Ruoka on läsnä aina, arjessa ja juhlassa. Yhdessä istumme pöytään vahvistamaan itseämme surun kohdatessa tai maistamaan herkkuja ilon hetkellä. Ruokailu ja kattaus kertovat ajastaan, arvoistaan ja hyvinvoinnin tasosta. Ruuan synkkä seuralainen, kanssakulkija on nälkä, ruuan puute.
Mitä söi kivikauden ihminen? Millaisia olivat pohjoissavolaisen talonpojan juhlaruuat? Miltä näytti Snellmanien perheen juhlapöytä? Parasta pöytään! -näyttely kokoaa yhteen ruokaan liittyviä tarinoita ja kokemuksia sekä esittelee kattauksia 1800-luvulta muoviaikaan.
HUOM! Karttulan asiointipisteessä on esillä karttulalaiseen ruokaperinteeseen keskittyvä pienoisnäyttely. Ruokapulaa tutkimme kansainvälisessä tutkimushankkeessa Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation.
KUVAT:
Kuva 1 Talon väki aterialla Karttulan Riuttalassa v. 1890-93. Kuvaaja: Karl Granit. KUHMU.
Kuva 2 Hääjuhla Haminalahden Kaislaharjussa v. 1930-49. Kuvaaja: Otto Airaksinen. KUHMU.
Kuva 3 Häät Haminalahden nuorisoseuran talolla v. 1930-49. Kuvaaja: Otto Airaksinen. KUHMU.
Kuva 4 Kattaus Kuopion Seurahuoneella v. 1905. Kuvaaja: Victor Barsokevitsch. KUHMU.
Kuva 5 Hotelli Puijonsarvi v. 1968. Kuvaaja: Kalle Jälänne. KUHMU.
Viimeisimmät kommentit