Parkkisen perheen Senni-mummo on pahnanpohjimmainen. Hän jää muiden jalkoihin. Hän on kuin pölyyntynyt huonekalu, jota siirrellään paikasta toiseen. Kunnes… loton voittoriviksi arvotaan mummon ikuiset onnennumerot, ja hänestä tulee Parkkisen perheen suosituin jäsen.

Tarjoilu pelaa ja tyynyjä pöyhitään. Mutta missä on lottokuponki? Mummon valikoivat muistihäiriöt sekoittavat ajat, paikat ja ihmiset. Edessä on mummon elämän hauskimmat päivät, kun menestyksen kelkasta pudonneet lähimmäiset tekevät kaikkensa. Lottovoiton mahdollisuudesta tulee Parkkisten oma aktiivimalli. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä.

Asetelma on Mike Yeamanin palkitusta englantilaiskomediasta Onnennumerot, josta ohjaaja Jukka Keinonen on tehnyt kuopiolaisversion.

– Tarina on nykypäivää ja se voisi hyvinkin olla täältä, hän toteaa ja kertoo, että Parkkisen perheessä asuu kolme sukupolvea, jotka ovat olosuhteiden pakosta saman katon alla.

– Äiti käy töissä, Senni-mummo on eläkkeellä, mutta muut ovat menettäneet otteensa yhteiskuntakelpoiseen elämään. Perheessä on vallalla sietämisen kulttuuri, jossa jokainen hakee omaa tilaansa: fyysistä tai henkistä.

Maria-näyttämöllä nähtävän näytelmän tyylilaji on verbaalikomedia, jossa puhetta riittää.

– Senni-mummo on suorasanainen ja hyvä suustaan. Hän on huumorintajuinen ja osaa nauraa itselleen.

– Sairaudestaan huolimatta hän näkee, mikä on parasta muille ennen kuin he itse sitä myöntävät.

Keinonen myöntää, että muistihäiriö on vakava asia ja samalla erinomainen käyttövoima komedialle.

– Olen seurannut sivusta, kuinka raskasta läheisen sairastuminen on. Puolisoni äiti sairastui Alzheimeriin, ja omaisten jaksaminen on joskus todella kovilla.

– Tässä näytelmässä ei naureta sairaudelle tai sairastuneelle. Mummon muistihäiriöt toimivat polttoaineena ja joitakin päivänpolttavia asioita nostetaan esille huumorin keinoin.

Keinonen toteaa, että pistävän sivumaun näytelmään toi viimeaikainen keskustelu vanhusten huonosta hoidosta Suomessa.

– Olemme saaneet nähdä, mitä tapahtuu, kun taloudellisen voiton maksimointi ottaa niskalenkin lähimmäisenrakkaudesta.

Sitä ei kuitenkaan tapahdu Onnennumeroissa. Niskalenkin ottaja onkin mummo. Hän ottaa ohjat omiin käsiinsä ja heittää perheelleen haasteen…

Onnennumerot

Komedia paremman elämän metsästyksestä ja mummon valikoivasta muistista.

Kevätkauden 2019 suosituimman näytelmän esitykset jatkuvat syksyllä 25.9. Tervetuloa viihtymään! 

Liput
29,50 € / peruslippu
26,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
24,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuoli

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan.

Osta liput tästä

Facebook | Instagram