Pajulahdessa asuva perhepäivähoitaja Katja Knuuti arvostaa työssään kiireettömyyttä ja sitä, että lapset ehtii huomioida yksilöllisemmin ja heihin myös tutustuu paremmin kuin isossa päiväkotiryhmässä. Hänen ryhmänsä on niin suosittu, että siihen jopa jonotetaan.

Pienen ryhmän viehätys saa Katja Knuutin jatkamaan perhepäivähoitajana, vaikka oma lapsi lähtee syksyllä esikouluun. Silloin hänen ryhmänsä rakenne muuttuu ja siinä tulee olemaan 1–4-vuotiaita lapsia isompien lasten sijasta. Aikanaan ajatus perhepäivähoitajaksi ryhtymisestä syntyi, koska se mahdollisti oman lapsen kanssa olemisen ja työnteon. Sitä ennen hän toimi päiväkodissa lastenhoitajana.
– Minusta on kiva tarjota kodinomaisempi vaihtoehto muillekin lapsille, Knuuti sanoo.
Erilaisia kokemuksia lapsille
Knuutin kodilta on lähimmälle bussipysäkille matkaa yli kaksi kilometriä, joten kirjasto- ja toriretket eivät onnistu, mutta ne on korvattu metsäretkillä ja visiiteillä läheiselle maatilalle. Siellä voi päästä näkemään vasikoita ja lehmiä. Omasta pihasta Knuutilta löytyy kanoja ja kesällä myös lampaita ja poni, joita lapset pääsevät silittelemään ja hoitamaan päivittäin.
– Sain tämän vuoden alusta alkaen myös kirjastoauton pysähtymään reilun kilometrin päähän meiltä. Retki kirjastoautolle on viikon paras hetki hoitolapsille. Olen saanut vanhemmilta hyvää palautetta siitä, että lapset saavat erilaisia kokemuksia kuin kaupungissa, Knuuti iloitsee.
Hän kertoo, että hänelle osuneet asiakasperheet ovat olleet mahtavia. He arvostavat Knuutin työtä ja yhteistyössä vallitsee molemminpuolinen kunnioitus. Sekin tekee työstä mieleistä ja tuntuu mukavalta.

Kiireettömyys on työn hyviä puolia
Perhepäivähoitajan työn hyviksi puoliksi Knuuti luettelee kiireettömyyden ja mahdollisuuden toimia omien aikataulujen mukaan. Vaikka päivillä on tietty rakenne, siitä on kuitenkin kotioloissa helpompi tarvittaessa joustaa. Kotona ehtii myös paneutua eri tavalla työhön ja huomioida lapsia kuin päiväkodissa.
– On tässä työssä myös se hyvä puoli, että työt tulevat kotiin, jos ulkona on 30 astetta pakkasta ja lunta tuiskuttaa, Knuuti naurahtaa.
Nykyisen ryhmän lapset ovat olleet Knuutin hoidettavana alle 1-vuotiaasta asti, joten lapsiin on ehtinyt syntyä myös kiintymyssuhde. Lapset näyttävät tunteensa avoimesti ja tuovat hoitoon tullessa piirustuksia ja askarteluja hoitajalleen.
Hoitajalta vaaditaan lempeyttä ja jämäkkyyttä
Hyvällä perhepäivähoitajalla tulee Knuutin mukaan olla lempeyttä ja jämäkkyyttä. Kun on tietyt säännöt, jotka lapset tietävät, niin he osaavat toimia niiden mukaan ja asiat sujuvat. Lisäksi hoitajalla pitää olla herkkyyttä aistia lasten tunnetiloja. Niihin hyvä perhepäivähoitaja myös vastaa ja on lapsille aidosti läsnä. Avoin yhteistyö vanhempien kanssa on niin ikään tärkeää.
– Joustavuus on myös hyvä ominaisuus, mutta ei pidä liikaakaan venyä. Pitää osata pitää myös omista rajoista kiinni. Vaikka työtä tehdään kotona, ei hoitaja ole kellon ympäri käytettävissä, Knuuti muistuttaa.
Perhepäivähoitajan työpäiviä kuvataan usein pitkiksi ja korostetun raskaiksi ruoanlaittoineen ja suunnitteluineen. Positiivisempi puhe voisi Knuutin mukaan innostaa useampia alalle. Sen hän myöntää, että parempi palkka voisi lisäksi toimia houkuttimena, mutta työssä on myös hyviä puolia ja pitkien työpäivien vastapainoksi tasausvapaita.
– Tätä työtä tehdään isosti sydämellä, Knuuti kiteyttää.

Perhepäivähoitajaksi Kuopioon
Perhepäivähoitajiksi voivat ryhtyä henkilöt, jotka ovat suorittaneet perhepäivähoitajakurssin, ammattitutkinnon tai muun hoito- ja kasvatusalan tutkinnon. Perhepäivähoitaja työskentelee itsenäisesti ja vastaa oman ryhmänsä toiminnasta.
Perhepäivähoito on yksi varhaiskasvatuksen toimintamuoto. Varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden tavoitteet ohjaavat myös perhepäivähoitoa. Perhepäivähoidossa laaditaan jokaiselle lapselle varhaiskasvatussuunnitelma, jonka perhepäivähoitaja laatii oman esihenkilönsä ohjaamana.
Perhepäivähoitomuotoja on Kuopiossa useita:
- perhepäivähoitajan omassa kodissa tapahtuva perhepäivähoito
- kolmiperhepäivähoito, jossa perhepäivähoitaja toimii lasten kodeissa
- kotiryhmänä, jossa työskentelee kaksi perhepäivähoitajaa toisen hoitajan kotona
Kuopiossa on meneillään jatkuva perhepäivähoitajien rekrytointi. Työn etuja ovat työn itsenäinen luonne, pieni lapsiryhmä, tiimin ja ohjaajan tuki työlle, arjen joustavuus ja tiivis yhteistyö perheiden kanssa. Työ on lisäksi usein hiljaisempaa kuin isossa päiväkotiryhmässä.
- Kuopion kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma
- Perhepäivähoitajaksi hakeminen
- Perhepäivähoito Kuopiossa
Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Kuopion kaupunki / Vicente Serra
Viimeisimmät kommentit