Lain mukaan lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Lasten tapaamispaikassa se tapahtuu neutraalilla maaperällä ja turvallisesti.

Tapaamispaikan asiakkaaksi tullaan kolmea reittiä: oikeuden päätöksellä, lastensuojelun sosiaalityöntekijän pyynnöstä tai lastenvalvojan vahvistaman sopimuksen perusteella. 

Kuopion tapaamispaikan sosiaaliohjaajat Jari Röpelinen ja Hanna Savolainen kertovat, että lapsen ja vanhemman tapaamiset vaativat käytännön järjestelyjä, että saadaan kaikille sopiva aika tapaamiselle, ja tapaaminen sopii lapsen päivärytmiin.

Tapaamisia turvaavat paikan selkeät käytännöt ja säännöt. Sosiaaliohjaaja on aina jollain tavalla läsnä tapaamisissa. Valvotussa tapaamisessa sosiaaliohjaaja esimerkiksi seuraa tapaamista samassa tilassa tai muuten näkö- ja kuuloyhteydessä. Joskus paikalla voi olla myös vartija. 

Tuetussa tapaamisessa sosiaaliohjaaja on saatavilla tarvittaessa vaikka naapurihuoneessa. Valvotussa vaihdossa lapsen vaihto vanhemmalta toiselle tapahtuu työntekijän läsnä ollessa.  

Vanhempiakin jännittää

Ensimmäiset kerrat tapaamispaikassa ovat jännittäviä lapselle ja vanhemmillekin. Siksi molempien vanhempien ja lapsen tutustumiskäynnit ja alkukeskustelut ennen varsinaisia tapaamisia ovat tärkeät. Niissä kuunnellaan kaikkien toiveita. 

Kuopion tapaamispaikassa on kolme tapaamishuonetta, jois­­sa on kodinomainen sisutus, omien ruokien ruokailumahdollisuus ja paljon mahdollisuuksia lapsen ja vanhemman puuhailla yhdessä. Lapset innostuvatkin yleensä nopeasti leluista ja muista puuhailuun houkuttavista tavaroista, ja se helpottaa alkuun pääsyä.

Tapaamispaikassa käy lapsia pariviikkoisesta vauvasta nuorisoon. 

–Olemme muun muassa ohjanneet isiä vauvanhoidossa. Äidit ovat joskus huolissaan, mutta isät yllättävät usein iloisesti hoitotaidoillaan, Röpelinen kertoo.

Jokaisessa tapaamishuoneessa on tallentava valvontakamera, jonka välityksellä sosiaaliohjaajat voivat seurata tapaamista.

–Mutta emme ole kyttäämässä ketään, vaan tukemassa. Jokaisesta tapaamisesta teemme myös raportin, jonka molemmat vanhemmat saavat lukea. Moni on ollut mielissään, kun häntä kuvataan raportissa myönteisesti.

Tapaamispaikkaan ei saa tulla päihtyneenä, ja yleensä vanhemmat tsemppaavatkin tapaamisiin. 

–Meille otetaan asiakkaiksi kaikki haasteellisetkin vanhemmat, ja sitten mietimme, kuinka saamme tapaamiset onnistumaan turvallisesti ja mukavasti.

Teksti: Anja Hiltunen
Kuva: Vicente Serra