Kuopio alueella on 16 Kuopion kaupungin nuorisopalvelujen pyörittämää nuorisotilaa, mikä on enemmän kuin monessa muussa kaupungissa. Uusin, Kuikkalammen nuorisotila avattiin keväällä Saaristokaupunkiin.

Koronapandemia sulki keväällä nuorisotalojen ja -tilojen ovet monen muun paikan tavoin, mutta nuorison­ohjaajat ovat olleet töissä. 

–Meidänkin ulko-oven takana näkyy päivittäin nuoria ihmettelemässä ja kyselemässä, että miksi me ei päästä sisään, kun te olette kuitenkin siellä, kertoo Kuikkalammen eli ”Kuikkiksen” nuorisonohjaaja Aapo Jurvelin.

Oma tila on siis tullut tärkeäksi paikaksi Saaristokaupungin ja eteläisen Kuopion nuorille. Sitä osoittaa myös jatkuva kävijämäärien kasvu kevään aukiolopäiviltä. 

Kuikkiksella on normaalioloissa toimintaa alakoululaisille iltapäivällä ja yläkoululaisille ja alle 18-vuotiaille illalla muutamana iltana viikossa. Kuikkisella pelataan pelejä, askarrellaan, leivotaan ja jutellaan. Nuoret ovat mukana suunnittelemassa toimintaa omannäköisekseen.

Alkukesästä järjestettiin alakoululaisille työpajamuotoista KivaKesä-toimintaa. Oli sirkustelua, askartelua, erätaitojen opiskelua, metsä- ja pihapelejä ja miniolympialaisetkin. 

–Oli tosi tykätty. Ehkä ensi kesänä järjestetään myös, Kuikkik­sen nuorisonohjaaja Nina Karvonen kertoo.

Tälle kesälle suunnitelluista kesäleireistä oli sen sijaan luovuttava.

–Mutta korona on tuonut uusia työmuotoja. Olemme muun muassa jalkautuneet nuorten pariin kaduille, puistoihin ja uima­rannoille juttelemaan päivän tunnelmista ja kuulumisista. Ja mei­däthän tavoittaa nuorisopalvelujen somessa ja Discordissa.       

Kuopion nuorisopalvelut ei tosiaankaan rajoitu nuorisotalojen seinien sisäpuolelle, vaan on vahvasti läsnä alueellaan pyrkien muun muassa yhteistyöhön alueella toimivien järjestöjen, kuten urheilujärjestöjen kanssa. 

Koska nuoret käyttävät paljon verkon palveluja, on myös nuorisopalvelujen oltava siellä. Esimerkiksi Discordissa on Kuopion Pelikaverit-kanava, jossa löytää kavereita virtuaalipeleihin sekä Virtuaalinuokkari-kanava. Virtuaalinuokkari on alle 29-vuotiaille tarkoitettu keskustelufoorumi, jossa voi jutella muiden nuorten ja nuorisonohjaajien kanssa. Siellä käydään keskustelua erilaisista teemoista ja mukaan saadaan välillä eri teemojen asiantuntijoita.

–Virtuaalipalveluissa, kuten chateissa, on tärkeää, että nuorella on joku, jonka kanssa pohtii asioita, Karvonen toteaa.

Ohjaajat jalkautuvat nuorten pariin 

Ennen kuin Kuikkalammen nuorisotila oli olemassa, Saaristokaupungin alueella tehtiin nuorisotyötä Aseman Lapset Ry:n Walkers-matkailuauton avulla, jolla tarjottiin nuorille kohtaamispaikka.  Siellä kaverukset Sakari Kiviranta, 12, ja Juuso Jauhiainenkin, 13, saivat tietää Kuikkisesta. 

Pojat kävivät Kuikkiksella ahkerasti sen parin viikon ajan, jolloin tila ehti olla avoinna ennen koronarajoituksia. He ovat mielissään uuden tilan avaamisesta. Se toi vapaa-aikaan vaihtelua ja tekemistä. 

–Me pelattiin täällä pleikkaa ja biljardia ja lätkäpeliä, ja täällä tapaa muita nuoria.

Sakari ja Juuso käyttävät myös Discordia, josta etsivät pelikavereita. Nuorisopalvelujen Instagramissa ja TikTokissa pojat seuraavat Kuikkiksen päivityksiä ja katsovat kuvia.

Kun Kuikkis avaa lomien jälkeen taas ovet, ovat pojat var­moja kävijöitä.

Nuorisopalvelut tarjoaa toimintaa kaikille 7–29-vuotiaille nuorille ja nuorisotilojen nuorten illat on tarkoitettu pääasiassa ala- ja yläkouluikäisille. Jurvelin ja Karvonen kertovat, että heidän tehtävänsä on tukea nuoria joka elämänvaiheessa, erityisesti nivelvaiheissa, kuten yläkouluun siirryttäessä tai koulusta valmistuessa.

 –Nuorisotila on turvallinen ympäristö, jossa voi kasvaa omaksi itsekseen. Täällä harjoitellaan sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja. Me ohjaajat ollaan läsnä ja kuunnellaan nuoria, ja hyviä keskusteluja syntyy ohimennen. Joskus nuoret kaipaavat ulkopuolista keskusteluseuraa miettiessään omaa elämää koskevia asioita, ohjaajat tietävät.

Nuorisonohjaajat ovat pohtineet avoimen illan järjestämistä vanhemmille ja alueen asukkaille.

Nuorisopalvelut monessa mukana nuoren elämässä

Kuopion kaupungin nuorisopalvelut järjestää 7–29-vuotiaille hyvin monipuolista toimintaa ja tekemistä sekä livenä että netissä. Keskeinen työmuoto ovat tietysti kaupungin nuorisotilat, jotka ovat varsinaisia monitoimitiloja. Siellä voi viettää vapaa-aikaa, tavata tuttuja ja harrastaa, mutta siellä järjestetään myös kerhoja, retkiä ja leirejä. Toimintaa on myös loma-aikoina. Nuorisoryhmät ja järjestöt voivat saada tiloja omaan harrastus- ja kokoontumiskäyttöön. 

Nuorisotaloilla voi tehdä  Avarttia eli kansainvälistä 14 – 24 -vuotiaiden nuorten harrastusohjelmaa. Sen osa-alueet ovat liikunta, vapaaehtoistoiminta, retki ja taito, joka voi liittyä esimerkiksi musiikkiin, kädentaitoihin ja kokkailuun.  Kansainvälisiä projekteja tuetaan monilla nuorisotaloilla ja alueilla ympäri Kuopiota. Vuosien varrella on järjestetty nuorisovaihtoja, esiintymismatkoja ja opintovierailuja.

 Kuopion nuorisopalvelut toimii yhteistyössä monien tahojen erityisen paljon koulujen kanssa. Itä-Suomen poliisilaitoksella toimii poliiseista ja sosiaali- ja nuorisotyön ammattilaisista muodostettu Ankkuriryhmä. Ryhmä työskentelee rikoksia ennalta estävässä hengessä. 

Tukea monenlaisiin elämän­tilanteisiin

Nuorena alkaa etsiä omaa tietään elämässä ja siinä nuorisonohjaajat voivat olla avuksi. Voi käydä juttelemassa kasvokkain tai yhteyttä voi ottaa nimettömänä Kysy, me vastaamme -palvelun kautta tai Po1nt.fi:n Chatissa. Po1ntissa on myös Läksy Chat, josta saa apua läksyihin.

Kesäkuussa käynnistyi uusi toimintamuoto Ohjaamo verkossa ja somessa ja elokuun alusta Torikadulla avatuissa tiloissa. Ohjaamosta alle 30- vuotiaat saavat ohjausta ja neuvontaa työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa.

Kuopion nuorisopalveluilla on myös 12 etsivää nuorisotyöntekijää, jotka liikkuvat työpareina asuinalueilla ja kohtaavat nuoria siellä, missä nuoret viettävät aikaansa. Etsivällä nuorisotyöllä on mahdollisuus kohdata vaikeitakin nuorten elämään liittyviä ongelmia ja ratkaista niitä yhdessä nuorten kanssa, sekä tarjota vaihtoehtoja ja tukea arkeen. 

Nuorisopalvelut tarjoaa nuorten bändiharrastukseen maksuttomia treenitiloja soittimineen. Pelitalo Muikku on digitaaliseen pelaamiseen erikoistunut nuorisotila Petosella.

Kuopion nuorisopalvelut verkossa Po1nt.fi ja www.ohjaamo.fi

Teksti: Anja Hiltunen
Kuva: Vicente Serra