Marjastus ja sienestys sekä kalakukon valmistus ovat tuttuja asioita useimmille suomalaisille, mutta monille muille ne edustavat äärimmäistä eksotiikkaa ja herättävät hämmästystä.

Kuopion alue tarjoaa aidosti tyydyttäviä gastronomisia elämyksiä, jotka hivelevät jopa kaikkein vaativimpia makuhermoja. Yksi parhaista lisäarvoa tuovista mausteista tähän soppaan on se, että monet raaka-aineet ovat kaikkien saatavilla ilmaiseksi, suoraan ympäröivästä luonnosta.

kaksi naista ja kolme lasta piknikillä heinäniityllä, Tahko huipulta avautuu järvimaisema

Jokamiehenoikeuksiin Suomessa kuuluu muun muassa se, että jokainen saa vapaasti marjastaa ja sienestää metsässä, kunhan siitä ei aiheudu tarpeetonta haittaa luonnolle tai lähellä asuville ihmisille. Ottaen huomioon kuinka moni herkku vuosittain vain odottaa metsässä poimijaansa, hyvä saalis on taattu, jos tietää edes suunnilleen, minne mennä.

Voimassa olevalla kalastusluvalla voi vapaasti kokeilla myös kalaonneaan. Kuopio tunnetaan erityisesti muikkuannoksistaan, mutta järvien kalakanta tarjoaa runsaasti valinnanvaraa pyytäjille.

Metsistä suoraan suuhun

Marjastamisessa ja kalastamisessa on parhaimmillaan kyse jostain paljon kokonaisvaltaisemmasta kuin pelkästä suuren saaliin metsästämisestä. Sekä metsät että järvet toimivat erinomaisina retriitteinä. Luonnossa liikkuja voi vain katsella ympärilleen ja nauttia maisemista, rentoutua ja kuunnella luonnon ääniä. Jos satut saamaan muutamia marjoja tai kaloja kotiin viemisiksi, hienoa. Jos et, ehkä luontoretki olikin vain tekosyy päästä hetkeksi pois kaupungin vilinästä.

Kuopiosta saa hyvää lähiruokaa, kun menee torille keskustaan. Sieltä löytyy lukuisia vaihtoehtoja aina legendaarisesta kalakukosta kasvisannoksiin ja piirakoihin. Parin korttelin säteellä on useita korkeatasoisia ravintoloita, jotka tarjoavat erilaisia makuelämyksiä käyttäen runsaasti paikallisia raaka-aineita.

Satoa -ruokafestivaalia juhlitaan Kuopiossa 27.-28.8.2021 Kuopion Torin läheisyydessä Kauppakadulla ja Puijonkadulla. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla.

Makuelämyksistä puheen ollen, paikalliset kokit ja ravintoloitsijat ovat todellakin osanneet nousta uudelle tasolle. He saavat päivittäin kehuja osaamisestaan ja ammattitaidostaan ja ovat saaneet myös kansallista tunnustusta. Kenties suurin saavutus tällä rintamalla on Anssi Kantelisen voitto vuoden 2015 Top Chef -ohjelmassa.

Sana leviää ympäri Eurooppaa

Suomalaisille on ominaista se, että he haluavat pitää kynttilänsä vakan alla, mutta sosiaaliset kuopiolaiset olivat sitä mieltä, että paikallinen haute cuisine saattaisi olla alueen muun upean tarjonnan ohella jakamisen arvoinen erikoisuus. Kuopion alueelle onkin myönnetty virallisen ERG-tunnustus vuosille 2020–2021.

Tästä syystä Kuopiossa ja sen lähialueilla käy kova kuhina pandemiasta huolimatta. Puhdas luonto, valoisat yöt, laadukkaat raaka-aineet ja jokamiehenoikeudet ovat esimerkkejä asioista, joita paikalliset haluavat jakaa kävijöiden kanssa. Kuopiossa järjestetään monenlaisia ruokateemaisia tapahtumia, kesätoreja, ruoan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia, pop up -ravintoloita erikoisissa puitteissa sekä kulttuuriperintöä vaalivia retkiä. ERG-tunnustuksen saaneet ravintolat pyrkivät erityisesti nostamaan esiin lähellä tuotettuja raaka-aineita ja hyödyntävät osaamistaan ja ammattitaitoaan tuodakseen pöytään perinteisiä ruokia – useimmiten modernilla otteella höystettynä.

Kuten Eeva Mertanen, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja ja yksi Kuopion ERG-lähettiläistä, toteaa ERG:n sivustolla:

– Gastronomia on kokonaisvaltainen kokemus. Se on herkullista, puhdasta ruokaa ja maukkaita juomia yhdistettynä ikimuistoisiin hetkiin ja aitoon läsnäoloon. Siinä on kyse kulttuurista, kädentaidoista, musiikista, ihmisistä ja kohtaamisista. Meillä on Kuopion alueella jotain ainutlaatuista: puhtaat vesistöt, metsät ja ilma sekä kyky hyödyntää luonnon rytmiä.

Pöytä on katettu kansainväliselle yhteistyölle

ERG-tunnustus nostaa alueen erinomaiset raaka-aineet ja maailmanluokan ruoanlaittotaidot kansainväliseen valokeilaan sekä avaa uusia mahdollisuuksia myös huomattavasti laajemmasta näkökulmasta. Kun alue on nyt onnistunut saamaan kansainvälisen yleisön huomion ainakin tunnustuksen ajaksi, sillä on potentiaalia saavuttaa paljon myös taloudellisesta näkökulmasta. Matkailuala on yksi ilmeisimmistä toimialoista, joiden kannattaa hyödyntää meneillään olevaa gastronomista innostusta, mutta ovet ovat samalla avoinna kaikille, jotka haluavat tutustua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja luoda kumppaniverkostoja.

Ruoka yhdistää perheitä ja kulttuureita sekä tasoittaa tietä yrityksille ja jopa kokonaisille valtioille menestyä yhdessä. Alueen hedelmällisen maaperän sisältämää kasvuvoimaa ei kannata aliarvioida.

Alueellisen ruokakulttuurin helmet

Kuopion alueella on yhteensä yli kaksi tusinaa ravintolaa, joille on myönnetty European Region of Gastronomy (ERG) -tunnustus. Mukana on lisäksi laaja kirjo elintarvike- ja juomavalmistajia sekä alkutuottajia, jotka pyrkivät yhdessä pistämään pöytään parasta, mitä alueella on tarjota.

Ravintola Mustan Lampaan luolamaisessa tunnelmassa pöydät on katettu ja tarjoilijat ja kokit hymyilevät kameralle

ERG-tunnustus perustuu IGCAT-verkoston standardeissa annettuihin vaatimuksiin sekä alueellisiin kriteereihin. Se kertoo, että ravintola on alueellisen ruokakulttuurin todellinen helmi. ERG-ravintola hyödyntää vastuullisesti lähellä tuotettuja raaka-aineita ja tarjoilee ne aitoon paikalliseen tyyliin.

Lisäksi ravintolat ovat sitoutuneet kehittämään toimintansa ympäristö-, taloudellista ja sosiaalista vastuuta sekä tukemaan alueen hyvinvointia esimerkiksi käyttämällä mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.

Kuopion alueen ravintoloista ERG-tunnustuksen ovat saaneet muun muassa:

Musta Lammas

Keittiö inspiroituu ruokavuoden eri sesongeista, pohjoissavolaisista metsistä, pelloista ja puhtaista järvistä. Ravintolan katolla oleva viljelypalsta sekä useat paikalliset tuottajat ja keräilijät mahdollistavat parhaat raaka-aineet maukkaimpiin elämyksiin. Jykevät kellariholvit rakennettiin vuonna 1862 paikallisen panimon käyttöön. Pian siellä valmistettiin myös väkevämpiä alkoholijuomia. Vuonna 1982 holvikaarten ylle nostettiin ”Gourmet”-kyltti, ja Musta Lammas sai alkunsa. Siitä lähtien ravintola on vienyt suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria eteenpäin.

Puijon Torniravintola

Ympäröivä luonto ja lähialueiden tuottajat takaavat raaka-aineiden tuoreuden ja herkullisuuden. Ravintolalla on vakaa pyrkimys hankkia raaka-aineita ainoastaan sellaisilta tuottajilta, jotka voi nähdä Puijon tornista. Torni itsessään on 75 metriä korkea ja sieltä avautuu henkeäsalpaava näköala joka suuntaan. Ravintola tuntee jokaisen tuottajansa henkilökohtaisesti, kuten myös lihan, kasvisten ja luonnon antimien alkuperän. Luonto on läsnä myös sisustuksessa ja sen voi jopa kuulla ja haistaa. Ravintola pyörii hitaasti ympäri, joten voit nauttia herkullisen aterian lisäksi myös alati vaihtuvasta maisemasta.

Panorama Bar

Tervetuloa tunnelmalliseen näköalaravintolaan Tahkon huipulla! Panorama on unelmapaikka upeiden maisemien ystäville; ravintola tarjoaa järvinäköalan Syvärin yli sekä todella ikimuistoisia hetkiä. Voit nauttia herkullisesta ruoasta ja kiehtovasta tunnelmasta pääravintolassa, lämmitetyssä paviljongissa, tilavalla näköalaterassilla – ja talvisin jopa 200-paikkaisella lumiterassilla. Ravintola tarjoaa useita eri menuvaihtoehtoja sekä näköalasaunan, jossa voi käydä puhdistautumassa perusteellisesti ennen päivällistä!

Tutustu myös muihin Kuopion ERG-hyväksyttyihin kahviloihin ja ravintoloihin:

 • Isä Camillo
 • Puijon Maja
 • Peräniemen Kasino
 • Kuopion Klubi
 • Pannuhuone Gust. Ranin
 • Viikinkiravintola Harald oy
 • Koivumäen Kartano Oy
 • Kuzina Wine & Daily
 • Houkutus
 • VS-ravintolat
 • Cafe Kaneli
 • Cafe Väinö
 • Skilla
 • Kummisetä
 • King’s crown Oy
 • Boutique Hotel SawoHouse restaurant
 • Alahovi vineyard
 • Rauhalahden Jätkänkämppä
 • Restaurant Morton
 • Restaurant Bierstube
 • Restaurant Urban Oy
 • Travel Centre Kuopion Saana Oy
 • GastroBar B/P
 • Restaurant Panza
 • Burger5 Oy
 • Kauppahalliyhdistys (Cafés at the Market Hall)

Teksti: Timo Mansikka-Aho ja Auli Tuomi / Kuvat: ERG, Kuopio-Tahko markkinointi, Vicente Serra

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Kuopio by nature 2021 vuosijulkaisussa. Voit lukea koko lehden tästä.