Kuopiossa voi jatkossa kurvailla sähköavusteisten pyörien lisäksi myös sähköbusseilla paikasta toiseen. Kaupunki on juuri ottanut käyttöönsä 13 upouutta sähköllä kulkevaa linja-autoa.

Pääsen kokeilemaan miltä tuliterän sähköbussin kyydissä matkustaminen tuntuu. Bussi on saapunut juuri edellisenä iltana Hollannista, VDL Bus & Coachin tehtaalta. Kuopion Liikenteen ajomestari Markku Koistinen kertoo kokemuksiaan sähköbussin kuljettamisesta ja yllätyn, kun hän kertoo auton moottorin olevan parasta-aikaa käynnissä. Auto ei pidä juuri mitään ääntä ja liikkeelle lähdettyäkin suurin ääni tulee renkaista sekä ilmastoinnin hurinasta.

– Ajo-ominaisuuksiltaan, mitoiltaan ja kääntyvyydeltään sähköbussi ei poikkea millään lailla tavallisesta linja-autosta. Suurin ero on liikkeellelähdössä ja hidastuvuudessa. Jarrua ei tarvitse käyttää niin paljon kuin aiemmin, jo jalan nostaminen kaasulta jarruttaa tehokkaasti, Koistinen kertoo.

Linja-auto lähtee liikkeelle miellyttävän sulavasti. Matkan aikana voi ladata kännykän tai tietokoneen USB-pistokkeiden kautta. Ajoittain heleä kilinä varoittaa kanssakulkijoita, kun kuljettaja antaa heille äänimerkin sähköbussin lähestymisestä.

KUOPIO ON EDELLÄKÄVIJÄ SÄHKÖISEN LIIKENTEEN KÄYTTÖÖNOTOSSA

Kuopion kaupungin median edustajille järjestämällä ajelulla on mukana myös kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen. Hän kertoo, että viisas liikkuminen on ollut yksi kaupungin painopisteistä jo vuosia.

– Se on hyvin kattava teema, johon liittyy joukkoliikenne, pysäköinti, sähköavusteiset kaupunkipyörät ja kevyen liikenteen reitit. Viisas liikkuminen on paitsi ilmastoteko, se on myös kaupunkiympäristö- ja terveysteko, Pirhonen muotoilee.

Kuopio on edelläkävijä sähköisen liikenteen käyttöönotossa, sen lisäksi vain neljässä muussa kaupungissa on jo otettu käyttöön sähköbusseja. Kuopiossa niiden suhteellinen osuus kaikista paikallisbusseista on maan kärkitasoa. Samaan aikaan sähköbussien kanssa Kuopiossa otettiin käyttöön myös 27 uusiutuvalla biodieselillä kulkevaa linja-autoa Vilkun-paikallisliikenteeseen.

TALOUDELLISUUS JA YMPÄRISTÖTEKIJÄT TOIMIVAT KANNUSTIMENA

Kuopion kaupungin joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi kertoo, että sähköbussien hankinta ei ole lisännyt paikallisliikenteen käyttökustannuksia. Hänen mukaansa Kuopio lähti hankkimaan sähköbusseja kärkijoukoissa, koska se halusi huomioida taloudellisuuden ja ympäristötekijät pitkällä ajanjaksolla.

-Pohdimme aluksi muitakin vaihtoehtoja linja-autojen käyttövoimaksi, mutta valitsimme lopulta sähkön, koska voimaan tulossa oleva EU:n puhtaat autot -direktiivi edellyttää tietyn määrän sähköbusseja kaupunkien käyttöön. Biokaasu oli myös yksi vaihtoehto tarjouspyynnössä.

Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllösen mukaan sähköbussien käyttöönotto tukee myös MAL-sopimuksen (maankäyttö, asuminen ja liikenne) tavoitteita loistavasti.

-MAL-sopimuksen keskeinen teema on kestävä ja vähähiilinen yhdyskuntarakenne ja liikennejärjestelmä. Sähköbussien käyttöönotto tukee myös Kuopion kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Kuvassa vasemmalta: Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen, Kuopion kaupungin joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi, Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen ja Kuopion Liikenne Oy:n toimitusjohtaja Riku Sand.

SÄHKÖBUSSIT LADATAAN VIHREÄLLÄ SÄHKÖLLÄ

Kuopioon hankitut sähköbussit ladataan yön aikana varikolla uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä. Päästöjen ohella myös melutaso pienenee merkittävästi sähköautoihin siirtymisen myötä. Uudet täyssähköbussit voi tunnistaa autossa olevasta teippauksesta, jossa on hymynaamainen töpseli varustettuna tekstillä ”ladattu liikkumaan”.

-Kuten strategiassammekin linjaamme, meillä on lupa tehdä toisin: avoimesti, innostavasti, yhdessä ja asukasta varten. Siihen olemme sähköbussien käyttöönotollakin tähdänneet. Tämä on mahdollisuus tehdä hyviä ilmastotekoja ja kannustaa ihmisiä käyttämään entistä enemmän joukkoliikennettä, kaupunginjohtaja Pirhonen summaa.

Lue lisää tiedotteesta: Kuopion uudet täyssähköbussit aloittavat liikennöinnin kesäkuussa (7.6.2021)

Teksti: Minna Akiola, Akiola-Media Oy
Kuvat: Vicente Serra, Kuopion kaupunki