Kuvat: Saaga Koistinen

Kummitteleeko Kuopiossa? Ehkä ei, mutta täällä on asunut noituudesta syytettyjä ja tuomituille on langetettu niin maallisen tuomioistuimen kuin seurakunnankin häpeärangaistuksia. Täällä on ollut häpeäpaalu, häpeäpalli ja mestauspaikka ihan keskustassa, Vahtivuorella, lähellä nykyisen Kiltatalon tonttia.

Jos Kuopion ”verinen” historia kiinnostaa, niin Kauhujen Kuopio on juuri sinulle. Tämän syksyn aikana muun muassa museoissa, teatterissa, kirjastossa, liikuntahalleissa, nuorisotiloissa, kansalaisopistolla, Kuvakukossa ja Kulttuuriareena 44:ssä järjestetään lukuisia kauhuteemaisia tapahtumia kaikenikäisille. Syyslomaviikolla erityisenä kohderyhmänä ovat nuoret ja lapsiperheet.

Syyskuussa pidettävästä, kuolemateemaisesta ANTI-festivaalista alkava erilaisten tapahtumien sarja huipentuu pyhäinpäivän aaton Kauhukierrokseen ja Piinan yönäytökseen. Noin kaksi tuntia kestävällä, ilmaisella, läpi Kuopion kulkevalla Kauhukierroksella tutustutaan Kuopion veriseen historiaan, opitaan noitaoikeudenkäynneistä, kurkistetaan tuomiokirkon viinikellariin ja kuullaan rangaistuksista ja paikoista, missä on tehty julmia veritekoja. Korttelimuseolta klo 19 alkava kierros päättyy teatterille, jossa halukkaat voit jäädä katsomaan Piinan, Stephen Kingin psykologisen kauhujännärin klo 22 alkavaa yönäytöstä 15 euron erikoishintaan. Erikoishintaiset liput yönäytökseen vain teatterin lippukassalta Kauhukierroksen päätyttyä (ei etukäteisvarauksia, lippuja rajoitettu määrä).

Teemasyksyn järjestelyistä vastaa Kuopion kaupungin hyvinvointipalvelut yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.