Kuopion kaupungin kesätoimittaja ja ihka ensimmäinen kesäsomettaja palaavat kesänsä huippuhetkiin ja kertovat millaista on työskennellä kaupungin viestinnän kesä-Esana.

Kesäsomettaja seikkailee

Kuopion kaupungin ensimmäiselle kesäsomettajalle Niko Viklundille työ oli ensimmäinen laatuaan. Markkinointia kauppatieteellisessä pääaineenaan opiskeleva Viklund ei ollut aiemmin tehnyt vastaavanlaisia töitä, joten tilanne oli uusi molemmin puolin.

– Ei ole aivan tällaisesta kokemusta, olen tehnyt KalPalla somehommia hieman pienemmässä mittakaavassa, Viklund valotti taustaansa someviestinnän parissa.

Kesäsomettaja voi olla muutamille nimikkeenä vielä vieras, sillä somettajia ei ole palkattu yrityksille ja organisaatioille laajemmassa mittakaavassa kuin vasta aivan viime vuosina. Sosiaalinen media on kuitenkin kasvattanut merkitystään viestintäkanavana, joten kesäsomettaja ei ole enää aivan epätavallinen työnimike. Somettajia halutaan erityisesti kesäksi, sillä erilaisia tapahtumia ja festivaaleja on silloin runsaasti.

Kesäsomettajan työympäristöt vaihtelevat paljon.

Työssään kesäsomettajana Nikon tehtäviin kuului kiertää Kuopion alueen erilaisissa tapahtumissa ja tuottaa niistä sisältöä kaupungin sosiaalisen median kanaviin. Tapahtumien lisäksi kesäsomettaja päätyi hieman erikoisempiinkin tilanteisiin, kuten esimerkiksi haastattelemaan Jorma Uotista ja juoksemaan Puijon portaisiin urheilukuvia varten. Myös suurin osa kaupungin Instagramissa näkyneistä Kesä-Kertun seikkailuista oli Viklundin käsialaa.

– Yksi tilanne johon en odottanut päätyväni oli kyllä liaanilla vaahtomuovialtaaseen hyppääminen TahkoSpa-videota kuvattaessa, Viklund tunnusti.

Kuvateksti: Yksi kesäsomettajan kesään mahtuneista hieman erikoisemmista juttukeikoista oli Tahkon SuperCorneriin tehty reissu.

Viklundin mukaan hän pääsi kesän aikana toteuttamaan suurempia videoprojekteja kuin oli odottanut. Osa videoista julkaistiin kesän aikana, osa syksyllä ja loput ilmestyvät pitkin talvea. Tapahtumaviestintä oli vastannut Viklundin odotuksia, mutta itse tapahtumat olivat yllättäneet positiivisesti.

– Pääsin käymään tapahtumissa joiden olemassaolosta olin tiennyt, mutta en osannut aavistaa niiden olevan niin hienoja. Esimerkiksi Kuopio Tanssii ja Soi oli todella vaikuttava kokemus, Viklund muisteli.

Kesään mahtui myös useampia videoprojekteja, joita Viklund pääsi ideoimaan ja työstämään itse alusta loppuun.

Kesätöihin kuuluu yleensä myös olennaisesti uuden oppiminen ja kokemuksen kartuttaminen. Työssään kesäsomettajana Niko koki oppineensa enemmän videoiden editoinnista, sillä hän oli päässyt tekemään videoita aivan uudessa mittakaavassa. Kaupungille sisältöä tehdessä oli myös täytynyt opetella miettimään etukäteen, mitä julkaisuilla halutaan viestiä ja mitä näkökulmia voidaan ottaa.

Niko Viklund olisi jatkanut työtään kesäsomettajana vielä pidempään, jos olisi voinut.

– Olihan tämä kesätyönä aivan mahtava kokemus. Oli vapaus tehdä projekti alusta loppuun ja työ oli vaihtelevaa sekä työkaverit mukavia. Voin sanoa, että kertaakaan ei ärsyttänyt lähteä töihin aamulla.

Kesätoimittajan ensimmäisiä

Tämä kesä oli ensimmäiseni kesätoimittajana, Kuopion kaupungin työntekijänä ja niin sanotuissa oikeissa töissä. Kesään sisältyi monta muutakin ensimmäistä, jotka rikkoivat ennakkokäsityksiäni siitä mitä toimittajien työ on tai voi olla, ja millaista on työskennellä kaupungille. Tässä muutama niistä.

Ensimmäinen hyppy trampoliinilta vaahtomuoviin. Tämä oli ylivoimaisesti kesän fyysisin juttukeikka, vaikka ei oikea juttukeikka ollutkaan. Lähdin kesäsomettaja Nikon mukaan tekemään videota TahkoSpan erilaisista palveluista ja näihin luonnollisesti sisältyi SuperCorner ja intensiivinen riehuminen trampoliineilla toisen kuvatessa. Jälkikäteen videota editoitaessa en näyttänytkään trampoliinilla niin majesteettiselta kuin olin kuvitellut.

Ensimmäinen festarikokemus. En tiedä, millaisiksi olin ensimmäiset festarini kuvitellut mutta en ainakaan tällaisiksi. Saavuin KuopioRockiin työkaverin kanssa kädet täynnä kuvaukseen ja somettamiseen tarvittavaa tavaraa ja vietin iltani postaillen kuvia ja videoita kaupungin Instagramiin. Jossain siinä välissä kerkesin myös hurahtamaan festaritunnelmaan aivan täysin. Seuraavana aamuna pääsin reflektoimaan ensimmäistä festarikokemustani verkkojutussa, joka oli myös ensimmäinen kaupungille tekemäni blogiteksti.

Ensimmäinen hali lampaalta sisältyi kierrokseen Kuopion maaseutualueilla. Kierroksen pohjalta toteutin jutun maaseutualueiden vähemmän tunnetuista kohteista ja palveluista, joista suurimmasta osasta en ollut koskaan kuullutkaan. Reissuun sisältyi monta odottamatonta momenttia, kuten kansanparantaja ja yllättävä halu päästä turvehoitoon saunaan sekä maailman sympaattisin lammas, joka oli paitsi raskaana myös muuten vain erittäin leveä.

Kesätyöhöni on mahtunut myös monta muuta ensimmäistä ja unohtumatonta joita en kerkeä luettelemaan tässä jutussa, mutta joita en varmasti tule aivan heti unohtamaan. Olen kiitollinen kaikista niistä mahdollisuuksista, joita tämä kesä on minulle avannut, sekä kaikesta uudesta mitä olen saanut oppia työssäni. Kuten siitä, että Veljmiehen päähän mitoitettu karvalakki alkaa hiostaa kun sitä pitää päässään toimistossa tunnin verran. Kiitos vielä kaikille työyhteisön jäsenille siitä, kuinka otitte minut aina mukaan ettekä hermostuneet, kun kysyin kymmenettä kertaa miksi julkaisemani teksti ei ilmaannu verkkosivuille sinne minne pitäisi.

-Anni Taitto, Kuopion kaupungin kesätoimittaja