mahdollista siellä, mistä itselleen sopivan telttapaikan löytää. Rantautumispaikoissa on nuotiopaikat ja useimmissa on palveluvarustuksena myös huussit retkeilijöitä varten. Suosittuja retkeilysaaria ovat esimerkiksi: Pitkä-Hakku, Iivarinsalo, Tuomaansalo, Koistinsaaret ja Vatanen.

Hietasalon jälkeen kaikkein suosituin saari on Iivarinsalon saari. Iivarinsalon saaren molemmilla puolilla on hiekkarantoja, joihin pääsee helposti rantautumaan niin kajakilla kuin veneelläkin. Iivarinsalossa on loistavat telttailumahdollisuudet ja nuotiopaikkojakin on runsaasti tarjolla. Saari on sen verran suuri, että aina löytyy tilaa muutamalle kajakille tai kanootille.

Hauto-Koistin saaren nuotiopaikalla.

Meloen pääsee niin lähelle järviluontoa kuin vain on mahdollista. Melomalla pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin veneellä ei uskalla mennä, ja melontaretkillä kohtaakin luonnon aivan eri tavalla kuin muilla kulkuneuvoilla. Meloessa kokee olevansa osa luontoa, kun esimerkiksi vesilinnut päästävät melojan aivan lähelle. Melontaa voi suositella kaikille niille, jotka haluavat päästä kokemaan järviluonnon erityisyyden.

Mikäli itsellä ei ole kajakkia tai vaikkapa sup-lautaa vielä hankittuna, voi sellaisen vuokrata Kuopion satamasta ja hotelli Scandicin rannasta. Kansallisen kaupunkipuiston välittömässä läheisyydessä Matkailukeskus Saanassa ja Rauhalahden leirintäalueella vuokrataan myös sup-lautoja, kajakkeja ja kanoottejakin.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet melontaan ja järviluonnosta nauttimiseen. Tavataan Kuopion kansallisen kaupunkipuiston saaristossa meloen.

Tutustu Etelä-Kallaveden saariston retkisatamiin kartalla.

Lue lisää Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta.

Teksti: Seppo Jauhiainen / Kuopion kaupunki
Kuvat: Seppo Jauhiainen ja Vicente Serra / Kuopion kaupunki