Teksti: Pirjo Tiihonen // Kuvat: Matleena Kautonen, Tuija Kautto

Sisupartiossa tukea tarvitsevat nuoret ja aikuiset seikkailevat porukalla, harjoittavat arjen taitoja ja saavat uskaltamisen ja onnistumisen kokemuksia. Sisupartiossa on myös lupa epäonnistua. 

Eipä tiennyt partiojohtaja Katri Viik, mihin kaikkeen päätyy, kun ryhtyi vetämään Sisupartioryhmää. Eivätkä tiedä partiolaisetkaan, ennen kun kokeilevat. Sisupartio on aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille tarkoitettua partiotoimintaa, jossa leipomisen, virkkauksen tai solmujen teon hieno ja oikeaoppinen tulos tai vaellusreitin pituus eivät ole tärkeintä. 

-Sisupartiolaisille tärkeintä on asioiden tekeminen ja kokeileminen. Meillä ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia, kuten tavallisessa partioryhmässä. Jos homma meinaa mennä metsään, kokeillaan toista tapaa toimia. Me partionohjaajat luovimme ja sovellamme ohjaamista kunkin kykyjen mukaan, toteaa Viik.

Sisupartiolaisten kyvyt ja taidot vaihtelevat paljon. Jos ryhmäläiset ovat toivoneet vaikkapa virkkauksen opettelemista, mutta puikot eivät tahdo kaikilla pysyä kädessä, virkkauksen kokemuksen saa silti harjoittelemalla sormivirkkausta. Leireilläkään ei mennä hiki hatussa vaikeakulkuiseen aarniometsään, vaan kuljetaan leppoisasti helppokulkuisessa maastossa. Sisupartiolaiset telttailevat muun muassa partioleireillä muiden partiolaisten mukana. Partioperiaatteiden mukaisesti kaikki opettelevat partiotoiminnan perusasioita. Aluksi monen taidon kokeileminen jännittää ensin. Kun sitten saa vaikkapa nuotion syttymään ja teltan pystyyn, saa onnistumisen kokemuksen, joka lisää itsenäisyyden tunnetta.   

-Sisupartiolaiset ovat kaikessa aitoja. He näyttävät heti niin onnistumisen kuin pettymystenkin tunteet. Sisupartiosta saa rohkeutta elämään.

Yhteistyössä vanhempien kanssa

Viik tekee muiden sisupartiojohtajien tavoin tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Kun vanhemmat tuovat joko nuoriaan tai aikuisia tukea tarvitsevia kokoontumisiin, silloin partiojohtajat vaihtavat vanhempien kanssa tärkeitä kuulumisia partiolaisten arjesta. Vanhemmista on myös koulutettu uusia johtajia Sisupartioon.

-Uusia partiolaisia ja partiojohtajia mahtuu joukkoon, ja mukaan voi tulla milloin vain. Me annamme mahdollisuuden ylittää omia rajoja.

Molemmissa ryhmissä on aina kaksi tai kolme ohjaajaa. Osa partiolaisista on jo niin tottuneita ja kyvykkäitä, että he ohjaavat ja neuvovat toinen toistaan. Kuopion kaksi ryhmää ovat hioutuneet yhtenäisiksi porukoiksi, jossa kaikki ovat saaneet kavereita ja oppineet taitoja toimia ryhmässä. Ryhmissä huokuu vahva me-henki. Puijon seurakunta on Puijon Pakertajat -lippukuntaan kuuluvien sisupartioryhmien taustayhteisö. Ketut kokoontuvat Puijon kirkolla ja Sisuliskot Poukaman leirikeskuksessa.

-Haluan rohkaista muitakin järjestöjä avaamaan toimintaansa tukea tarvitseville.

Tutustu Sisupartioon:
https://www.partio.fi/lippukunnille/partio-ohjelma/sisupartio/

KUVAT:

>> Sisupartio on valtakunnallista ja kansainvälistä toimintaa, joka mahdollistaa partiotoiminnan myös vammaisille, pitkäaikaissairaille tai muuten tukea tarvitseville, kuten Markus Väisäselle. Katri Viik vetää Sisupartioryhmää. Kuva: Matleena Väisänen

>> Sisupartio on aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille tarkoitettua partiotoimintaa, jossa leipomisen, virkkauksen tai solmujen teon oikeaoppinen tulos eivät ole tärkeintä. Vas Asta Airaksinen, Liisa Hämäläinen ja Markus Väisänen. Takana partiojohtaja Katri Viik. Kuva: Matleena Väisänen

>> Kuvassa vas Liisa Hämäläinen, partiojohtaja Katri Viik, Asta Airaksinen ja Merja Eskelinen. Kuva: Tuija Kautto