Kuntien rooli muuttuu vuoden 2023 alusta, kun sosiaali- ja terveystoimi siirtyy uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Myös Kuopiossa siirtoa on valmisteltu huolella ja vaikka työtä on vielä jäljellä, alkaa kaikki olla valmista. Miltä ensi vuosi sitten näyttää kaupungin ja kaupunkilaisten näkökulmasta.

– Toivottavasti muutos ei näy kaupunkilaisille mitenkään, vaan palveluiden siirto menee sujuvasti, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen.

– Kaupungin muut palvelut pysyvät kuitenkin ennallaan. Esimerkiksi opetukseen, varhaiskasvatukseen ja asuinympäristön kunnossapitoon voidaan käyttää enemmän aikaa ja energiaa. Kaupungin vastuulle
kuuluvia asioita on edelleen paljon ja ne ovat tärkeitä, hän huomauttaa.

VALMIINA UUDISTUKSEEN

Resurssien suhteen muutoksella ei ole Eskelisen mukaan suurta merkitystä suuntaan eikä toiseen.

– Jos euroja katsotaan, niin tuloja ja menoja pitäisi siirtyä kunnilta hyvinvointialueelle yhtä paljon. Kuntakohtaisia eroja kuitenkin on, jotka tarkentuvat myöhemmin. Ja myös henkilöstö, joka on toiminut sotepuolella tai siihen liittyvässä talous- tai henkilöstöhallinnassa, siirtyy resursseja ei siinäkään juuri vapaudu.

– Kuopiossa on jo ennen tätä uudistusta ollut oma perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueensa, joka nyt siirtyy suhteellisen siistinä pakettina hyvinvointialueen puolelle. Muut palvelualueet toimivat jatkossakin normaalisti, hän linjaa.

EI MUITA SUURIA MUUTOKSIA

Koska palvelualueet on Kuopiossa jo valmiiksi järjestetty toimialoittain, ei alkuvuosi vaadi kaupungilta organisaatiomuutoksia. Myöskään mitään muita suuria uudistuksia ei Eskelisen mukaan ole tässä vaiheessa näköpiirissä.

– Kyseessä on kuitenkin yksi Suomen historian suurimmista paikallishallinnon uudistuksista, joten sen sujuvassa toteutuksessa on riittävästi tehtävää. Katsotaan sitten ajan kanssa, millaisia uudistuksia jäljelle jääviin toimintoihin mahdollisesti tulee.

– Tilannekuva tulee kirkastumaan, kun saadaan kokemuksia ja nähdään, miten homma lähtee toimimaan. Mietitään paremmassa rauhassa, sitten kun pöly vähän laskeutuu, hän toteaa.

VIRKAMIEHIÄ TYÖLLISTÄVÄÄ

Vaikka muutos on suuri, eniten vaivaa se on tuottanut sosiaali- ja terveyspuolen valmistelijoille. Kaupungin hallinnossa hyvinvointialueen valmistelua on tuettu ja tehtyjä toimenpiteitä hyväksytty.

– Henkilöstöhallinnossa tämä on tietenkin näkynyt, kun tuhannet ihmiset vaihtavat organisaatiota. Ja myös omaisuuden siirrosta on syntynyt työtä, kun esimerkiksi terveysasemien välineistöt on pitänyt käydä läpi jokaista lamppua myöten, Eskelinen hymähtää.

– Meille tämäkin on näkynyt lähinnä pitkinä listoina, jotka ovat tulleet hyväksyttäviksi. Kuopion kokoisessa kaupungissa ne ovat kuitenkin normaaleja päätöksentekokoneiston läpi kulkevia asioita, hän päättää.

Teksti: Mikko Jaakkola, KMG Turku
Kuva: Vicente Serra