Tänä vuonna Kuopion kauppahallin syntymäpäivää juhlitaan keväästä jouluun saakka. 

Vuoden 1902 elokuussa Kuopiossa vietettiin kauppahallin avajaisia. Torin laidalla sijaitseva keltainen jugend-rakennus on upea ilmestys ja onpa Kuopion kauppahalli myös äänestetty Suomen kauneimmaksi muutamia vuosia sitten. Tänä vuonna kaikille tuttu kauppahalli täyttää 120 vuotta.  

– Kauppahallissa on aivan oma tunnelmansa ja tuoksunsa. Hallissa kuuluu puheensorina, kun kuulumisia ja reseptivinkkejä jaetaan. Avotiskien tuoksut sekoittuvat ja luovat hallille sen ominaistuoksun, kertoo Kuopion kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Sutinen

Kauppahallin komeaa ikää juhlitaan kaikkien kauppahallin yrittäjien ja kuopiolaisten voimin. Kevään aikana hallin toimijat lanseeraavat erilaisia juhlavuoden tuotteita, kuten juhlaleivoksia, -makkaraa, -teetä ja -kahvia. Koska toimijoita on laidasta laitaan, myös uudenlaisia avauksia syntyy varmasti. 

”Varsinaisia juhlia vietetään näillä näkymin elokuussa 26.–27. päivä. Juhla on kaikille avoin, joten sopivaa ohjelmaa on jokaiselle vauvasta vaariin. Luvassa on ainakin historiaa, musiikkia ja sirkushuveja – sekä yllätyselementtejä”, vinkkaa Sutinen. 

Juhlapäivänä halli on avoinna tavallista pidempään: perjantaina kello 8–20 ja lauantaina kello 8–18. Sutisen mukaan tavoitteena on juhlia aamusta iltaan. Myös Kuopion joulukauden avajaisten yhteyteen on suunnitelmissa hallin juhlavuoden ohjelmaa. 

– Haluamme, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus päästä halliin. Siksi pidensimme myös tavallisia aukioloaikojamme tunnilla siten, että perjantaisin halli on avoinna kello 18 saakka ja lauantaisin kello 16 asti, sanoo Sutinen. 

Yhteisöllinen koko Kuopion juhla sopii kauppahallin tyyliin mainiosti, sillä se on ehtinyt 120 vuodessa näkemään ja kokemaan monenlaista. Hallin puodeissa on vieraillut ihmisiä usean sukupolven ajan. 

”Hallin kantava voima on yhteisöllisyys, joten juhlavuottakin tehdään yhdessä. Jokaisen ostostapahtuman yhteydessä asiakas pääsee keskusteluyhteyteen myyjän kanssa. Siinä samalla vaihdetaan tiedot niin säätilanteesta, päivän kalasaaliista kuin parhaista grilliherkuistakin. Hallissa toimii 19 erilaista yritystä ja yrittäjää, jotka muodostavat hallin kokonaisuuden”, Sutinen sanoo. 

Vinkit torikesään 

Kuopiossa on vahva torikulttuuri ja torilla on monenlaisia tapahtumia pitkin vuotta. Torilta pääsee myös kätevästi hyppäämään Hop-On Hop-Off -kaupunkibussiin. Bussi liikennöi päivittäin viisi kertaa, ja se lähtee Kuopion torilta kello 9, 11, 13, 15 ja 17. Bussilla pääsee esimerkiksi satamaan, Rauhalahteen, Bellanrantaan ja Puijolle. 

Poimi toritapahtumat kalenteriisi:

  • 1.6.–27.7. Lasten lelukirppis, joka keskiviikko klo 10–14 
  • 19.6., 17.7. ja 14.8. Satamakirppis Satamatorilla, sunnuntaisin kelo 9–14 
  • 11.–14.8. Kansainväliset Suurmarkkinat 

Kaikilla kirpputoreilla on säävaraus.