Kuopiossa nähdään syksyn 2021 aikana Kanttia kadulla, kun Tiina Naumanen, Kaisa Ritola ja Janne Puustinen esittävät Antti Heikkisen ohjaamana vartin mittaisia pätkiä Minna Canthin näytelmistä puistonpenkeillä.

Esityksissä tullaan näkemään otteita Työmiehen vaimosta, Anna-Liisasta, Kauppa-Loposta, Ensimmäisistä markkinoista, Mitä sitten tapahtuikaan -novellista, ja Roinilan talosta. Kaikki yhdeksäntoista esitystä ovat ilmaisia katsojille, ja niitä järjestetään ympäri Kuopiota 30.8–4.9.2021. Lisäksi Kanttia kadulla toimii itsenäisenä teoksena ”Meidän Kuopio” -festivaaleilla. Esityksiin on vapaa pääsy.

Haastattelimme produktion äitiä, Tiina Naumasta, joka toimii esityksissä näyttelijän ja tuottajan roolissa. Naumanen kertoo, että Minna Canthin tekstit valikoituivat aika nopeasti produktion lähtökohdaksi, sillä esityksessä tahdottiin käyttää kuopiolaisen kirjailijan tekstejä ja dramatisoida niistä nykypäivään sopivia lyhyitä teatteriesityksiä.

”Tarkoituksena on tuottaa raikas ja ennakkoluuloton esitys katsojille. Janne Puustinen ja Antti Heikkinen ovat valinneet Minna Canthin teoksista heitä eniten kiinnostavimmat. Näistä valituista teoksista olemme poimineet kohtaukset, jotka soveltuvat kolmelle näyttelijälle näyteltäväksi”, Naumanen kertoo.

” Lisäksi lopullisten näytelmäpätkien valintaan vaikutti kohtausten pituus, sillä Kanttia kadulla -esitykset ovat viidentoista minuutin mittaisia. ”

Yksi produktion tavoitteista on myös kehittää kaupunkikeskustaa ja osoittaa, että kaupungilla kävellessä voi tapahtua jotakin yllättävää. Naumanen paljastaa, että dramatisoinnin myötä esityksissä on mukana juurikin yllätyksellisyyttä: produktion toteutuksessa on kunnioitettu Minna Canthin alkuperäisiä tekstejä, mutta jotakin kohtia esityksestä on muutettu nykyaikaisemmiksi.

”Esitetään sitten vaikka puiston penkillä!”

Yhteisöteatteria useasti tehnyt Naumanen kertoo, että idea puistonpenkeillä esitettävästä teoksesta lähti kehkeytymään, kun korona alkoi vaikuttamaan kulttuurialaan. Oli ryhdyttävä miettimään vaihtoehtoisia tapoja, joilla voitaisiin tuoda esitykset ihmisten saataville turvallisesti ja mahdollisimman saavutettavalla tavalla.

”Siitä lähti ajatus, että no sitten esitetään vaikka puiston penkeillä! Tietysti puiston penkeillä on esitetty teoksia jo vuosia, eli tämä ei ole mikään uusia idea. Mutta ajatus jäi muhimaan, ja nyt tuntui siltä, että on hyvä aika startata tämä teos!”

Naumanen uskoo, että esitysten maksuttomuus tuo paikalle sellaistakin katsojakuntaa, joka ei normaalisti tulisi katsomaan. Myös sijainnilla on suuri merkitys, sillä puistoissa käyminen on maksutonta, kun taas fyysiseen teatteritilaan on harvemmin mahdollista päästä ilmaiseksi.

Koko Kuopio mukaan

Kanttia kadulla -produktion tarkoituksena on osallistaa koko kaupunkia. Yksi keskeisistä tavoitteista on kulttuurin mahdollistaminen nuorille.

Esitystä työstäessä muotoutui myös ajatus siitä, että olisi mukava tehdä yhteistyötä jonkin kummiluokan kanssa. Yhteistyö Minna Canthin 9.luokan ilmaisutaitoryhmän kanssa tapahtuikin hyvin luonnostaan.

Yhteistyön tarkoituksena on antaa palautetta esityksistä ja kohtauksista molemmin puolin. Nuorten näkemyksistä kuulemista odotetaan kovasti. Naumasen mielestä on myös tärkeää, että nuoret tuntisivat Minna Canthin teokset, sillä ne voivat olla monelle vieras asia:

”Meillä kuopiolaisilla on kirjailija, joka tunnetaan ympäri Suomen ja ympäri maailman. Tämän päivän nuorista saattaa tuntua jopa hieman kaukaiselta ajatukselta, että kuinka Minna Canth liittyy mihinkään. Kun olemme tehneet tekstejä, on niissä havaittavissa hirveästi tämän päivän asioita.”

”Esityksiä ei ole suunnattu pelkästään nuorille, vaan kohderyhmänä ovat kaikki. Mutta koska nuorissa on tulevaisuus, on hirmu kiinnostavaa kuulla, mitä mieltä nuoret ovat ja millaisia tulkintoja he teksteistä ja esityksestä tekevät.”

Naumanen toivookin, että myös nuoret intoutuisivat esityksiä katsomaan sankoin joukoin. Dramatisointi on tehty jopa räiskyvään sävyyn, minkä hän toivoo purevan myös nuorempaan ikäluokkaan.

Taide kuuluu kaikille

Toisaalta esityksen pariin pyritään saavuttamaan myös vanhempia ihmisiä.

”Korona-aika on voinut monien vanhempien ihmisten kohdalla vaikuttaa siten, etteivät he välttämättä lähde kauas kotoa teatteriin tai muualle sisätiloihin esitystä katsomaan, Naumanen pohtii.

”Tätä esitystä nähdäkseen ei tarvitse välttämättä poistua paljon kotipihaa pidemmälle. Kanttia kadulla tuo teatterin ihmisten lähelle ympäri kaupunkia. Teoksella halutaankin muistuttaa, että taide kuuluu kaikille.”

Naumanen toivoo, että esitys toisi iloa katsojilleen.

Koronaturvallisuus huomioiden

Kanttia kanssa -esityksen järjestämisessä on mietitty huolellisesti koronaturvallisuutta, ja varauduttu monenlaisiin asioihin. Maskeja suositellaan pidettävän esityksen ajan. Myös turvavälit on mahdollista säilyttää, kun esitykset tapahtuvat ulkona.

Naumanen toivoo, että kuopiolaiset tulisivat katsomaan esityksiä ja selvittämään, löytyykö työryhmästä kanttia kaduille. Hän kannustaa ihmisiä lähtemään teatterin pariin matalalla kynnyksellä:

”Toivotan kaupunkilaiset lämpimästi tervetulleiksi katsomaan esityksiä, ja jos ihmisillä on aikaa niin esitysviikon aikana saa tulla vaikka kaikki esitykset katsomaan ja esitysten jälkeen meitä saa myös tulla jututtamaan!”

Kanttia kadulla näytökset Kuopiossa 30.8-4.9.2021

Esityksiä nähdään Minna Canthin puistossa, Snellmanin ja Sataman puistoissa, Saarijärvellä, Särkiniemessä ja Petosella, Valkeisenlammella sekä Kanttilan sisäpihalla ja Kahvila Kantin terassin edustalla.

Katso tarkemmat esiintymispaikkojen osoitteet ja tarkemmat aikataulut osoitteesta: https://kuopionseina.fi/meidan-kuopio-festivaali/kanttia-kadulla/

Kahden ensimmäisten päivien näytöksissä on viittomakielen tulkkaus.

Ylin kuva: Marc Sabat