Kuopioon avattiin elokuun alussa uusi Kuntolaakson uimahalli. Halli on toteutettu yhdessä kuntalaisten kanssa, tavoitteenaan tarjota viiden tähden asiakaskokemus hallin käyttäjille. 

– Kuntalaiskyselyn kautta kuntalaiset pääsivät konkreettisesti vaikuttamaan uuden uimahallin palvelutarjontaan, sanoo Kuopion kaupungin palvelumuotoilijana Kuntolaakso-projektissa toiminut Savonia AMK:n muotoilun lehtori Kirsi Miettinen.

Kuntalaisten ideoiden ansiosta halliin haettiin mallia palveluista aina ulkomaita myöten. Erityisen hyvin Miettiselle jäi mieleen Kuntolaaksoon esitetty toive ja sen pohjalta Islannista napattu idea uima-asukuivurista.

– Kuivuri ratkaisee niin kilpauimareiden tarpeen kuivauskaapeille, kuin koululaisten uimatunnin jälkeen reppuun pakkaamien märkien uimapukujen ongelmankin. Lisäksi se vähentää tarvetta käyttää luontoa kuormittavia muovipusseja uima-asujen pakkaamiseen.

Runsaasti vesipinta-alaa, ­kaksi kuntosalia ja moni­puolista palvelua

Kuntolaakson uimahalli on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin. Uusi uimahalli sisältää muun muassa 10-rataisen 50 metrin pääaltaan, hyppyaltaan, jossa on kaikki kilpailussa tarvittavat hyppytasot, opetus- ja nuorisoaltaan, monitoimialtaan, kylmäaltaan, porealtaan ja tenava-altaan. 

Hierovat suihkut, poreallas, aromasauna, päivittäinen kuntosaliohjaus, kehonkoostumuksen mittaus, hyppyvartti ja virtuaalivesijumppalaitteet tarjoavat tekemistä vaikka koko päiväksi. Lisämukavuutta uimahallielämykseen tuo mahdollisuus säätää saunojen lämpötiloja ja ilmankosteuksia asiakkaiden toiveiden mukaisiksi. Pieni, liikuteltava liukumäki ja kahvion yhteydessä oleva leikkipiste takaavat sen, että hallissa viihtyvät perheen pienimmätkin.

– Uimahallin aulatilassa sijaitseva kahvio yhdistettynä jäähallin puolella toimivaan ravintolaan tekee uudesta uimahallista paikan, jossa voimme tarjota asiakkaille entistä laajempaa palvelua ja enemmän hyvinvointia, iloitsee Kuntolaakson uima- ja jäähallin palveluista vastaava työnjohtaja Antti Riekkinen.

Kuntosaleja uudessa uimahallissa on kaksi. Yläkerran salilta löytyy painopakkalaitteiden lisäksi muun muassa kyykkypaikka, kuntopyöriä ja cross-trainereita sekä ohessa oleva ryhmäliikuntatila. Alakerran kuntosali on varustelultaan enemmän vapaiden painojen kanssa harjoitteluun, kyykkypaikkoja ja käsipainoja riittää useammallekin kävijälle.

Ympäristönäkökulma ­tärkeässä roolissa

Kuntolaakson palvelukokonaisuuden rakentamisessa on otettu vahvasti huomioon ekologinen näkökulma. Yksi esimerkki siitä on uimahallin kanssa samassa kompleksissa sijaitsevan Niiralan jäähallin jään jäähdyttäminen hiilidioksidilla.

– Niiralan monttu on Suomen ensimmäinen jäähalli, missä käytetään hiilidioksidia hyödyntävää tekniikkaa. Se on muihin kylmäaineisiin verrattuna huomattavasti ympäristöystävällisempi ratkaisu. Lisäksi jäähdytyksen tuottama lauhdelämpö käytetään hyväksi uimahallin lämmityksessä, kertoo Caverionin kohdemanageri Timo Lehto.

Säästöä saadaan myös altaiden huuhteluveden suodattamisesta, jolloin käytetty vesi voidaan laskea käänteisosmoosin avulla täysin puhtaana vetenä takaisin kiertoon. Veden lämpö siirtyy puolestaan viemäriputken kierukan kautta varaajatankkiin. Lisäksi uimahalli valaistaan nykyaikaisilla säädettävillä led-valaisimilla, joilla saavutetaan huomattavaa energian säästöä sekä luodaan halliin loistavat valaistusolosuhteet niin arkikäytön eri tilanteisiin kuin kansainvälisten kilpailujen koviin vaatimuksiinkin. 

Myös kertakäyttöiset pefletit poistuvat pesutiloista. Muovia sisältävien kertakäyttöpeflettien on laskettu tuottavan Kuntolaakson kokoisessa uimahallissa jopa 25 tonnia jätettä vuodessa, joten niistä luopuminen on todellinen ympäristöteko. Asiakkaille suositellaan oman pefletin mukaan ottamista uintireissuille. Uimahallin kassalta voi myös ostaa sekä kertakäyttöisiä että pesun kestäviä peflettejä.

Teksti: Maiju Korhonen ja Henna Lindroos
Kuva: Soile Nevalainen