Teksti: Anja Hiltunen  //  Kuva: Vicente Serra

Kuopion Savilahteen syntyy ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka kerää samalle kampukselle yli 15 000 opiskelijaa kaikilta koulutusasteilta ammattiopinnoista yliopistoon. Kampuksen vieressä on Kuopion yliopistollinen sairaala ja useita tutkimuslaitoksia ja yrityksiä, mikä tekee alueesta kansainvälisestikin merkittävän osaamiskeskittymän.

Savon ammattiopisto keskittää Kuopion toimintonsa Savilahden kampusalueelle 2020–2023.

-Savilahdessa opiskelijan väylä työelämään on lyhyt, ja oppilaitoksista alueen kansainväliset yritykset saavat tarvitsemaansa työvoimaa, kertoo ammattiopiston markkinointipäällikkö Eero Väätäinen.

Myös Savonia-ammattikorkeakoulu keskittää toimintojaan Savilahden kampukselle. Viestintäpäällikkö Anna Laukkanen kertoo, että ensimmäisenä aloittaa tietotekniikan opetus syksyllä 2019, konetekniikka alkuvuodesta 2020, ja loput Opistotien koulutusalat syksyllä 2020.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella Savilahdessa toimivat luonnontieteiden ja metsätieteiden, yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden sekä terveystieteiden tiedekunnat. Markkinointikoordinaattori Jenni Peltonen toteaa, että monialaisuus mahdollistaa opiskelijalle joustavat opintopolut ja erottuvat tutkinnot. 

Savilahden alueen kehittäminen tarjoaa yliopiston opiskelijoille lisää mahdollisuuksia yhteistyölle ja uusille kohtaamisille. Savilahden kampukselle keskittyvät oppilaitokset ovat myös osa Kuopion alueen urheiluakatemia-verkostoa.

-Urheiluakatemia mahdollistaa alueen oppilaitosten, urheiluseurojen ja muiden asiantuntijatahojen kanssa huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisen yläkoulusta korkeakouluihin saakka, kertoo urheiluakatemian projektipäällikkö Marika Makkonen.