Kuopion pääterveysasemalla toimiva  fysioterapeuttien suoravastaanotto hoitaa äkillisistä tuki- ja liikuntelinoireista kärsivät asiakkaat, jolloin he välttyvät turhalta lääkärikäynniltä.

Tämän jutun kuvaaja soittaa pääterveysaseman alakerrasta, että tulee haastattelupaikalle fysioterapeuttien suoravastaanoton tiloihin kolmanteen kerrokseen hissillä. Perillä toista jalkaansa varova kuvaaja kertoo, että nilkka nyrjähti muutama päivä aiemmin jalkapalloa pelatessa. 

Kuvaaja oli harkinnut lääkäriajan varaamista, mutta koronaepidemian vuoksi oli voinut tehdä etätyötä kotona ja myös lepuuttaa jalkaansa, joka jo kestikin varovaista kävelyä.

Suoravastaanoton fysioterapeutit Jussi Varis ja Päivi Tuovinen toteavat, että mikäli kuvaaja olisi soittanut hoitotiiminsä hoitajalle lääkäriaikaa varatakseen, olisi hoitaja ohjannut hänet suoraan heille. Tällainen nilkan nyrjähtäminen olisi täyttänyt kriteerit lyhytaikaisesta, äkillisestä tuki- ja liikuntaelinoireesta, jollaisissa suoravastaanotolle ohjataan.

Fysioterapeuttien suoravastaanotto on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, eikä sinne tarvita lääkärin lähetettä. Asiakkaan hoitotiimin tai opiskeluterveydenhuollon hoitaja arvioi hoidontarpeen ja varaa ajan fysioterapeutille.

–Meille pääsee viimeistään kolmen päivä sisällä. Hoidon tavoite on, että vaiva ei pitkittyisi eikä uusiutuisi, Varis kertoo.

Fysioterapeuttien vastaanoton ansiosta voidaan myös välttää lääkärillä käyminen, mutta suoravastaanotolta asiakas ohjataan lääkärille, mikäli osoittautuu, että vaiva niin vaatii.

Tyytyväiset asiakkaat

Päivi Tuovinen kertoo, että heidän hoitonsa perustuu vaivan syyn huolelliseen selvittämiseen.

–Haastattelemme asiakkaan vastaanoton aluksi ja teemme sen jälkeen perusteellisen tutkimuksen syyn selvittämiseksi. Vastaanottoon on varattu aikaa tunti, eli paljon enemmän kuin lääkärin vastaanotolla.

Lopuksi asiakas saa yksilölliset ohjeet liikeharjoitteisiin ja kivun hoitoon. Hoitoon voi kuulua myös kontrollisoitto tai pari kontrollikäyntiä. Niillä tarkistetaan lähteekö paraneminen oikeaan suuntaan. 

Monen asiakkaan tuki- ja liikuntaelinvaiva voi olla toistuva, kuten selkäkipu. Syy voi olla esimerkiksi huono työergonomia. Vaivat voidaan saada loppumaan ohjaamalla asiakasta parempiin työasentoihin ja työn tauottamiseen ja pieneen taukojumppaan. 

–Kyse on siis myös ennaltaehkäisevästä hoidosta. Meillä on vaivan vaatiessa oikeus kirjoittaa asiakkaalle korkeintaan kolmen päivän sairausloma, Varis kertoo.

Fysioterapeuttien suoravastaanoton asiakaskunta on enimmäkseen työikäisiä ihmisiä. Tuovinen ja Varis kertovat, että palautekyselyjen perusteella useimpien asiakkaiden vaivat saadaan hoidettua suoravastaanotolla.

Teksti: Anja Hiltunen
Kuva: Vicente Serra