Red Nose Companyn Timo Ruuskanen (Zin) ja Tuukka Vasama (Mike) ovat kiertäneet Suomea jo vuosikausia ja hurmanneet yleisönsä upeilla klassikkotulkinnoillaan, kuten Punaisella viivalla, Juoksuhaudantiellä ja Keisarin uusilla vaatteilla. Nyt tämä punanenäinen, hulvatonta huumoria viljelevä parivaljakko on tarttunut uuteen klassikkoon, espanjalaisen Miguel de Cervantesin Don Quijoteen.

Don Quijotea pidetään eurooppalaisen kertomakirjallisuuden kantateoksena, ja sillä on ollut suuri merkitys länsimaiselle kulttuurille.

– Don Quijote on järjettömän hieno road trip, Ruuskanen toteaa. Don Quijote ja Sancho Panza ovat maailmankirjallisuuden ensimmäinen komediaparivaljakko.

– Heitä voidaan pitää monen kaksikon esikuvana, kuten Pekan ja Pätkän, Ohukaisen ja Paksukaisen, Thelman & Louisen tai vaikka Hansun ja Pirren, Vasama täydentää.

Ruuskanen ja Vasama ovat toimineet klovniduona jo kuuden vuoden ajan ja heidän parivaljakkonsa on monessa suhteessa samanlainen kuin kirjan kaksikon.

– Kun on pitkään tien päällä kaksistaan, oppii tuntemaan toisen kaikki puolet, Ruuskanen naurahtaa. Ja siksi me olemme juuri oikeat henkilöt esittämään tämä road trip.

Don Quijoten ja Sancho Panzan tarina on myös kertomus hurjapäisestä idealismista. Ritariksi ryhtynyt Don Quijote hyökkää iloisesti kaikkia maailman vääryyksiä vastaan, ja tulee kuin vahingossa paljastaneeksi eurooppalaisuuden syvimmät kipupisteet. Tarinassa mukana olevan kantaaottavan yhteiskuntakritiikin kirjailija on kuitenkin naamioinut erittäin taitavasti sekä huumorin että päähenkilön hulluuden taakse.

– Huumori on parhaimmillaan paljastaessaan todellisuudesta sellaisia asioita, joista normaalisti vaietaan, Vasama miettii. Mutta se ei saa tapahtua kujeilun kustannuksella.

– Tärkeintä on, että yleisöllä on hauskaa! Myös Cervantes ymmärsi tämän aikoinaan. Don Quijotesta tuli merkkipaalu sen hulvattomuuden ja tarkkanäköisyyden vuoksi, ei siksi että se kritisoi aikansa valtaapitäviä. Miguel de Cervantesin ajaton huumori tavoittaa ihmiset vielä viisisataa vuotta teoksen ilmestymisen jälkeen.

– Naurulla on vapauttava, yhteisöllinen voima, Ruuskanen toteaa.

Otso Kauton ohjaama ja aikuisyleisölle suunnattu esitys on kuitenkin ennen kaikkea kaunis kertomus ystävyydestä: Don Quijoten ja Sanchon, Zinin ja Miken sekä Tuukan ja Timon.

Don Quijote

Huikea, monikerroksinen ja viihdyttävä, esitykset Maria-näyttämöllä 12.9. ja 13.9. sekä 13.12.2019

Liput
32,50 € / peruslippu
29,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
27,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan.

Osta liput tästä

Facebook | Instagram