Kuopio on edennyt määrätietoisesti hyvinvointiohjelmansa mukaisesti. Kaupungin liikuntapaikat ja kulttuurikeskukset on laitettu asukkaiden kannalta hyvään kuntoon viimeisten vuosien aikana. Kuopiossa onkin varmasti koko Itä-Suomen parhaimmat edellytykset harrastaa sekä liikuntaa että kulttuuria.

Uusimmat kohteet ovat kävelymatkan päässä torilta. Kuntolaakson uusi uimahalli ja jäähallikokonaisuus avautui elokuussa. Kuopion museon peruskorjaus ja laajennus, joka yhdistää museot pääkirjastoon, avautuu ensi vuoden alkupuolella.

Molempien keskusten odotetaan lisävään käyttäjiä huomattavasti nykyisestä tasosta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita jonoja, sillä myös palveluita on kehitetty yhdessä asukkaiden kanssa entistä toimivimmiksi. 

Uimahallissa on allastilaa eri käyttäjäryhmien tarpeisiin ja uimaan mahtuvat sekä urheilijat että harrastajat. Uimaan pääse helposti hankkimalla rannekkeen säännölliseen ja pitempiaikaiseen käyttöön. Yhteys jäähalliin mahdollistaa myös perheen harrastusten yhdistämisen. Kun osa porukasta polskii uimassa, voi osa harjoittaa taitojaan jäällä.

Kulttuurikeskuksia puolestaan yhdistää julkisen muistiorganisaation idea. Muistikin tarvitsee toimiakseen harjaantumista samoin kuin keho fyysistä liikuntaa. Kävijän kannattaakin tutustua myös kulttuuripalveluissa sellaisiin asioihin, jotka eivät ole omalla mukavuusalueella. 

Uutuuskohteiden lisäksi kannattaa tutustua muihinkin kohteisiin. Esimerkiksi Lippumäen alue on valmistunut palvelemaan erityisesti lapsiperheitä monipuolisena liikunta-alueena. 

Hyvinvoinnin ylläpitäminen ei Kuopiossa ole ainakaan mahdollisuuksista kiinni. Otetaan kuitenkin edelleen huomioon koronan mahdollisesti tuomat muutokset – seurataan tiedotusta ja huolehditaan toisistamme.

Pekka Vähäkangas
Apulaiskaupunginjohtaja