Peruskoulun yhdeksännen luokan syksyllä aloittava Sofia Saarinen odottaa, että ysiluokkalaisten K9-edun myötä saa kaverit kanssaan kulttuuria kokemaan.Vielä toistaiseksi innokkaana kulttuurikaverina on ollut oma mummi.

Sofia Saarinen on nuoresta iästään, 14, huolimatta todellinen kulttuurin suurkuluttaja. On ollut pienestä pitäen. Osittain tähän on varmasti syyllinen Sofian mummi, kulttuurista monipuolisesti kiinnostunut Kirsi Hovinen.

–Me käydään paljon yhdessä kulttuuripaikoissa ja näyttelyissä, Sofia kertoo.

–Kyllä Sofian äitikin on monesti mukana, mutta eniten käydään kahdestaan. Meillä on samanlainen maku, ja me kiinnostutaan paljolti samoista asioista, mummi kertoo.

Tähän kaksikkoon uppoavat lähes kaikki kulttuurin alat: musiikki, kuvataide, teatteri, elokuvat, arkkitehtuuri, valokuva. Vaikka sama elokuva, konsertti tai näytelmä ei toista heti kiinnostaisi, niin pienellä suostuttelulla niihinkin saa seuraa.

Kaksikko alkaa muistella tuoreimpia esimerkkejä.

–Kauhuleffat kiinnostavat Sofiaa, mutta ei minua. Lähden kui­tenkin mukaan, koska yksin Sofia ei niihin pääse.

Kun mummi yritti saada Sofiaa katsomaan Teräsleidejä, oli vastaus: ”En kyllä semmosta!”. Katselukokemuksen jälkeen mielipide oli toinen.

–Sehän oli superhyvä!

Musiikkikeskuksen tarjonnassa Sofiaa kiinnostavat viihdekonsertit enemmän kuin klassinen. Niinpä mummi pääsi Sofian mukana Musiikkikeskukseen Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen Sanan keikalle kuuntelemaan räppia, jazzia ja hiphopia. Ja tykkäsi.

Kuopion kaupunginteatterin Frida ja Sylityksin ovat esimerkkejä molempiin vaikutuksen tehneistä esityksistä, mutta myös ”kevyempi setti” kuten kesäteatteri saa parivaljakosta katsojat. Kaupunginteatterin musikaalitkin viehättävät molempia.

Kulttuuri antaa paljon

Sofia saa elokuussa Wilman kautta kännykkäänsä K9-edun, jol­la pääsee maksutta tai muutamalla eurolla moniin Kuopion ja Pohjois-Savon kulttuurilaitoksiin. Eniten Sofia odottaakin sitä, että saisi houkuteltua saman edun saavia kavereitaan mukaan kulttuurimenoihin. Monelle nuorelle ja nuorten perheille teatteri-, konsertti- ja elokuvalippujen hinnat voivat olla iso kynnys.

–Laatu tietysti maksaa. Mutta sitten, kun raha ei ole este, niin olisi kiva saada yhteisiä kokemuksia kavereiden kanssa.

Miksi kulttuuri kiinnostaa niin laajalti Sofiaa, ja miksi hän toivoisi kavereidenkin nauttivan siitä?

–Siitä saa avaran näkemyksen ihmisistä, ja siitä miten kulttuuri on muuttunut ja miten se näkyy nykypäivänä. Saa uuden näkökulman elämälle.

Kaksikon havainto on, että suomalainen kulttuurielämä toteutuu paljolti kulttuurilaitosten seinien sisäpuolella. He toivovat, että sitä näkisi enemmän arkipäivässä samalla tavalla kuin vaikka Euroopassa kaduilla.

K9-edulla ysiluokkalainen pääsee edullisesti kulttuurin pariin

Draamakasvattaja Anni Marin Kuopion kaupungilta kertoo, että K9-etu, aiemmalta nimeltään K9-kortti, on mahdollisuus Pohjois-Savon kuntien yhdeksäsluokkalaisille päästä ilmaiseksi tai alennuksella Pohjois-Savon kulttuurimenoihin. Ilmaiseksi pääsee museoihin ja VB-valokuvakeskuksen näyttelyihin, ja alennuksella muun muassa Kuopion kaupunginteatterin näytöksiin, ­Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertteihin, Kino Kuvakukon elokuviin, Tanssiteatteri Minimin esityksiin ja Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen esityksiin ITAK-näyttämöllä. Joihinkin kulttuurimenoihin saa ottaa mukaan kaverin myös ilmaiseksi tai samoilla alennuksilla.

–Kuten Sofia ja mummo, niin muutkin aikuiset voisivat napata nuoret mukaan kulttuurielämyksiin. K9-edun toivottaisiin rohkaisevan pohjoissavolaisia aikuisia sellaiseen, Marin sanoo. 

Kulttuurikasvatus kuuluu paitsi koulun myös kodin vastuulle. Kulttuuri ja taide ovat tutkimusten mukaan iso hyvinvointitekijä ja ne avaavat lapsia ja nuoria katsomaan elämää ja maailmaa laajasti, omia aivojaan käyttäen.

–Sosiaalinen media taas hyvin paljon syöttää kapeita ja valmiita ajatusmalleja. Kasvattajien velvollisuus on opettaa lapset ja nuoret kulttuurin ja taiteen pariin ihan samalla tavalla kuin liikkumiseen ja muihin hyviin elämäntapoihin. Parhaimmillaan se on kantava voimavara koko elämän. 

–Kulunut koronakevät näytti, miten me aloimme ikävöimään erilaisia tapahtumia, kun niihin ei yhtäkkiä ollutkaan mahdollisuus mennä. Monet, myös nuoret, toivat esiin, että netistä katsottu teatteri- tai musiikkiesitys oli ihan kiva kokeilu, mutta ei niin vahva kokemus kuin livenä. Taide- ja kulttuuripaikassa vierailu on kokonaisvaltainen kokemus ja elämys, jota ei voi korvata sähköisesti, Marin toteaa.

Hyvinvointiranneke tuo uusia etuja alle kaksikymppisille kuopiolaisille

Tänä syksynä Kuopio ottaa isoja harppauksia edistääkseen kaikkien kuopiolaisten lasten ja nuorten hyvinvointia. Anni Marin kertoo, että Lasten ja nuorten hyvinvointiranneke on uusi, hieno etu alle 20-vuotiaille kuopiolaisille. Rannekkeella kaupunki haluaa tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden harrastaa ja nauttia kaupungin tuottamista liikunta- ja kulttuuripalveluista sekä kansalaisopiston tarjonnasta.

Uudelleen ladattava ranneke maksaa 7,90 euroa, ja siihen voi ladata käyttöä 40 euroa puolelta vuodelta ja 70 euroa vuoden ajalta, ja sillä pääsee kaikkiin Kuopion kaupungin omiin liikuntapaikkoihin sekä elokuvateatteri Kino Kuvakukkoon.  

Kuopion kansalaisopisto voi myöntää 10 euron alennuksen alle 18-vuotiaille suunnattujen kurssien kurssimaksuista. Lasten ja nuorten hyvinvointirannekkeen rinnalla Kuopion kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri tarjoavat kaikille alle 20-vuotiaille ja opiskelijoille esityspäivänä lunastetut liput hintaan 4 euroa, mikäli lippuja on tuolloin jäljellä. Etu koskee orkesterin kausikonsertteja. Kaupunginteatterin esityksiin etuliput voi lunastaa kaupungin­teatterin myyntipisteistä esityspäivänä. 

Lisätietoja K9-edusta ja sen päivittyvät ehdot löytyvät ­osoitteesta: https://peda.net/kuopio/muu-toiminta/kulttuuripolku/k9-kortti/k9-kortti