Arjen rikkautta Kuopiossa voivat olla lempeät löylyt omassa ulkosaunassa, höyryävän kuumat kahvit Puijon huipulla lenkin lomassa, lämmin kohtaaminen ystävän kanssa tiedon ja tarinoiden kortteli Kantissa tai kuplivaa intoa herättävä tieteellinen koe Lasten yliopistossa.

Kuopiossa voi kokea sen, että työpäivän jälkeen astuu vain ovesta ulos ja onkin jo vapaalla. Aika ei kulu ruuhkassa istumiseen, vaan voi lähteä helposti liikkumaan, kalastamaan, veneilemään, retkeilemään tai nauttimaan urheilu- ja kulttuuritarjonnasta. Asiat ovat helposti saavutettavissa, ja tarjonta on monipuolista. Todellista arjen rikkautta!

Lähiliikunta-alueita kehitetään ja niiden tarjonta on runsasta. Valkeisenlammen vehreä puisto houkuttelee kävelylle ja Väinölänniemelle voi polkaista sähköpyörällä pelaamaan tennistä. Ympäristö on turvallinen myös lasten kuljettavaksi. Kuopiolaiset lapset ja nuoret sekä eläkeläiset pääsevät hyvinvointikortilla edullisesti erilaisten harrastusten pariin.

Asumista elämäntyylin ja -tilanteen mukaan

Välimatkat ovat lyhyitä Kuopiossa, keskustassa on mahdollista kävellä ruutukaavan päästä päähän ja pyöräilymatkan päässä onkin jo kaikki tarvittavat palvelut. Lyhyet välimatkat ja asumisen moninaiset muodot tukevat hyvin myös ihmisen elinkaarta: lapsiperhearkea voi olla mukavampi viettää maaseudun rauhassa, mutta eläkepäiviksi saattaa jo mieliä kaupungin vilskeeseen – tai toisinpäin.

Neljän lapsen isä, Savonia-ammattikorkeakoulun viestintäpäällikkö Petteri Alanko pitää tätä rikkautena. Jos lapset haluavat muuttaa maalta kaupunkiin viettämään opiskeluelämää, heidän ei tarvitse muuttaa toiselle paikkakunnalle. Sama elinpiiri säilyy, vaikka asumismuoto muuttuisikin.

–  Aika paljon löytyy vaihtoehtoja niin opiskeluun kuin asumiseenkin, jos karttaan piirtää harpilla 30 kilometriä leveän ympyrän Kuopion ympärille.

Alanko on tyytyväinen, että Kuopiosta löytyy kansainväliset koulutuspolut päiväkodista aina korkeakoulutukseen saakka. Työssään hän on nähnyt myös, että kaupunkiin halutaan tulla opiskelemaan, koska koulutus on monialaista.

Kantti tarjoaa alustan kokemuksille, kohtaamisille ja ihmettelylle

Kuopion museon ja pääkirjaston yhdistävän Tiedon ja tarinoiden kortteli Kantti aukeaa vaiheittain vuoden 2021 aikana.

–  Kantissa pääsee kokemaan ja näkemään – ja ehkä ihmettelemäänkin – arkea ja ympäristöään. Arjen rikkaus näkyy siellä tarinoiden sisältöjen rikkaudessa, kertoo hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen Kuopion kaupungilta.

Kantti pyrkii nostamaan ajankohtaisia asioita keskusteluun. Se tarjoaa innostavan ja turvallisen alustan asioiden ymmärtämiselle sekä mahdollisuuden päästä syvemmän tiedon äärelle.

–  Se voi osaltaan tuoda luottamusta tulevaisuuteen, kun maailman muuttuvia tilanteita pystyy hahmottamaan Kantista löytyvän tiedon avulla paremmin, Hentunen arvioi.

Kanttia voi kuvailla myös uniikiksi sosiaaliseksi innovaatioksi, eli ratkaisuksi, joka pyrkii edistämään ja tuottamaan hyvinvointia. Kirjasto ja kaksi alueen museota tarjoavat kokonaisuutena mahdollisuuden luovuudelle ja kohtaamisille, ja siten myös ihmisten hyvinvoinnille.

Hentunen kertoo tiedon ja tarinoiden korttelin tarjoavan elämyksiä monipuolisten ja uusia näkökulmia herättävien näyttelysisältöjen ja tapahtumien kautta.

–  Perusnäyttelyiden lisäksi museoiden puolelle tulee vaihtuvia näyttelyitä ja kirjaston tarjonnassa pääsee kirjallisuuden ja eri sisältöjen kautta syventymään samoihin teemoihin. Sisällöt ovat olennainen osa ihmettelyä ja oivaltamista.

Kantti tulee olemaan ainutlaatuinen kohtaamispaikka kaupungin sydämessä, mutta Hentunen toivoo sen löytävän tiensä myös asukkaiden ja Kuopiossa vierailijoiden sydämiin.

Lasten yliopisto innostaa lapsia tutkimaan

Koulutuspalveluita tarjoavan SnellmanEDU:n järjestämä Lasten yliopisto tukee omalta osaltaan Kuopion hyvinvointipalveluita. Kymmenen vuotta sitten aloitettu toiminta tähtää lasten tiedekasvatukseen, jossa hyödynnetään lasten luontaista innostusta ja kiinnostusta uusia asioita kohtaan.

–  Lapsille tarjotaan elämyksiä ja aktivoivia kokemuksia eri tieteenaloista. Esimerkiksi kemian laboratoriossa on tehty tulivuoria ja elefantin hammastahnaa, SnellmanEDU:n rehtori Soili Meklin kertoo.

Kokemukset ovat herättäneet lapsissa tiedon janoa. Toiminnan tavoite onkin, että innostus tiedettä kohtaan jatkuisi kotona ja kokeileminen ulottuisi tavalliseen arkeenkin. Meklin arvioi, että lapsiperheiden arki rikastuu, kun helppoja ja turvallisia tieteeseen liittyviä kokeiluja voi tehdä kotonakin.

Lasten yliopiston kumppanina toimii Itä-Suomen yliopisto. Eri alojen tieteentekijöitä on ollut helppo saada mukaan, heistä itsestäänkin on mukavaa tulla kertomaan omasta alastaan lapsille.

Toimintaan voi päästä mukaan kesäisin päiväleirin ja lukuvuoden aikana iltakerhojen kautta. Meklinin mukaan toiminta ei noudata tiukkaa opetussuunnitelmaa, vaan opetuksessa edetään lasten kysymysten ja kiinnostuksen mukaan, vaikka taustalla onkin suunniteltu opetusrunko.

–  Tänä vuonna meillä on uutena juttuna mukana virtuaalinen lasten yliopisto. Se mahdollistaa uppoutumisen tieteen maailmaan sovelluksen avulla.

Meklin toivoo, että vaikka toimintaan osallistunut lapsi ei itse lähtisikään aikuisena yliopistoon opiskelemaan, säilyisi utelias elämänasenne läpi elämän.

–  Olemme saaneet vanhemmilta ja isovanhemmilta myös palautetta, että lasten yliopisto on kiva kurkistus tieteen maailmaan heille itselleenkin, Meklin kiittelee.

Teksti: Minna Akiola / Kuvat: Wille Markkanen, Adobe stock

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Kuopio by nature 2021 vuosijulkaisussa. Voit lukea koko lehden tästä.