Teksti: Pirjo Tiihonen  //  Kuvat: Soile Nevalainen

Huvittaisiko tanssia peilisalissa, kokeilla seinäkiipeilyä tai lanittaa yön yli? Vai pelaisitko mieluummin jalkapalloa, löhöisit sohvalla pelikonsolin äärellä tai leipoisit kavereiden kanssa? Muun muassa kaikkea tätä pääset tekemään Petosen nuorisotalolla, eli Pinarilla

-Pinari on turvallinen paikka viettää vapaa-aikaa. Talossa on aina töissä viisi Kuopion kaupungin nuorisotyöntekijää, ja lisäksi on harjoittelijoita. Meillä ei myöskään suvaita päihteitä, kertoo nuorisonohjaaja Janna Savallampi.

Hän on monille Petosen lapsille ja nuorille tuttu kasvo paitsi Pinarilta, myös Pyörön ja Aurinkorinteen koulujen välitunneilta. Hän ja muut Pinarin nuorisonohjaajat menevät Pinarilta välillä myös sinne, missä lapset ja nuoret ovat. He tuovat välitunneille muun muassa alaköysiradan tai Pokemon Do-pelin, jota pelataan ilman kännyköitä. Savallampi ja muut nuorisonohjaajat haluavat olla lapsille ja nuorille turvallisia aikuisia, ja osa heidän arkeaan.

-Näin he tutustuvat meihin jo alakouluiässä. Sitten heidän on helppo tulla vähän vanhempina Pinarille, jossa on jo heille tuttuja työntekijöitä.

Samalla, kun Savallampi viettää aikaa nuorten kanssa, hän kuulee usein myös heidän huoliaan. Savallampea huolettaa tällä hetkellä erityisesti päihteiden käyttö, joka näkyy yhä nuorempien keskuudessa. Lomien loppuminen, paluu arkeen ja koulun aloittaminen on usein aikaa, jolloin nuorten ongelmat kärjistyvät.

Hänestä uuden Pinarin kävijän kanssa voi aluksi riittää se, että vaan moikataan. Seuraavana päivänä sama nuori voikin avautua juttelemaan vaikkapa perheessä olevista vaikeista asioista. Jos jokin painaa mieltä, nuorisonohjaajia voi aina nykäistä hihasta. Niin kannattaa tehdä myös silloin, kun mielessä on jokin uusi idea siitä, mitä Pinarilla voisi tehdä. 

-Aina lapsen tai nuoren kanssa ei tarvitse tapahtua mitään kummoista. Onnistumisen fiilis tulee vaikkapa siitä, että ollaan yhdessä vaan askarreltu ja juteltu.