Teksti: Pirjo Tiihonen  //  Kuvat: Vicente Serra

Taloyhtiön kerhotilojen jumppatuokiot tuovat liikunnan melkein omaan olohuoneeseen. Ne on tarkoitettu kaikille talon asukkaille ja niitä pitävät Kuopiossa vapaaehtoiset vertaisohjaajat.

Vielä huhtikuussa Irma Korhonen (79) liikkui ulkona varovasti rollaattorin avulla. Syöpään annetut sytostaatit olivat aiheuttaneet hänelle lannerangan murtuman. Nyt sama nainen harjoittaa reippaana keppijumppaa musiikin tahdissa oman taloyhtiön kerhotilassa Männistössä ja nauttii samalla naapureidensa seurasta. Jokaviikkoisilla kaupungin Naati nuapurista – kerräyvy yhteen!liikuntatuokioilla on ollut iso rooli Korhosen kuntoutumisessa, sillä hän ei enää tarvitse rollaattoria sisätiloissa.

-Jos tätä jumppaa ei olisi, olisin paljon huonommassa kunnossa. Odotan aina tiistaita, jolloin ryhmä kokoontuu. Täältä saa iloa liikunnasta ja yhdessä olemisesta, hän kiittelee.

Hänet houkutteli mukaan naapuri Hilkka Kokkonen. Kokkosesta ryhmään on helppo tulla, kun vaan laskeutuu kotiovelta hissillä alakertaan. Sekin on hänestä hyvä, ettei talvella tarvitse aina lähteä ulos kohti liikuntaharrastuksia ja liukastella kaupungilla lumituiskussa.

– On silti hyvä lähteä ulos kotikolosta. Kaikki kiinnostuneet voisivat mennä ainakin kerran katsomaan oman taloyhtiön ryhmää.

Paikalla on myös Kari Tuomala. Liikuntakärpänen on pistänyt häntä niin tehokkaasti, että liikuntatuokioista innostunut mies jumppaa kotonaankin katsellessaan televisiota. Hänestä on tärkeää oppia, kuinka jumppaliikkeet tehdään oikein. Myös hänen kolotukset ovat helpottaneet. 

-Mehän olemme jo melkein puoliammattilaisia, Tuomala heittää ja venyttää hartioitaan seipäänheittoliikkeeseen.

Merja Julkunen aloitti Lönnrotinkadun kerrostalon liikuntaryhmän vertaisohjaajana viime vuoden tammikuussa. Lisäksi Julkunen ohjaa samanlaisia kaupungin järjestämiä ryhmiä Puijonlaaksossa ja Satamassa. Kuopion kaupunki on hankkinut taloyhtiön jumppiin liikuntavälineitä ryhmien toiveiden mukaan Itä-Suomen Aluehallintoviraston hankerahalla. Toimintaan osallistuminen on kaikille avointa ja ilmaista.

-Ryhmät ovat hyviä varsinkin sellaisille ikäihmisille, jotka eivät pääse helposti liikkumaan kotoaan. Kaupunki järjestää ohjaajiksi halukkaille koulutusta, toteaa Julkunen.

Lisätiedot:
Carita Randelin-Kauppinen, puh. 044 7182 509

Kuvat:
Lönnrotinkadun naapurit tapaavat liikuntatuokion lisäksi lähes joka päivä toisiaan kerhotiloissa tai pihassa. Kaupungin järjestämä Naati Nuapurista-Kerräyvy yhteen -toiminta kuuluu Ikäinstituutin Voimaa Vanhuuteen-ohjelmaan. Oik. vertaisohjaaja Merja Julkunen, jumppaamassa Hilkka Kokkonen, Irma Korhonen, Seija Pöyhönen ja Kari Tuomala.