Suomessa tehdään vuosittain kolme miljoonaa paikkaustoimenpidettä. Hampaiden reikiintyminen on siis kansanterveydellinen ongelma siinä missä vaikkapa sydän- ja verisuonisairaudet. Hampaiden reikiintymiseen vaikuttavat hyvin monet tekijät, kuten esimerkiksi suun bakteerit, ruokailutavat, hampaiden puhdistamistottumukset sekä erilaiset muut sairaudet ja lääkitykset.
– Me suomalaiset olemme melko laiskoja harjaajia. Vain hieman yli puolet miehistä ja neljä viidesosaa naisista harjaa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä, kertoo Kuopion kaupungin vastaava hammaslääkäri Jenni Vaattovaara.
Yksi tärkeimmistä tavoitteista suun terveydenhuollossa onkin saada kaikki ymmärtämään, miksi on tärkeää harjata hampaat vähintään kahdesti päivässä.
– Se tarkoittaa vain muutamaa minuuttia päivittäin, joten kiireenkään piikkiin harjaamatta jättämistä ei oikein voi laittaa. Puhdas ja raikas suu sitä paitsi tuntuu mukavalta ja lisää itsevarmuutta, vinkkaa Vaattovaara.
Säännölliset tarkastukset tärkeitä ennaltaehkäisyssä
Hammaslääkärin, hammashoitajan tai suuhygienistin tekemät säännölliset tarkastukset auttavat sairauksien havaitsemisessa jo aikaisessa vaiheessa. Kun hampaassa huomataan esimerkiksi alkava reikä, ei peli ole vielä menetetty. Nykyisten hoitosuositusten mukaan hampaan paikkaaminen on viimeinen keino, jos kariesvaurion etenemistä ei muuten saada pysäytettyä.
– Suun hoidon ammattilainen kertoo sinulle, mihin asiaan juuri sinun kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi ientulehdus aiheuttaa usein verenvuotoa ikenistä, mutta huolellisella harjauksella voit sen saada taltutettua.
Kuopiossa ehkäisevän hammashoidon toimintamalleja kehitetään parasta aikaa päivittämällä käytäntöjä ja yhdenmukaistamalla ohjeistuksia. Toimintaa suunnitellaan yhteistyössä mm. kouluterveydenhuollon, vanhus- ja vammaispalveluiden sekä neuvoloiden kanssa. Alle kouluikäiset kutsutaan neuvola-asetusten mukaisiin tarkastuksiin, ja lisäksi kaikki 7-, 11- ja 15-vuotiaat tarkastetaan valtakunnallisesti.
– Lain määrittelemien tarkastusten lisäksi jokaiselle asiakkaalle vauvasta vaariin määritellään yksilölliset tarpeet ja haasteet huomioiva tarkastus- ja hoitoväli sekä laaditaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma.
Hampaiden harjaus ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla
Jonot aikuisten tarkastuksiin ja kiireettömään hoitoon ovat tällä hetkellä hieman pitkät, joskin hoitotakuun sisällä, mutta toimintamallia hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi työstetään paraikaa.
Vaattovaara antaa kolme ohjetta, joilla pääsee jo hyvälle mallille hampaiden ja suun terveyden hoitamisessa:
- Aloita aamusi hampaiden harjaamisella ja pese ne myös viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa. Puhdista hammasvälit sinulle sopivalla välineellä, kuten hammaslangalla tai hammasväliharjalla.
- Käytä aina fluoria sisältävää tahnaa. Fluori ehkäisee hammaskiilteen liukenemista, auttaa kovettamaan alkavia bakteerien aiheuttamia kiillevaurioita ja estää reikiintymistä aiheuttavien bakteerien toimintaa.
– Aikuisille tahnan fluoridipitoisuussuositus on 1 450 ppm. Löydät merkinnän hammastahnapakkauksesta.
– 6 vuoden iästä alkaen myös lapsille suositellaan samaa 1 450 ppm fluoridipitoisuutta.
– 3-5-vuotialle suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoista määrää tahnaa, jossa on fluorideja 1000-1100 ppm.
– Alle 3-vuotialle saman vahvuista lastentahnaa voi käyttää kerran päivässä. Toinen harjauskerta tehdään pelkällä vedellä. - Juo janoon vettä ja syö säännöllisesti korkeintaan viisi kertaa päivässä. Myös ns. terveelliset ruoat aiheuttavat happohyökkäyksen ja niiden syöminen aterioiden välillä lisää riskiä hampaiden reikiintymiselle.
– Paras janojuoma on joko vesi tai maustamaton kuplavesi. Mehut, limut ja maustetut vichyt kannattaa säästää aterioiden yhteyteen, sillä sokerittomatkin juomat ovat usein todella happamia.
– Meidän suuhygienistimme, hammaslääkärimme ja hammashoitajamme neuvovat sinua suun terveyden asioissa. Kannattaa aina kysyä, jos jokin mietityttää, neuvoo Vaattovaara lopuksi. – Tavoitteena on terve suu jokaisella kuopiolaisella vauvasta vaariin.
Suun terveydenhuollon verkkosivujen lyhytosoite: www.kuopio.fi/hammas
Lähteet: Suomen hammaslääkäriliitto, Käypä hoito -suositukset, ilovesuu.fi –sivusto ja Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa, FinTerveys 2017 –tutkimus.
Viimeisimmät kommentit