Kansalliset kaupunkipuistot turvaavat kaupunkien luonto- ja maisema-arvoja. Kuopion kansallinen kaupunkipuisto täyttää tänä vuonna viisi vuotta.

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan jo vuonna 2001. Pitkästä historiastaan huolimatta kansallinen kaupunkipuisto on käsitteenä monille suomalaisille yhä tuntematon. Mitä se siis ihan konkreettisesti tarkoittaa?  

Kuopion kaupungin yleiskaavapäällikkö Heli Laurisen mukaan kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön myöntämä tunnustus hyvin hoidetusta kaupunkiympäristöstä. 

– Kansallisten kaupunkipuistojen tarkoituksena on säilyttää luonto- ja viheralueita sekä rakennettua kulttuuriympäristöä laajana ja eheänä kokonaisuutena. Kansallisissa kaupunkipuistoissa kulttuuriympäristö yhdistyy katkeamattomasti luontoon, kertoo Laurinen.  

Valkomekkoinen nainen ja farkkutakkinen mies kävelevät mutkittelevaa hiekkatietä Kuopion Valkeisen lammen rannalla.
Kuopion kaupunki sai kansallisen kaupunkipuiston statuksen vuonna 2017.

Kuopio sai kansallisen kaupunkipuiston statuksen vuonna 2017. Kuluvana vuonna viisi vuotta täyttävän kansallisen kaupunkipuiston juhlavuoteen sisältyy monenlaista uutta. Esimerkiksi Hietasalon uusi kota avataan kesällä. 

– Myös saariston virkistyspalveluja parannetaan ja kunnostetaan ympäristöministeriön tukirahoituksella. Rahoitus mahdollistaa myös esimerkiksi Valkeisenlammen uimarannan puupatioiden uusimisen ja puuston täydennysistutukset Väinölänniemelle, Laurinen iloitsee. 

Kaupungin tavoitteena on lisätä kansallisen kaupunkipuiston näkyvyyttä. Suunnitteilla ovat muun muassa vanhan Kuopion historiaan perehdyttävä teemareitti sekä nimikyltit alueen puistoihin. Kansallisen kaupunkipuiston oma tunnus julkistettiin keväällä juuri ennen Rakenna ja asu -messuja. 

– Messut ja muut teemaan liittyvät tapahtumat ovat keino tuoda kansallista kaupunkipuistoa ihmisten tietoisuuteen. Teemme myös yhteistyötä eri alueellisten toimijoiden, kuten kansalaisopiston, kanssa, Laurinen sanoo. 

Kaksi naista joogaavat kesäisessä puistossa. Taustalla Kuopion tuomiokirkko.
Snellmanin puisto on yksi Kuopion näyttävimpiä puistoja ja loistava esimerkki siitä, kuinka kaupungin historia, luonto, kulttuuri ja ihmiset kohtaavat kansallisessa kaupunkipuistossa.

7 300 hehtaarin kokoinen Kuopion kansallinen kaupunkipuisto on monipuolinen yhdistelmä saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita. Noin 6 800 hehtaaria alueesta on Keski-Kallaveden saaristoa, jonka saavutettavuuden parantaminen on yksi tärkeimmistä kehittämiskohteista. 

– Saariston saavutettavuutta aiotaan edistää parantamalla saaristokohteiden opasteita ja rantautumisrakenteita. Myös esteettömyyteen kiinnitetään huomiota. 

Hietasalo on Etelä-Kallaveden saariston helmi.

Lisätietoja Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta ja kansallisten kaupunkipuistojen verkostosta löytyy osoitteesta www.kansallisetkaupunkipuistot.fi. Sivustolla voi tutustua tunnelmallisiin kohteisiin eri puolilla Suomea.

Kuopion Sääksi-live löytyy puolestaan osoitteesta: www.kuopio.fi/saaksilive

Teksti: Oodia/Joona Paakkanen