Kummitteleeko Kuopiossa? Ehkä ei, mutta täällä on asunut noituudesta syytettyjä ja tuomituille on langetettu niin maallisen tuomioistuimen kuin seurakunnankin häpeärangaistuksia. Täällä on ollut häpeäpaalu, häpeäpalli ja mestauspaikka ihan keskustassa, Vahtivuorella, lähellä nykyisen Kiltatalon tonttia.

Jännäri-Kuopio ja Jännäri-kierros 
Kummitteleeko Kuopiossa? Ehkä ei, mutta täällä on tuomittu noituudesta ja taikuudesta syytettyjä henkilöitä. Heille on langetettu niin maallisen tuomioistuimen kuin seurakunnankin rangaistuksia. Täällä on ollut käytössä häpeäpaalu, häpeäpalli ja puuhevonen. Alueen mestauspaikka on sijainnut Vahtivuorella, nykyisen tuomiokirkon mäellä.

Jos Kuopion historia kiinnostaa tai ilmastodystopia mietityttää, niin Jännäri-Kuopio on juuri sinulle. Tämän syksyn aikana muun muassa museoissa, teatterissa, kirjastossa, Niiralan uimahallissa, nuorisotiloissa, kansalaisopistolla, Kuvakukossa ja Kulttuuriareena 44:ssä järjestetään lukuisia Jännäriteemaisia tapahtumia kaikenikäisille. Syyslomaviikolla erityisenä kohderyhmänä ovat nuoret ja lapsiperheet.

Erilaisten tapahtumien sarja jatkuu läpi syyslomaviikkojen ja huipentuu pyhäinpäivän aaton Jännäri-kierrokseen ja Piinan yönäytökseen Kuopion kaupunginteatterilla. Läpi Kuopion kulkevalla Jännäri-kierroksella tutustutaan kaupungin historiaan, opitaan noitaoikeudenkäynneistä sekä rangaistuksista, sekä kuullaan vampyyreista ja lepakoista. Kierroksella päästään seuraamaan myös paikallisten nuorten teatteriharrastajien esiintymistä.

Jännäri-kierros läpi kaupungin
Pyhäinpäivän aattona 1.11. järjestettävä Jännäri-kierros alkaa Kuopion korttelimuseon pihasta klo 18.30. Korttelimuseolla tutustutaan 11.10. avautuvan Karmeat käräjät –käräjätuvan historiasta kertovan pienoisnäyttelyn sisältöihin. Matka etenee Kuninkaankatua pitkin Snellmaninpuistoon, sieltä Tuomiokirkon mäelle ja Kuopion taidemuseolle, josta kierros jatkuu Kauppakatua pitkin torin ohi Kulttuuriareena 44:lle, jossa on mahdollisuus kokea nuorten teatteriharrastajien dystopiahenkinen esitys klo 20.30–21.10. Esityksen jälkeen kävelykierros jatkuu vielä Kauppakatua ja Sairaalakatua pitkin Kuopion kaupunginteatterille, jonne kävelykierros päättyy klo 21.30 jälkeen. Halukkaat voivat jäädä katsomaan Piinan, Stephen Kingin psykologisen jännärin, klo 22 alkavaa yönäytöstä. Liput etukäteen kaupungin lippupisteistä, ikäsuositus 14 vuotta.

Teemasyksyn järjestelyistä vastaa Kuopion kaupungin hyvinvointipalvelut yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Jännäri-kierroksella on mukana museo-oppaita, viittomakielen tulkiksi opiskelevia, suojatiesuojelijoita sekä kansalaisopiston ja nuorisotyön teatteriryhmäläisiä. Yhteistyössä mukana myös Liikenneturva. Kierroksen ikäsuositus on K-13, Dystopiahenkisen esityksen ikäsuositus puolestaan 15 vuotta. Jännäri-kierrokselle on kaikille vapaa pääsy! Mukaan voi liittyä myös matkan varrelta. Huom. kannattaa pukeutua lämpimästi. Piina-näytelmän lippu suositellaan ostamaan ennakkoon.

Kaikki syksyn Jännäri-Kuopio teemaan kuuluvat tapahtumat kootaan www.kuopionseina.fi.

Otteita Jännäri-Kuopio syksyn ja syysloman ohjelmasta:
ma 7.10. klo 17.30–18.30 Klassikkolukupiiri: lukupiirissä keskustellaan Emily Brontën Humiseva Harju -kirjasta. Pääkirjaston 2. kerroksen ryhmätyötila.
pe 11.10. Kuopion korttelimuseon entisessä käräjätuvassa avautuu pienoisnäyttely Karmeat käräjät käräjätuvan historiasta. Näyttelyn ikäsuositus K-10.
pe 11.10. klo 18–20.30 Niiralan uimahallissa Jännäriteema.
pe 11.10. alkaen nuorisotaloilla Jännäriteema.
la 12.10.–2.11. kansalaisopiston kurssi Kauhukaivos 10–12-v. klo 13.30–16. Ilmoittautuminen, 39 €.
la 12.10.–2.11. kansalaisopiston kurssi Kummitustehdas 4–6-v. klo 9.30–11.00. Ilmoittautuminen, 22 €.
pe 1.11. Jännäri-kierros klo 18.30 alkaen Kuopion korttelimuseo, klo 20.30–21.10 dystopiahenkinen esitys Kulttuuriareena 44:ssä, klo 22 Stephen Kingin Piina Kuopion kaupunginteatterissa.
ti 5.11. klo 17.30–18.00 Kirja eläväksi! – parhaita kauhuelokuvia kautta aikojen. Pääkirjasto.
pe 8.–ma 25.11. Reitti16, Karma: Maria.
ma 11.11. klo 19 Kuvakukossa Addams Family -elokuva vuodelta 1991.