Teksti: Oodia / Joona Paakkanen
Kuvat: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo / Henry Ericson, Kuopion taidemuseo / Jaana Jääskeläinen

Minna Canthin kotikaupunki on kulttuurikohde vailla vertaa. Kesän kulttuuritarjonnasta löytyy mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa koko perheelle.   

Kuopion museon vanha osa avautui 

Perjantaina 13.5. avautuivat remontoidun Kuopion museon luonnontieteelliset ja kulttuurihistorialliset perusnäyttelyt sekä lasten leikkitila museon vanhalla puolella. Uudistetut näyttelyt esittelevät entistä monipuolisemmin itäsuomalaista luontoa ja Pohjois-Savon maakunnan kulttuurihistoriaa. Tutut vetonaulat, kuten mammutti ja savutupa, ovat mukana uudistuneessa visuaalisessa ympäristössä, jossa hyödynnetään myös uutta digitaalista teknologiaa.  

Museoiden lainattavat materiaalit 

Haluaisitko tutustua Minna Canthin elämään 1800-luvun Kuopiossa tai opetella kasveja tai vaikkapa sarjakuvien piirtämistä? Kuopion kaupungin museoiden valikoimista löytyy oppimateriaaleja ja toimintapaketteja, joita kuka tahansa voi lainata käyttöönsä maksutta. Materiaalit sopivat uuden oppimiseen ja vanhojen muistelemiseen eri aisteja käyttäen. Voit tutustua tarkemmin museoiden ja monien muiden kuopiolaisten kulttuuritoimijoiden lainattaviin materiaaleihin osoitteessa www.kuopionseina.fi/lainaamo.  

Kirjastojen lainattavat materiaalit  

Pääkirjastossa asiakkaiden käytössä on sähköpiano, 3D-tulostin, ompelukone, mikrofilminlukulaite ja tietenkin asiakastietokoneet. Kirjaston e-aineistoja, kuten e-kirjoja ja e-äänikirjoja, elokuvien Viddla-palvelua ja musiikin verkkokursseja, voi käyttää vaikkapa uimarannalta tai mökiltä laiturin nokasta. Kesäiset lukuvinkit ja tulevat tapahtumat kannattaa katsoa kirjaston verkkosivuilta ja somesta.   

Kesällä on mukavaa puuhailla erilaisten liikunnallisten aktiviteettien parissa. Tarvittavat välineet voit lainata Kuopion kirjastosta, josta löytyy laaja kirjo erilaisia pihapelejä ja liikuntavälineitä aina mölkystä ja petankista kahvakuuliin ja sulkapallosetteihin. Kirjastosta on mahdollista lainata myös soittimia, kuten kitaraa, ukuleletta ja 5-kielistä kanteletta. Pelien ystäville on puolestaan tarjolla laaja valikoima erilaisia lauta- ja konsolipelejä.  

Museoiden kesäleirit lapsille ja nuorille  

Oletko kiinnostunut arkeologiasta ja luonnonhistoriasta? Kuopion museon järjestämät Menneisyyden jäljillä -kesäleirit tarjoavat tutkimusretkiä vuosisatojen taakse. 10–13-vuotiaille lapsille suunnatut päiväleirit järjestetään 7.–10.6. ja 14.–17.6 hintaan 45 €/hlö.  

Yläkouluikäisille on puolestaan luvassa Kuopion taidemuseon Taideleiri, jossa leiriläiset pääsevät kokemaan taide-elämyksiä tehden, tutkien ja keskustellen. Matalan kynnyksen leirillä tutustutaan muun muassa kuvataiteilija Mikko Valtosen Syvään päätyyn -näyttelyyn sekä Kuopion julkiseen taiteeseen. Leirit ovat maksuttomia, ja ne järjestetään 16.–17.6. Kuopion taidemuseolla. Molemmille leireille on ennakkoilmoittautuminen.