Teksti: Anja Hiltunen

Lotta, Aura, Angelina, Sini ja Inka olivat mukana taidelukio Lumitin ilmaisutaidon ryhmässä, joka teki omista teksteistään monologi-illan Minna Canthin 175-vuotissyntymäpäiväksi. Mitä ajatuksia Minna herättää heissä?

Opiskelijoiden monologi-illan tekstien ei tarvinnut liittyä Minna Canthiin.

-Mutta esitys juhlisti sananvapautta, jota Minnakin puolusti. Sekin että saatiin tehdä teatteria, on sananvapauden puolustamista, nuoret kertovat.

Minna Canth herättää tytöissä paljon ajatuksia.

– Minna on minulle inspiroiva hahmo ja ihailen häntä valtavasti. Mistä löytyi se rohkeus tehdä sellaista, mitä kukaan muu ei uskaltanut? Ei meistä kukaan istuisi tässä ilman Minnaa, Aura väittää viitaten siihen, että Minna edisti tyttöjen koulutusta.

– Pidän Minnaa suuressa arvossa, ja on rikkaus tutustua häneen. Minna näyttäytyi aika etäisenä hahmona siihen asti, kun muutin opiskelemaan Kuopioon.  Minna eli tosi kauan aikaa sitten, mutta vaikuttaa edelleen, Lotta kertoo.

– Rohkeaa Minnaa voisi juhlia isomminkin kuin nyt tehdään. Minna ei ole vanhanaikainen, arvioi Sini.

Se, että tytöt puhuvat innokkaasti Minnasta osoittaa, että moni Minnan ajama asia kaipaa kohennusta vielä tänä päivänä.

Minna lakkoilisi ilmaston puolesta

Tänä Minnan juhlavuonna yritetään kovasti arvuutella, mitä Minna nyt sanoisi ja tekisi. Tytöt perustavat näkemyksensä asioihin, joista Minna on näyttänyt esimerkkiä: avoimuudesta, suvaitsevaisuudesta ja sivistyksestä.

Tyttöjen mielestä Minna taistelisi tänä päivänä ilmastolakkolaisten puolella. Hän kannattaisi sukupuolien, sukupuolivähemmistöjen ja ylipäätään kaikkien ihmisten tasa-arvoa.  Minna olisi väsynyt koulutusleikkauksiin ja -lupauksiin. Hän puolustaisi taideaineiden opetusta koulussa. Niiden vähentämisestä on puhuttu ja kyseenalaistettu siten niiden arvoa.

Onnellinen Minna olisi niin monen naisen pääsystä uuteen eduskuntaan ja hän ottaisi siitä aiheellisestikin kunniaa myös itselleen.

-Että täällä nää naiset rulettaa! 

Kuopiossa kaikki johtaa Minnaan

Tyttöjen kertomasta päätellen Minna Canth on erittäin vahvasti kuopiolainen henkilö. Muualta Kuopioon opiskelemaan muuttaneet tytöt kertovat, että vasta täällä Minnan merkitys näkyy heille. Vähän huvittavakin on ollut havainto, että Kuopiossa kaikki asiat johtavat Minnaan, ja Minna on ympärillä koko ajan.

Koulussa Minna on vahvasti läsnä eri aineiden tunneilla ja opettajien puheissa. Hänet onkin helppo liittää moneen aineeseen.

-Ja onhan Lumit entinen Minna Canthin lukio. On tosi ylpeä olo, Sini kuvailee.

Eikö Minnaa tule jo ylitsevuotavasti?

-Eei, vastaavat tytöt yhteen ääneen                                                                                       

Minnalla oli paljon kuuluisaksi tulleita lausahduksia. Erityisesti Auran ja Lotan mieleen on lause, joka tuntuu saavan kannatusta muiltakin: ”Eläkööt kaikki intelligentit miehet! Tyhmät saavat kernaasti kuolla.”

-Tämä on siis tosi raju, mutta silti niin rohkea ja hieno, ja jäänyt mieleen, koska se on niin säväyttävä.

Se oli jonkun aikaa minulla Instagram-taustakuvanakin, Aura paljastaa.