Kuopiolaisten vauvojen vanhemmat ovat tutkitusti tyytyväisiä neuvolapalveluihin haastavista pandemiavuosista huolimatta. Tammikuussa aloittanut imetyspoliklinikka on tuorein panostus vauvaperheiden hyvinvointiin. Neuvoloita juhlitaan tänä vuonna ympäri Suomen, kun toiminnan alkamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta.
Tuoreet THL:n kyselyn tulokset kertovat asiakkaiden olevan huipputyytyväisiä neuvoloihin koko Pohjois-Savossa. Erityisesti henkilökunnan ammattitaito sai vastaajilta korkeat pisteet.
– Asukkailla oli se tunne, että he ovat tulleet kuulluiksi ja saaneet vaikuttaa omaan palveluunsa. Hoitoalaa pari viime vuotta leimannut kiire ei ole välittynyt asiakkaille asti, kertoo terveydenhoitaja ja tiimivastaava Niina Happonen Pyörön neuvolasta.
Myös tiloja on remontoitu toimivammiksi. Vastausten perusteella asiakkaat ovat huomanneet parannukset.
Imetysvastaanotolle voi tulla jo raskausaikana
Tänä vuonna Kuopion neuvoloissa on pilotoitu poliklinikkaa perheille, jotka kaipaavat tukea ja ohjausta vauvan imetykseen. Haasteiden ei tarvitse olla suuria. Vastaanotto keskittyy neuvontaan, jolle ei normaalikäynnillä jää tarpeeksi aikaa.
– Palvelu on selvästi kaivattu, sillä kaikki ajat ovat täyttyneet. Myös työntekijänä on ollut ihanaa voida konsultoida välillä imetykseen erikoistunutta kollegaa, Happonen kertoo.
Kerttu on ensimmäinen lapseni Kerttu-vauva tuli imetyshoitaja Anita Tiaisen vastaanotolle ensimmäisen kerran kolmen viikon ikäisenä. Kertun äiti Nina Takkunen kehuu Tiaisen ammattitaitoa ja kertoo monen pulman ratkenneen jo ensikäynnillä.
– Kerttu syntyi pienikokoisena ja sen vuoksi meillä oli vaikeuksia oikean imuotteen löytämisessä., joten olemme molemmat imetyshaasteissa vähän uuden äärellä, Takkunen kertoo.
Kuvateksti: Kerttu-vauva tuli imetysklinikan asiakkaaksi kolmen viikon ikäisenä. Kerttu syntyi pienikokoisena ja hänen äitinsä Nina Takkunen kertoo monen pulman ratkenneen jo ensikäynnillä.
Miltä näyttävät neuvolan seuraavat 100 vuotta?
Neuvolatoiminta Suomessa on syntynyt jo kauan ennen hyvinvointiyhteiskuntaa. Ensimmäinen neuvola perustettiin Helsingissä vuonna 1922. Juhlavuosi huipentuu 6.10. Tampereella valtakunnallisilla Terveydenhoitajapäivillä.
Terveydenhoito on sadassa vuodessa kehittynyt huimasti, mutta Happosen mukaan neuvolatyön ydin on pysynyt samana. Seuraava iso uudistus on luvassa vuodenvaihteessa, kun neuvolat siirtyvät uusien hyvinvointialueiden vastuulle.
– Olemme tehneet paljon valmistelevaa yhteistyötä eri tahojen kesken, mutta voimme lopulta antaa päättäjille vain ideoita ja suosituksia. Toiveena tietenkin on, että toimivat ja tykätyt käytännöt siirtyisivät saumattomasti hyvinvointialueille, Happonen summaa.
Teksti: Elina Kallasaari, Kumu Communications
Viimeisimmät kommentit