Teksti: Jouni Vornanen  //  Kuva: Muotoiluakatemian arkisto

Muotoilun koulutuksella on vankka brändi. Kuopion Rouvasväenyhdistyksen perustama käsityökoulu aloitti koulutustehtävän vuonna 1884. Kyseessä oli aatteellinen yhdistys, jonka arvokkaana tehtävänä edistää muun muassa käsityötä, muotoilua, taidetta ja luovia toimialoja.

Opetusneuvos Eija Vähälä on oikea henkilö kertomaan poimintoja muotoilun historiasta. Onhan hän toiminut käsityön ja muotoilun parissa yli 40 vuotta erilaisissa johtotehtävissä. Viimeksi Savonia-ammattikorkeakoulun tulosaluejohtajana.

Vähälä korostaa aiheen yhteiskunnallista merkitystä. Kun Kuopion väkiluku kasvoi, oli puutetta ja köyhyyttä. Yhdistys auttoi perheitä. Suuri juttu oli se, että jäsenet ryhtyivät opettamaan käsitöitä ja myymään tuotteita torilla. Tavoitteena oli nuorten naisten toimeentulo.

– Työnvälitystoiminta, siis nuorten naisten omilla ansioilla oli 1800-luvun lopulla moderni juttu. Ei avustusta, vaan ohjausta ja töiden myyntiä torilla.

Sittemmin Kuopion Muotoiluakatemia on näyttänyt vuosikymmeniä muotoilun, käsi- ja taideteollisuuden merkityksen ympärillämme. Vähälä muistuttaa, että oppilaitos on luonut kansainvälisiä suhteita jo silloin kun ammatillinen koulutus vielä mietti näitä tavoitteita.

– Lukuisat kansainväliset hankkeet ovat tuoneet Kuopioon eri alojen huippuosaajia, koulutusta ja näyttelyitä. Olimme monissa kaupungin kehittämishankkeissa, yliopiston tutkimusyhteistyössä ja kulttuurin vaihdossa. Valmistuneet ovat perustaneet myös yrityksiä Kuopioon.

Vähälä muistelee erästä oppilaitoksen mottoa: ”Muotoiluakatemia on kokemuksellisen ja toimivan tuoteympäristön tutkiva kehittäjä ja erikoisosaaja. Avaamme ovia muotoilukoulutuksen eturintamassa.”

Eija Vähälää voi hyvällä syyllä kutsua muotoilun Grand Old Ladyksi. Leipätyön ohella hän on vaikuttanut muun muassa läänin taidetoimikunnassa, Kuopion kulttuurilautakunnassa ja edelleen valtuustossa.

Jalkapallo on Vähälän sydäntä lähellä. KuPSin puheenjohtajana hän toimi liki kymmenen vuotta. Suomen palloliitossa hän on ollut eri tehtävissä kuten hallituksen jäsenenä. Puhtinainen on ollut myös Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n delegaatti.

Muotoilun koulutuksesta vastaa nykyään Savonia-ammattikorkeakoulu. Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon muotoilija (AMK) lisäksi Kuopiossa voi myös opiskella maisteritasoisen kulttuurialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, YAMK.